Ved endestasjon fikk vi audiens. Og latteren slo ut mot gata i det dørene slo seg opp. Det var ingen tvil å spore i ansiktene. Smilene gikk fra den ene raden til den andre. De vel 30 passasjerene hadde fått en perfekt start på kvelden.
– Det var vanvittig gøy med busstur og ei fantastisk stemning hele veien. Dette er noe som samler bygda, både unge og gamle. Det var en herlig nostalgisk reise. Og du får ikke bedre air condition enn åpne vinduer som gjorde at håret flagret, sier May-Britt Nakken med et stort smil.
– Vi tok til og med oss en blindpassasjer. Det var en som skulle til byen, men vi tok han på, så slapp han å vente på rutebussen. Tror han var litt forskrekket med det samme, sier Linda Nakken Østrem.
– Det var fantastisk å ta turen med bussen igjen, for den kjørte meg til barne- og ungdomskolen da jeg var liten. Det var stas at jeg som unge fikk sitte på motorkassa, legger hun til.
– Nydelig tiltak
Fra busstoppet var det ikke mange meterne passasjerene måtte gå. For de skulle på bingo i Sommerteltet.
– Vi har ikke denne typen bingo på bygda, så klart måtte vi dra til byen da. Og mannen visste ikke en gang at vi skulle på bingo. Men han tok det med et stort smil, sier May-Britt Nakken.
Gjengen fra bygda fikk selvsagt en varm velkomst i byen.
– Dette tiltaket er så nydelig. Jeg hadde aldri hørt om bussen da de tok kontakt med oss. Jeg ble så begeistret over ideen at jeg fikk lyst å være med selv, sier Silja Gillesen i Sommerteltet.
– Grov bingo med artige premier
Nå var det ikke helt vanlig bingo de skulle på.
For Ålesunds egen Signe Stunden er ikke akkurat kjent for å holde noe tilbake når hun entrer scenen. Lett slentrende, med en ørliten “jegerminister” innabords er hun på stadig jakt etter nye erobringer. I bingoshowet møter Stunden, spilt av Synnøve Hatlen, hele Norges Wenche Foss (Simon Andersen), kjent som en veltalende, elegant, champagnedrikkende primadonna fra Frogner på Oslos beste vestkant.
Det er ikke overraskende at latterkulene sitter løst blant publikum.
– Dette er ikke vanlig bingo. Det er en grov bingo med artige premier. Og så har vi to damer som virkelig byr på seg selv. Folk hauker og ler, og det er ei fantastisk stemning. Men ja, det er også bingo, men det er med løs i snippen-atmosfære, sier Gillesen.
– Det showet som Synnøve Hatlen har jobbet opp gjennom lang tid er noe folk har blitt veldig glade i. Hun byr veldig på seg og det treffer tydeligvis noe i folk. Hun og Simon Andersen, spiller hverandre gode gjennom et vanvittig bra samspill, legger hun til
Torsdag markerte årets siste bingokveld i Sommerteltet.
– Det har vært helt fantastisk. Folk har rett og slett elsket bingo-kveldene, sier Gillesen.
Mange minner
Vi må tilbake til bussen. Den originale Emblemsbygda Billag kjørte sin siste tur 31. desember 1986. En gjeng bussentusiaster hadde så mange kjære minner fra den tiden da de både jobbet med ruta og satt på ruta, at de etablerte Emblemsbygda Billag på nytt.
Så startet jakten på en buss som faktisk kjørte ruta. Og ved sjøkanten på Bergsøya på Nordmøre fant de T-1235, en Volvo fra 1966. En forfalt doning som har blitt et imponerende skue i dag.
Derfor var ikke rart at flere sperret opp øynene da den glei gjennom Ålesund sentrum.
Og det sier seg selv at veldig mye arbeid har blitt lagt ned, for bussen var et restaureringsprosjekt og til sammen har det blitt brukt 370.000 kroner inkludert dugnadstimer.
Bussen ble oppdaget av mekaniker og tidligere sjåfør Kristoffer Emblem. Og han har et helt spesielt forhold til Emblemsbygda Billag.
– Jeg er født og oppvokst med billaget. Den bussen kom helt ny til bygda i 1966, og siden den gang har jeg holdt på med den bortsett fra de ti årene den var på Nordmøre. Jeg får utrolig mange gode tanker og minner av å se at den er i bruk. Det er fantastisk å se at bussen er tilbake igjen i bygda der den hører hjemme.
– Vi vet ikke hvor mange timer som er langt ned. Det fine er at vi møtes hver torsdag, for det sosiale betyr enormt mye, sier Bjørn Nakken.
– Jeg er oppvokst i denne bussen, for bestefaren min kjørte Emblemsruta. Jeg ble stor gutt på motorkassa på denne bussen. Det er så fint at det er mange som har gode historier fra turene. Og nå drar vi på tur med stolthet, sier sjåfør for kvelden, Idar Emblem.
Ut på tur
Det er ikke meningen at bussen skal stå ubrukt i en garasje, så derfor er de svært glade når de kan ta den ut på tur.
– Vi tilbyr bygdefolket turer til byen og i nærområdet. Det er kjekt å se at folk virkelig trives ombord. Og eksosen gjør at lukter ekte buss, sier sjåfør Idar Emblem.
– Vi skulle gjerne sett at den ble mer brukt, så om det er noen som vil på tur, så må de bare ta kontakt, legger han til.