Vi møter dem i skoleplana der begge forfatterne tok friminuttene sine, omtrent et tiår fra hverandre.
Ble bekymra
Harald Grytten tok artium i 1957. Medforfatter og bildeansvarlig Kjell Skorgevik i 1966. Og boka de nå har lagt ut for salg heter ganske enkel «Ei bok om Latinskolen i Ålesund».
-Ja nå er den ute for salg. 220 sider om skolen og de som jobba der, eller var elever, forteller Harald Grytten.
-Det er årets julegave, legger han smilende til der de to rusler på taket til ”nybygget”.
-Det er fortsatt ”nybygget”, selv om det er over 100 år, bygd i 1918, sier Kjell.
Nå står skolen tom. Gule containere preger skoleplana, og det er akkurat det som fikk fart på de to forfatterne.
-Det ble jo et tema at skolen skulle legges ned. Det aktualiserte boka, så jeg ringte til Kjell, sier Harald.
-For vi ble jo bekymra kan du skjønne, for hva som nå skulle skje med det ærverdige bygget. Noe måtte vi gjøre, og kom på at vi kunne lage ei bok, sier Harald, som jo ikke er fremmed for akkurat det håndverket.
-Vi startet arbeidet med boka 1. juni i år. Nå er den ute til salg, med 500 i opplag sier han.
-Førsteopplag, skyter Kjell optimistisk inn. Og det skulle nok ikke være umulig med tusenvis av elever opp gjennom årene, der mange fortsatt er blant oss.
For «Ei bok om Latinskolen i Ålesund» tar for seg mye om elevene, og svært mange bilder viser stram ungdom i tiår etter tiår.
Samtidig er lærerstanden ved skolen godt beskrevet. Det samme er arkitektur, gjenoppbygging etter bybrannen og som arnested for illegal virksomhet under krigen. For å nevne noe.
Latinskolen?
-Men dette med navnet. «Aalesund Lærd- og Realskole» var det opprinnelige navnet. Hvorfor Latinskolen?
-Det kan du si, for Latinskolen var ikke navnet og aldri det offisielle navnet på skolen, men det slapp ikke fra folkemunne. Og grunnen er jo at en lærte latin der. Det var latin som var tingen for videre utdannelse, spesielt de siste skoleåra. Og latin kom inn som fag i 1864 sammen med de øvrige faga. Men i 1935 gikk latin ut, forklarer Harald.
Skolen er et smykke i byen, mener de to.
-Det er en av byens aller vakreste bygninger, og det er jo trist at en tradisjonsbærer som Latinskolen har vært som læreanstalt ikke skal være det lenger. For vi har ikke et overskudd av slike tradisjonsbærere her i byen, sier Harald.
Det til tross; Harald og Kjell fryktet riving med et påfølgende glatt forretningsbygg på tomta. Den tanken kunne de heldigvis fri seg fra etter hvert. Til og med som sted for læring kunne skolen bli brukt som.
I skoleplana henger en stor minnetavle over 27 mennesker som ga sine liv under 2. verdenskrig. Selve bygget har et preg vi ikke finner ellers i byen.
-Det helt spesielle er alle utsmykningene, spesielt ornamentene. 61 i tallet og ikke et av dem er like, sier han, og peker opp på veggen.
Menn med nisselue, ugler, konger, prinsesser og akantusmotiver. Flere av felta er fylt med fabeldyr.
Alle utsmykningene er sirlig dokumentert med bilder i «Ei bok om Latinskolen i Ålesund», som for øvrig er ”utgitt med økonomisk og moralsk støtte av Aalesunds Museum”.
En rekke fotografer har vært med på å prege boka til Harald og Kjell. Spesielt har Vasco Pinhol og Peder Otto Dybvik stått for mange av bildene. Boken kjøper du foreløpig på Ark Kremmergaarden og Moa, Norli Ålesund Storsenter og Bypatriotens Julemarked i Korsatunellen 14.-15. desember.