Kari og Vemund har vært kjærester i to år etter at de falt for hverandre mens de vanket i to forskjellige fritidsmiljøer i Trondheim.
For ett år siden ville Vemund plutselig ha en prat med Kari. Temaet var av det alvorlig slaget. En livsendrende samtale.
– Jeg sa til Kari at vi må snakke om hva vi skal drive på med etter at vi var ferdige med studiene. Og ikke utsette det til våren mens jeg skriver master og hun var midt i eksamensperioden.
Det ble en kort samtale. Kari hadde lenge ønsket å flytte nærmere havet og storslåtte fjell.
– Skal vi flytte til Ålesund, spurte Kari.
– Ok, svarte Vemund.
Og slik ble det.
Folkens, så enkelt og greit kan det gjøres. Og om dere tror de hadde diskutert Ålesund på forhånd, så nei. Det ble bare slik.
– Kun Ålesund har slike muligheter
I juni, etter at de begge var ferdig med studiene, gikk ferden 296 kilometer sørover langs E39 til Jugendbyen.
– Jeg tror begge kunne valgt Ålesund også om vi ikke hadde vært sammen, fordi vi er som vi er og søker det vi søker på fritiden, sier Kari.
Det var selvsagt ikke tilfeldig at Kari tenkte Ålesund kunne være et godt valg.
– Jeg hadde vært i Ålesund en del ganger og har alltid tenkt at byen er såpass flott at jeg kunne tenke meg å bo der.
– Det er ingen andre steder i Norge hvor du kan surfe tidlig om morgenen, så dra på jobb før man går en topptur på kvelden, legger hun til.
Samboeren angrer ikke på at han nærmest med et skuldertrekk sa ja til forslaget om å flytte til Sunnmøre.
– Det er alltid litt krevende å gå inn i en ny jobb og finne nye fritidsmiljøer. Det har tatt litt tid å lande, så det er først nå at jeg føler at ting begynner å falle litt på plass og det er veldig befriende. For jeg ble bedt med på seiltrening, og Kari ble spurt om å bli med på tur i Molladalen. Det var også fantastisk å dra på klatresenteret og oppdage at det var 50 personer der på en vanlig ettermiddag. Da innser man at det ikke er så vanskelig å komme i kontakt med folk som man kanskje tror, sier Vemund.
I ettertid ser han at de kunne ha vurdert et par-tre andre steder.
– Oslo hadde vært fint, for det er der jeg har vennene mine, men jeg tror fort det hadde blitt for rutinepregede hverdager. Og så hadde det blitt for langt unna fjellene. Tromsø ble for langt hjemmefra siden vi har røttene våre ved Oslofjorden. Det ville nok også krevd mer å bo i Tromsø mentalt sett på grunn av mørketiden. Mens Molde oppleves litt mer som en kjæresteby hvor du flytter, slår deg ned og får barn. Jeg har vært i Molde før og det virker mye traustere. Det er faktisk mange klatrere som flytter til Molde, men det er like langt til Romsdalen fra Molde som Ålesund. Jeg hadde uten tvil valgt Ålesund.
– Jeg har alltid følt at jeg kan være sensitiv til veldig mørke perioder, så for meg var det uaktuelt å flytte så langt nord som Tromsø. Dessuten kan vi nå kjøre hjemover og vi reiser fortsatt mye rundt omkring i Norge for konkurranseseiling. Vi hadde ikke kunnet deltatt på alt som vi gjør nå om vi hadde bodd i Tromsø, sier Kari.
Eplegård
Vi må en liten tur tilbake til kombinasjonen kjærlighet og friluftsliv. Og at barne- og ungdomsårene har bidratt til at de to møttes.
Vemund vokste opp på en eplegård i Hurum med utsikt over Oslofjorden. Med en svært aktiv mor ble det mye idrett. Først langrenn, så seiling. Det siste kanskje ikke så overraskende med tanke på at bestefaren bygde sin egen seilbåt. Og det er en idrett Vemund driver aktivt og i år har han blant annet deltatt i to norgesmesterskap i seiling.
– Da jeg skulle gå på videregående fikk jeg muligheten til å søke på et program som heter United World College, hvor man studerer IB, som finnes 18 steder i verden. Jeg havnet på Red Cross Nordic i Fjaler i Sunnfjord, hvor det var 200 studenter fra 96 nasjonaliteter. Der oppdaget jeg gleden med fjellturer og klatring.
Han tok et halvt år fri før han dro til Sri Lanka og jobbet i tre måneder som seilmaker, deretter tilbrakte han halvannet år som grensevakt i Kirkenes. Høsten 2019 gikk turen til Trondheim.
Der var også Kari. Jenta som er født i Tromsø og som ble med familien til Bærum bare to år gammel. Deretter bodde de en stund i Rio de Janeiro før turen gikk tilbake til Bærum.
