Til toppen

\ loading=

Klargjør «MK Heland» for konvoi

Under krigen fraktet «MK Heland» våpen, ammunisjon og agenter fra kompani Linge mellom Shetland, Vigra og Ålesund. En ivrig dugnadsgjeng holder skuta ved like, og i mai skal de seile den i frigjøringskonvoi.

Svein-Ove Flaten er driftstekniker hos Sunnmøre museum og Viti. Han deltar aktivt i vedlikeholdet av «MK Heland».

Den historiske båten var en av flere viktige skuter som deltok i englandsfarten. Og i flere vintermåneder har «MK Heland» lagt godt innpakket for hos Sunnmøre museum og Viti i Nørvasundet. På bildet øvers ligger «MK Heland» i Scalloway Harbor i 1942.

Dugnadsgjeng

-Nå er ”vinterdrakta” tatt av, og «MK Heland» skal på slipp ute i Skarbøvika, forteller Svein-Ove Flaten, som er driftstekniker hos Sunnmøre museum og Viti.

Snart er det 80 år siden freden kom, og i den forbindelse er det store planer for blant annet «MK Heland», som vedlikeholdes av en dyktig dugnadsgjeng.

Rikelig med fett må til i propellen til «MK Heland».

-Vi møtes hver tirsdag, og er rundt sju åtte stykker på plass hver gang. Og akkurat nå er det koblingen til propellen og maskina som får seg en overhaling, forteller han.

-Under krigen sto det en totakter maskin i båten, men på 50-tallet kom det ny maskin.

-Og nå skal den være med på en stor fredsmarkering?

-Ja, da skal det være med et mannskap på tolv, med Marie Vermersch til rors, i konvoi til Shetland sammen med fire andre båter, forteller han.

Etter at «MK Heland» kom til museet ble denne revolveren funnet under babord tank, og illustrerer hvilket alvor mannskapet sto ovenfor under 2. verdenskrig.

Marie, som er båtansvarlig og kystskipper for Viti museene, kjenner godt historien til «MK Heland».

Fredskonvoi

-Det var mange fiskebåter som var viktig for motstandsbevegelsen i Norge, og blant dem er altså «MK Heland», forteller hun.

-«MK Heland» og skipper Severin Roald deltok i to turer vintrene 1941 og 1942. Da gikk de mellom Ålesund, Vigra og Lunna Voe på Shetland for å transportere agenter fra kompani Linge fram og tilbake.

Disse agentene skulle levere våpen i Ålesund til lokale motstandsgrupper.

«MK Heland» hadde base i Scalloway under krigen. Nå ligger den ved Sunnmøre museum og har akkurat fått av seg vinterdrakta” og skal på slipp, før den store fredskonvoien i mai.

-De skulle også drive opplæring og etablere radiosamband fra fjellområdene rundt Ålesund og til England.
På slutten av februar dette året tok de en tredje tur. Da med 23 flyktninger som alle sto på lista til Henry Rinnan, og som skulle arresteres. Da hadde Rinnan infiltrert Walle-gruppa i Ålesund, forteller Marie.

«MK Heland» fikk base i Scalloway på Shetland, og nå var det August Nærø som var skipper. Fra Scalloway utførte de fem turer mot Træna og Lofoten, men kun en tur var vellykket, sier hun.

Med andre ord er det en flytende krigshelt som nå flikkes og pusse på i Nørvasundet.

«MK Heland» skal sammen med båtene «Andholmen», «Arnafjord», «Erkna» og «Hestmanden» seile i konvoi fra Bergen til Lerwick nå i mai, for å markere fredsjubileet. Men før seilasen skal båtene delta i et offisielt program i samarbeide med Forsvaret, men 6. mai skal vi være framme i Lerwick der det venter flere dager med feiring, til og med 8. mai, forteller Marie.

Propellen skal sørge for framdriften under fredskonvoien og må virke optimalt. Her er det dugnadstrioen (f.v) Anders Krumsvik, Paul Farstad og Norvald Kjerstad som er i full sving.
Aleksander Liland spyler ren en maskindel.
Noe sitter bedre fast enn andre ting på ei gammal skute.
Det er maskin og framdrift på «MK Heland» som nå rustes opp, og hos Sunnmøre museum kan dugnadsgjengen også jobbe innendørs.
Det jobbes både inne og ute på Sunnmøre museum.
«MK Heland» var tildekt for vinteren, men nå er den avkledd og skal på slipp.