– Vi er svært glade for å ha møtt Abbas, og ikke minst at han kommer til konferansen for å dele av sin helt unike erfaring. Hans budskap bør nå ut til alle som er opptatt av å bygge gode lokalsamfunn og byer, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten om den tidligere gjenglederen som etter å ha sonet 5 år i fengsel, gav alt for å snu på seg selv og sitt liv.
Bypatrioten satt på bakerste rad under forfattermøtet med Abbas Ghulam under Ålesund Litteraturfestival, og det var der de først plukket opp budskapet som nå løftes frem i konferansesammenheng.
De som var til stede, kunne nemlig høre hans innspill på hvordan vi som samfunn mislykkes med god integrering fordi vi ikke legger vekt på kunnskap om ulike kulturer når vi i verste fall også kjører på med en lite gjennomtenkt boligpolitikk.
– Jeg var i fyr og flamme. For hva var det jeg egentlig hørte? Har vi en som sitter på mye av fasiten for å skape gode byer og som i tillegg klarer å sette ord på det? Som har erfart det, og som har sett hvordan vår planlegging, eller kanskje mangel på det, helt utilsiktet legger grunnlaget for ei samfunnsutvikling med en rekke uheldige og uønskede konsekvenser? Denne historien må flere få høre, sier Trine Klemetsen som ble veldig glad for å få et umiddelbart ja på henvendelsen.
Vil gi tilbake
I fjor høst kom han ut med boken Gudfaren som ble skrevet i samarbeid med journalist Kjetil Østli. Her får leserne et sterkt innblikk i hvorfor og hvordan ting ble som det ble. Man kommer tett på en oppvekst med utenforskap og rasisme og får være med på veien videre inn i en hverdag bestående av gjengkriminalitet med skyting, vold og statusjag. Han ble av mange utpekt som leder av den beryktede B-gjengen som førte til faste nyhetsoppslag i krigen med A-gjengen og Young Guns. Fengselsstraffen på fem år ble vendepunktet.
Han tok utdannelse, og så seg ikke tilbake. I dag er han gift, har tre små barn og er levende opptatt av å gjennom eget engasjement og tilstedeværelse kunne bidra til lokalsamfunnet der han bor i Oslo.
– Denne boken ble gitt ut nettopp fordi jeg ønsker å gi noe tilbake. Det er min måte gjøre opp for meg etter år der man har «tatt fra» samfunnet, forklarer han om motivasjonen for å fortelle sin egen historie.
– Jeg vil være den personen for barn og unge som ikke var der for meg den gangen jeg trengte det som mest. Den gangen da jeg var 12 år og droppet ut fra skolen. Da burde noen ha sett meg, avslutter Abbas som ser frem til å dele sine erfaringer, meninger og opplevelser under Bra By 4. oktober.
– Det er godt å tenke på at min historie kanskje kan bidra til at man tenker annerledes og får til endring. Ikke minst gleder jeg meg til å oppleve Ålesund en gang til. Forrige gang gikk jeg trappene opp til fjellet og med min høydeskrekk ble det noe helt eget da det i tillegg blåste fra alle kanter. Da var jeg livredd da, ler han.
Men frykten var ikke større enn ønsket for å komme tilbake.
– Nei, det sa jeg til meg selv der jeg holdt meg fast i rekkverket. Denne byene skal jeg tilbake til.