– Vi reiste svært mye, så jeg er vant med å reise og blir aldri redd på tur. Dessverre ble det bare ett år i Brasil, for tanken var at vi skulle være der mye lengre. Jeg tror det har formet meg veldig mye å dra dit og bo der, for livet der var jo ganske vilt. Mange synes det er et veldig skummelt sted fordi det er mye kriminalitet og fattigdom, men det ga meg veldig mye å se hvordan de levde i et slikt samfunn.
– Jeg kom tilbake til andre året på videregående. Det ble et sjokk, for jeg var ikke forberedt på miljøet som møtte meg på videregående. Det ble veldig Bærum, der dyre russebusser og det overfladiske var viktig. Kontrastene fra Brasil ble enorme.
Vanket i de samme fritidsmiljøene
Hun tok seg et friår etter videregående før hun satte kursen nordover til studier i Trondheim. Med interesse for seiling og klatring, søkte hun mot de miljøene.
– Seiling har vært i livet mitt siden ungdomsårene, for da seilte jeg med pappa. Det var storbåtseilaser, men det var ikke før i studietiden at jeg begynte å konkurrere ordentlig. Jeg bodde faktisk i seilbåt mens jeg studerte i Trondheim og det var da jeg møtte Vemund, sier Kari.
– Hun seilte i Trondheim Seilforening uten at vi egentlig kjente hverandre. Jeg hadde lagt merke til henne, og tenkte litt sånn, hvem er det her, for hun virker veldig ålreit. Jeg ba henne om kontaktinformasjonen, men det gikk litt sakte selv om begge var litt nysgjerrige i starten.
Fart på sakene ble det først da de møttes igjen på klatresenteret.
– Da tenkte jeg at dette er jo perfekt. At hun også likte å klatre.
De ble fort et par. Som nå elsker livet i Ålesund etter å ha kommet hit tidlig på sommeren.
– Jeg har kun vært to ganger i Ålesund før, men nå har jeg oppdaget hvor utrolig fint det er her. Vi har den perfekte miksen med urbant liv i en by hvor du kan alltid finne på aktiviteter i nærområdet uansett hvordan været er, sier Vemund.
– Nå som vi ikke har barn må vi utnytte tiden vi har, for i tillegg til friluftsliv, er vi veldig glad i det kulturelle. Vi vil gå på konserter, vinbar, restauranter, leve litt og Ålesund har et utrolig bra kulturliv. Like bra som det er i Trondheim. Men vi bor nå i den fineste byen i Norge og det er en veldig fin følelse å ha når man rusler rundt i byen, sier Kari.
– Vi er jo naturbomser og derfor synes vi at Ålesund er perfekt for oss. Jeg bryr meg heller ikke om været, for vi kan jo dra ut og løpe selv om det er duskregn, og ut og surfe selv om regnet slår ned, legger hun til.
Favoritter i lokalområdet
Lokale favoritter har de allerede funnet seg på de få månedene de har vært i byen.
– Alnes er et av de mest fantastiske stedene jeg vet om. Naturen er noe for seg selv, folkene som bor der er så gjestfrie, så du blir invitert inn på kaffe eller du kan låne brettet deres. Der ute er det null stress. Og hele Hjørundfjorden er bare helt usaklig vakker, sier Vemund.
– Jeg elsker å løpe opp til Sukkertoppen om jeg skal ta meg en tur etter jobb, sier Kari
– På Aksla kan man ta en av de mange stiene, bare legge seg i lyngen og forsvinne bort fra hverdagen, sier Vemund.
– Utsikten fra Rundskue er så fin og så har du de nydelige solnedgangene mens man sitter i trappene opp til Fjellstua. Jeg har sittet og felte tårer der fordi det er ubeskrivelig vakkert, sier Kari.
– Og vi elsker å klatre i fjellene i Molladalen, sier Vemund.
De hardeste gradene er ofte utfordrende.
– Er det tøffere partier med for vanskelige grader klatrer du først og så gråter jeg meg etter. Men jeg kommer meg opp, sier Kari.
Ønsker besøk
Som du forstår, så elsker de to å leve livet. Derfor er det kanskje ikke så overraskende hva Vemund mener mangler i byen.
– Jeg savner en bra nattklubb med sjel, som ikke bare spiller listepop, men har kule DJ’er. Et sted for de som er eldre enn studentene og som har lyst til å dra ut og ta drinker med kompiser.
Og som to sosiale vesener kommer de med en liten oppfordring.
– Vi liker å ha døra vår på gløtt, for vi er glade i folk. Når noen jeg kjenner tar kontakt og sier de skal ha møte i byen eller kommer på spontantur, så får de alltid ja til å sove hos oss, sier Vemund.
– Vi har et altfor stort spisebord til å bare spise to stykker i lag hver kveld. Vi elsker folk, god mat og drikke og hyggelige samtaler utover sene kvelder. Så vi ønsker mange slike kvelder fremover, sier Kari.