Til toppen

\ loading=

Dypdykk i Sidsel Colbiørnsens kunstnerskap

Jugendstilsenteret og KUBE markerer sitt 20-årsjubileum med utstillingen Flukt-Frihet, som gir et dypdykk i Sidsel Colbiørnsens fantastiske kunstnerskap. Utstillingen åpner torsdag 10. april. Les mer:

Jugendstilsenteret og KUBE markerer sitt 20-årsjubileum med utstillingen Flukt-Frihet, som gir et dypdykk i Sidsel Colbiørnsens fantastiske kunstnerskap.

Sidsel Colbiørnsen ble født i 1942 og tok fatt på sitt kunstnerskap i Oslo på tampen av 1960-tallet. Der var hun del av et felleskap som kjempet for tekstilkunstens status som billedkunst på linje med maleri og skulptur. I 1971 flyttet hun til Godøya utenfor Ålesund, hvor hun har arbeidet frem til i dag.

– I seks tiår har Sidsel Colbiørnsen vært en av regionens fremste kunstnere, og det er nå på høy tid at museet gjør et dypdykk i hennes kunstnerskap. Mange av verkene i utstillingen er i privat eie, og har ikke vært vist i offentligheten siden de ble lagd, sier kurator Solfrid Otterholm.

Utstillingen har tittelen Flukt-Frihet, etter en billedvev hun lagde i 1983. I dette verket kan man se en av de første eksemplene på det figurative motivet hos Colbiørnsen, og det er dermed et frempek mot det modne uttrykket hun er kjent for i dag.

Dramatisk familiehistorie satte spor

Sidsel Colbiørnsen

Tittelen, Flukt-Frihet er også overførbar til andre deler av Colbiørsens liv. Familiens krigshistorie under andre verdenskrig er dramatisk. Faren satt i fangenskap i Sachsenhausen, mens moren flyktet til Sverige. I 1943 ble Colbiørnsen sendt alene som flyktning over svenskegrensen bare 14 måneder gammel.

Selv om verkene hennes sjelden er eksplisitt politiske, så kan flere av dem tolkes som kommentarer til historien og samtiden. Tittelens relevans for dagens situasjon er og prekær. Det at Colbiørnsen endret kurs i livet, som nyetablert kunstner i Oslo til et kunstnerliv i periferien, på Godøya utenfor Ålesund kan kanskje også sees i lys av utstillingstittelen. En flukt som ga henne frihet til å utøve sin kunstnergjerning, i en del av landet som virkelig trenger at kunstnere etablerer seg her og skaper. I samtiden får kunst i periferien stor oppmerksomhet.

– Bevisstheten om parallelle kunsthistorier, som utspiller seg andre steder enn det flertallet anser som sentrum, øker. Gjennom denne utstillingen ønsker vi å synliggjøre Colbiørnsens kunstnerskap for et større publikum, og være med på å nyansere kunsthistorien, som et supplement til de sentraliserte kunstmiljøenes verdensbilde, sier Solfrid Otterholm som ønsker velkommen til åpning torsdag 10. april kl. 19.00

Sidsel Colbiørnsen