Siden sommeren 2023 har det vært foretatt tre ulike undersøkelser, som sammen er med på å danne kunnskapsgrunnlag for nødvendige tiltak. Tillatt aksellast må nedjusteres, og veien innskrenkes til ett kjørefelt med lysregulering mellom Aksla stadion og Fjellstua.
Den store trafikken opp Fjelltun, til og fra Aksla og Fjellstua har i flere år vært forbundet med en rekke utfordringer.
Særlig i høyden av turistsesongen er området preget av svært mange store kjøretøy, høy hastighet, støy og en rekke sikkerhetsutfordringer knytt til smale veier og lite oversiktlige veikryss. I tillegg har det vært usikkerhet rundt veienes tilstand og hvorvidt de tåler påkjenningen fra denne trafikken.
– Situasjonen er svært sammensatt, og det er viktig å skille mellom tiltak som tar sikte på å regulere turisme og tiltak som skal ivareta trafikksikkerhet. Disse ulike hensynene må sees i sammenheng, men hensynet til trafikksikkerheten vil i alle sammenhenger veie tyngst, forteller virksomhetsleder i Miljø og Samferdsel, Pergunn Rødseth Gjerdsbakk.
Svingradius, bæreevne og stabilitet
Første undersøkelse analyserte kjøremønsteret til busser, for å lokalisere problemområder med hensyn til svingradius, vegbredde og manglende sikt, og peke på eventuelle forskjeller for korte og lange busser. Analysen, gjennomført av Asplan Viak, resulterte i 11 meters lengdebegrensning på kjøretøy som ble offentlig kjent 21.12.23 og satt i verk 01.05.24.
I starten av juni 2024 gjennomførte Safe Control Road AS en bæreevneanalyse, som vurderte hvor mye vekt veien tålte. Denne kunne ikke gjennomføres før telen i veien var tint. Undersøkelsen viser flere punkt, særlig mellom Aksla stadion og Fjellstua, som ikke tåler dagens trafikk.
Bæreevneanalysen konkluderte med at veien bør nedklasses til BK6, ned fra dagens BK10. BK, kort for bruksklasser er et mål på hvor mye vekt som er tillatt på en veg per aksel. I praksis betyr endringen at busser ikke kan bruke veien mellom Aksla stadion og Fjellstua, da de vil ha et for høyt akseltrykk. Kjøretøy med for høyt akseltrykk vil skade veien og veidekket.
Den tredje undersøkelsen ble utført i høst av Multiconsult som en direkte følge av funn gjort i tidligere undersøkelser. De vurderte stabiliteten til veien mellom Aksla stadion og Fjellstua. Konklusjonen etter geotekniske undersøkelser er klar på at murene ikke tåler belastning på kanten, to kjøretøy kan ikke møtes i bredden, kanten kan rase ut. Dette gjelder ikke bare for busser, men alle kjøretøy.
Stabiliteten på murene er dårlig, det gjelder særlig området mellom Aksla stadion og Fjellstua, men det er også tidligere undersøkt områder lenger nede, der det også er dokumentert svake murer. Eksakte tiltak er ikke definert enda, men det er per nå tenkt å legge opp til kjøring med et felt, regulert av trafikklys. Dette vil kreve en utbedring av området der kjøretøy må vente på lyssignal.
Sikkerhet må være førsteprioritet
I sum er det snakk om den gjeldende begrensingen på lengde, og nå på vekt (BK6) samt en trolig innskrenking til ett kjørefelt med lysregulering mellom Aksla stadion og Fjellstua.
Begrunnelsen er ikke regulering av bussturisme, men hensyn til trafikksikkerhet, både for tilreisende og fastboende. Dette gjelder alle disse tiltakene.
I praksis vil det si at 11 meters busser trolig fortsatt vil kunne kjøre opp til Aksla stadion, men ikke lenger. Minibusser eller andre mindre kjøretøy vil trolig kunne kjøre hele veien, men da med lysregulering og ett kjørefelt.
Det er utfordrende for næringslivet med hyppige endringer i rammevilkår. Flere aktører omstilte seg til krav om 11 meter, og vil nok oppleve nye begrensinger som vanskelige å forholde seg til. Samtidig må kommunen prioritere sikkerheten for alle som bruker området, og disse tiltakene er vurdert som nødvendige.
Det er ikke klart hva kostnadene vil være om man skulle utbedret manglene veien opp til Aksla har, men det er vurdert som urealistisk i overskuelig fremtid at veien mellom stadion og Fjellstua kan bli utbedret til to felt med full belastning. Med andre ord er det sannsynlig at en nå er nær en ny normal.
Kommunen jobber nå videre med konkrete tiltak, og kommer tilbake med mer informasjon så raskt den er klar.