Vi spoler tilbake i tid. Rundt tusen år, eller der omkring. Og stedet er Giske. Øya som fostra kongsbarn i hopetall.
Bygger samfunn
Det er inne på tunet til høvdingen Torberg Arneson, spilt av skuespiller Morten Svartveit vi befinner oss. Og det er et yrende liv både i og utenfor Giske Amfi, bare et steinkast fra der arkeologer mener bosettingen var på Giske rundt år 1000.
-Dette er stort. Jeg er helt opprømt, forteller daglig leder i Giskespelet, Britt Giske Andersen midt oppe i forberedelsene til en full gjennomgang av dramaet, som spilles annen hvert år.
-I tillegg til de voksne skuespillerne er det med rundt 60 barn. For dem, og oss andre, er dette en fantastisk arena å lære om historia. For her bygger vi faktisk samfunn, og de som deltar er alle på dugnad og kommer ikke bare fra Giske. Her har det meldt seg skuespillere både fra Hareid, Spjelkavika, Larsgården og mange andre plasser, forteller hun.
Noen pugger tekst. Andre tester ut fektekunnskapene med tresverd. Og alle har tidsriktige kostymer på seg. Men et ufyselig vær i starten av gjennomgangen gjør at mange av barna fyker rundt i mindre tidsriktige dunjakker, luer og med cherrox på føttene.
En ”dauding” ligger på ei liktralle og sjekker sosiale medier på telefonen. Noen får siste instruks fra regissøren. Andre tar en kaffe og en kanelsnurr frivillige har ordnet med til prøven. For her er alle frivillige. Giskespelet er en gigantisk, og en ikke så rent lite dramatisk dugnad.
-Her er alle like mye verdt, uansett rolle og alder. Mange av barna og de voksne skuespillerne er nye. Andre har vært med flere ganger tidligere. For vi startet jo dette allerede i 1995 med Arne Tunheim som primus motor. Han er fortsatt med som dirigent for Giske mannskor.
Den yngste skuespilleren er to måneder. Den eldste 85, så det er et stort spenn, forteller Britt.
Olav Den Hellige
Det er øyas egen komponist, Rune Berg som står for musikken i år. Manus og regi har Rolf Kristian Larsen, og nå får han den lille armadaen av små og store skuespillere på plass der de skal starte.
-Spelet har sitt grunninnhold med originalmanus skrevet av Johannes Heggland, basert på arnungene på Giske. Men vi har en vri hver gang vi har Giskespelet, og i år er temaet perioden der Norge går fra klan til rettighetssamfunn, og der Olav Haraldsson (Olav den Hellige) skal samle og kristne Norge, forteller hun.
Og nettopp nevnte hellige konge reiser rundt til tingseter rundt om i Norge for å sørge for at alle følger “Kvitekrist”. Og han kommer til stadighet innom tinget på Giske, til høvding Torberg og brødrene hans. Trofaste kongsmenn som de er. Torbergs svigerfar, Erling Skjalgsson fra Sola er i følge Snorre ikke overvettes begeistret for kongen, så her ligger det drama i lufta.
-Kong Olav spilles av John Emil Jørgensrud som til daglig er skuespiller ved Nasjonalteateret. Torberg Arneson spilles av Morten Svartveit. Han er ansatt ved Det Norske Teateret, og de to er de eneste profesjonelle skuespillerne vi har med. Alle andre er frivillige, som gjør en fantastisk jobb.
Tom Erik Strømmen spiller Erling Skjalgsson, og datteren Ragnhild Erlingsdotter spilles av Kristina Grimstad Nordstrand, forteller Britt.
Mye startet på Giske
-Kongen kommer ofte på besøk til Giske i Giskespelet. Vet dere om han gjorde det i virkeligheten?
-Nei, det vet vi ikke, for noen kunstneriske friheter har vi tatt oss. Men på den andre siden er det faktisk svært sannsynelig at han kom hit flere ganger. Ta for eksempel Tora Torbergsdotter. Datter til Torberg og Ragnhild. Hun ble stammor for hele 27 konger i den norske kongerekka.
Alt starter et sted, og mye har startet på Giske, forteller Britt.
Drømmer varsler om både tragedie og lykke. Unge sønner trenes til kamp og de som ikke følger reglene risikerer å bli et hode kortere.
Samfunnsendring
På tunet på Giske skjer det som skjer mange plasser rundt om i Norge på denne tiden. Nemlig en voldsom omveltning.
-Vi har jo med folket på Giske som spør kongen og hans menn om hvorfor de ikke skal jobbe på søndager. Hvorfor i all verden de skal nektes å drive blodhevn. Og trellene som skal settes fri. Det var mye å forholde seg til. For nå kom rettighetssamfunnet, sier hun.
Giskespelet starter samtidig som at publikum tar plass. Nemlig med daglige gjøremål, slik det foregikk på denne tiden. Før det dramaet starter. Nå skal ikke vi avsløre handlingen i Giskepselet, mer enn å fortelle om en brytningstid som på ypperlig måte blir formidlet av alle medvirkende, store som små. Derfor kan du nedenfor se vår store bildeserie fra prøvene nederst i saken, og se bort fra dunjakker og cherroxer som kan dukke opp her og der. For når alt starter er de borte. Ja det er faktisk også flytrafikken over øya. Den dirigeres bort, for fly hadde de jo ikke for tusen år siden.
-Når jeg nå har sett gjennomgangen av spelet blir jeg emosjonell aldeles. For nå kan vi alle gå rakrygget inn i premieren på torsdag. Og vi gleder oss til å fortsette med to forestillinger lørdag klokken 14.00 og 18.00, og til siste forestilling søndag klokken 14.00. For dette må folk få med seg. Det er plass til opp mot 700 tilskuere, så klikk dere inn og sikre billettene, sier Britt Giske Andersen.