(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug).
-Før var kriteriene for å bli med i koret at en kunne se Sukkertoppen fra der en bor. Slik er det ikke lenger, for nå har vi medlemmer både fra Sula og innover mot Skodje og Ørskog, sier Turi Hjelle Indergaard.
Bypatrioten fikk samla nesten hele koret ute på Molja, selvfølgelig.
Der ble det fotografering og prat før vi trakk ut tre helt spesielle korister fra rekkene.
For Turi er en av tre korister som har vært med helt fra starten, altså oktober 95. Hilde Jacobsen og Marita Bjerknes heter de to andre, og har som Turi, drøssevis av gode minner fra 25 år i Moljegapet blandakor.
-Hva er det som får dere til å stå i et kor i så mange år?
-Det er sosialt. Det som gjør at vi trives er både det musikalske og samholdet. En kan komme på øving og være seg selv, sier Marita. De andre nikker og er enig.
-Men som flere andre kor så skulle dere gjerne vært flere enn dere er i dag?
-Ja, men en streng regel hos oss er at vi aldri henter korister fra andre kor, sier Hilde.
-Når det er sagt, så ja. Og spesielt menn. De trenger vi flere av. Vi tar godt vare på dem, for vi er jo omsorgsfulle, sier hun.
(Fortsetter under).
De tre koristene omtaler Moljegapet blandakor som et uformelt kor der en kan ha skuldrene senket, kose seg og få være seg selv. Uformell også musikalsk sett, hevder de.
-Ja, vi er jo det, og har et musikkutvalg som velger ut musikk. Men dirigenten vår, Grethe Kielland presser på og lærer oss mye, sier Turi, hvorpå dirigenten bryter inn.
-Jeg vil har ut potensialet som ligger i dere, smiler hun. For dere har mye av det, slår hun fast.
-Jeg er dirigent for koret på fjerde året nå, men jobber normalt i Kulturskolen og på Fagerlia videregående. Koret er en herlig gjeng, og jeg vil vel karakterisere det som et bykor, eller kafékor.
Moljegapet blandakor kan ”gape” over det meste av musikk, fra det sakrale til kirkebruk, og helt til folkelig allsang publikum får være med på. Og det er nettopp folkelig sang koret kommer til å varte opp med når de 24.oktober skal delta under Den Norske Matfestivalens neste ”Lokalmat i sentrum”. 25-årsbubileet har de foreløpig utsatt litt grunnet pandemien, men til ”Lokalmat i sentrum” tropper de opp.
(Fortsetter under).
-Det blir litt ”norsk på norsk”, der folk kan tralle eller nynne med. Vi har vanligvis et band som stiller opp for oss, men 24.oktober blir vi et acapella-kor, sier Grethe.
-Og vi blir et pop-up kor, sier Turi.
-For vi er jo i en pandemi, og problemet er at vi ikke skal samle et for stort publikum, sier hun.
-Om det blir for mange rundt dere så stikker dere?
-Ja, da forsvinner vi, og dukker opp en annen plass i byen.
Koret øver normalt på Aspøy skole hver mandag fra 17.30, men under pandemien har de flyttet øvingene til Skarbøvik kirke.
25 svært sosiale korister, derav sju menn ønsker flere inn i sin ”gapende” flokk av dyktige korister. Senk skuldrene og ta en tur, akkurat slik som du er. Og neida. Du trenger ikke se Sukkertoppen fra verandaen din for å bli med, men det er jo uansett ikke så dumt å vite hva Sukkertoppen er, og hvor den ligger. Vet du det så er du i alle fall kvalifisert.