– Jeg er veldig opptatt av barns muligheter. Det er viktig å gi de inspirasjon, pirre nysgjerrighet og ikke minst via vårt arbeid bidra til å utjevne sosiale forskjeller, sier Nesteren Hasani, som er styreleder for festivalen og biblioteksjef i Ålesund.
Tekst, beats og prat
Barnas egen festival i festivalen arrangeres lørdag fra kl 12:00 til 15:00 i bibliotekene på rådhuset i sentrum og på Moa.
Norgesmester i Slampoesi, Taro Vestøl Cooper og islandsmester i beatboxing, Beatur, tar ungene med på en reise med tekst, prat og beats i sentrum, mens Moa får besøk Tito Magic og Jeaninne Mukasa Harryson.
– Barna skal virkelig få følelsen av at de er på festival. Det blir underholdning, ansiktsmaling, kurs og mye annet spennende. Jeg er sikker på at det kommer til å bli veldig gøy for alle som kommer, sier Hasani.
De som tar turen til sentrum, så får også en ekstra opplevelse. Lørdag åpnes også den nye barneavdelingen som har blitt totalrenovert.
Bygningsarbeidene er helt i sluttfasen, men biblioteksjefen er rolig på at de blir ferdig i tide.
– Jeg er ikke stresset som person. Hadde jeg vært det, så hadde jeg blitt ekstra nervøs med tanke på alt som står på plakaten i dagene som kommer. Vi kommer i mål, sier hun.
(Fortsetter under)
Glad i festivaler som arena
Ålesund Litteraturfestival er det nyeste tilskuddet på festivalfronten og noe Nesteren har brent for siden hun tok til på jobben som biblioteksjef.
– Jeg har lang erfaring med festivaler og generelt sett er jeg veldig glad i både festivaler og arrangementer. Det var forfatter Jon Ståle Ritland som først tok kontakt med meg og sa at vi burde ha vår egen litteraturfestival og jeg var ikke vanskelig å be, sier Hasani som legger til at de hr mange gode medhjelpere for å få til dette.
Åpen mikrofon
Programmet har mange flere navn på plakaten, men Hasani tror kanskje et av høydepunktene vil bli skapt av ukjente.
– Jeg slår et stort slag for åpen mikrofon! På poesipuben inviterer vi nemlig publikum til å dele tekster eller sanger. Det er viktig for meg at ting er interaktivt og ikke kjedelig. Jeg tror det blir veldig gøy, og håper flere har lyst å bidra. Så kan det jo være at noen av de kjente forfatterne vil ta turen og forhåpentligvis dele noe. Kanskje vi til og med får høre noen nye og spennende lokale stemmer?
(Fortsetter under)
Hun mener høydepunktene står i kø under festivalen. Forfattere som Trude Teige, Tom Egeland, Martin Baldysz, Jørgen Jæger, Helga Flatland, Karianne Braathen, Peder Samdal, Tore Renberg og Abbas Ghulam tar nemlig turen til Ålesund.
– Jeg skal ha bokbad med Abbas Ghulam i fengselsbilbloteket og det ser jeg frem til, for det tror jeg blir en fin stund. Og så gleder jeg meg til å høre Jeaninne Mukasa Harryson. Jeg så henne under litteraturfestivalen i Lillehammer. Hun er et stort talent som skriver både på nynorsk og bokmål og da i forlengelsen av hverandre. Hun mener skriftmålene henger sammen og så skriver hun så sårbart og vakkert. Et annet innslag som vil bli veldig interessant er ved Yaël Pericard, som skal ha et lunsjseminar om reisene sine. Om man vil bli inspirert til å reise, så bør man ta turen. Og så har vi egen krimkveld med fremragende forfattere. Alt dette og mye annet spennende står på programmet, sier Nesteren Hasani.
– Jon Ståle, som har ledet programkomiteen, har vært flink til å lytte til alle som har kommet med innspill. Vi har et bredt program og det er veldig bra, for da treffer man mange, legger hun til.
Årlig tradisjon
Hun håper festivalen blir en årlig tradisjon.
– Dette er på en måte en live brukerundersøkelse. Dersom folk ønsker en litteraturfestival i Ålesund må de komme. Fortsettelsen avhenger av hvordan innbyggerne responderer på årets festival. Ofte snakker man om litteratur som noe høytstående, noe man har dårlig samvittighet ovenfor, fordi man ikke leser nok. Det er ikke mitt mål. Mitt mål med litteratur er at det skal samle folk og gi dem nye knagger til interne tanker, eksterne samtaler og vennskap. Et sted å være sosial.
Det er ingen forhåndsbestillinger, men førstemann til mølla på arrangementene.