-Nei, absolutt ikke. Det angrer vi ikke på, sier banksjef Eirik Vartdal kjapt når vi spør.
Gjorde underverker
-Når vi kom hit for to år siden sto vi med et eldre bygg vi måtte gjøre mye med. Ikke minst få fram riktig stil, for vi var redde for å få lokaler som var kjedelige og kanskje ville minne mest om et legekontor, forteller banksjefen, som fikk et lite tips.
-En venn ga oss nummeret til Øyvind Kåre Sunde. Han kom til oss, og sammen gikk vi gjennom lokalene og fikk bestemt fargetoner og størrelsene på bildene. Det gjorde underverker, sier han.
Øyvind Kåre Sunde er for mange kjent som en dyktig natur- og landskapsfotograf fra Sula, og som sammen med musiker Håvard Sveås har utviklet konseptet ”Naturen syng”. Et konsept med sang, prat og ikke minst bildeframvisning, som mange har fått med seg, og som skal holde to forestillinger på Fjellstua i morgen, der den ene er ekstrakonsert, siden den første ble utsolgt.
-Det er jo en stor ære å bli spurt, og jeg er veldig ydmyk som har fått være med på dette, sier Øyvind om engasjementet i banken.
Seksten bilder i alt. Fem i Volda og elleve i filialen på St.Olavs plass. Og det lokale preget står sentralt.
Lokale bilder
-Her i Ålesund er det lokale plasser som står sentralt, som Brosundet, Byrampen, Kyrkja i Haram, Moljefyret eksempelvis.
I Volda går det på fjell, for der er det Slogen, Ramoen og Råna, for å nevne noen.
Og alt er lokalt. Også produksjonen av bildene som er trykt hos Reklameprint, forteller Øyvind.
For Sparebanken Vest har det også vært viktig å få noen bilder som demper lyd i rom med mye klang. Derfor er noen av bildene utstyrt med lydputer. Også det lokalt produsert.
Ice-breaker
-En annen viktig funksjon vi har merket oss er at bildene er en ”ice breaker” når kundene kommer inn til samtale. Da begynner ofte møtene med at kunden snakker om bildet i rommet, og dermed går samtalen bedre, forteller Eirik.
Øyvind har vært med i hele fasen når banken på St. Olavs plass skulle få farger og bilder.
-Er fargen på veggene planlagt ut fra bildet i rommet?
-Ja. Vi diskuterte mye veggfarger og toner, og Øyvind har konsentrert seg om helhetene rundt farger, stil og bilde, samt størrelse. Og jeg må innrømme at enkelte ganger var jeg usikker på valg av størrelse. Jeg fryktet det ville bli for enormt. Slik som i rommet ”Hellebroa” der vi ser Brosundet mot nord. Men når det kom opp så hadde han jo rett. Bildet passer perfekt, for det er detaljrikt og flott. Detaljene hadde forsvunnet om det var mindre, sier han.
Øyvind og Eirik tar Bypatrioten med rundt i bankens to etasjer. Og ved møterommet ”Molja” kan vi se et typisk fenomen fra Ålesund, som av og til kan ergre oss.
-Tåka kommer sigende på en flott sommerdag med sol. Og to jenter sitter og titter ut i retning Godøya. Jeg så tåka ville komme, og ventet til den begynte å sige inn over byen, forteller fotografen om det store bildet.
Krever sin fotograf
Det er bilder fra Kniven på Aksla med nordlys og Ålesund by-night, et fantastisk bilde fra Rundskue med knallrøde skyer, et vakkert bilde av Byrampen i pusset aluminium med byen som bader i lys nedenfor, og Kyrkja i Haram med et fantastisk lys i bakgrunnen (Naturkyrkja på Haramsneset der altså, ikke Haram kyrkje. Journ.anm.).
-Jeg måtte vasse for å få det bildet, men jeg ble fornøyd.
-Det krever vel litt tålmodighet for å vente på det rette øyeblikket.
-Inn i mellom må en det ja. Som dette, forteller Øyvind om bildet av bølger på Alnes.
-Trodde jeg skulle fryse i hjel, men jeg så ute mot Runde at det ville komme et nydelig lys, så jeg venta. På bølgene kan en se at det blåser godt, sier han.
-Bølgetoppene står i stil med han som jobber nærmest, skyter en ansatt i banken inn, og sikter til kollegaens hårfarge, som er ærlig og innrømm at han har opparbeidet seg en aldri så liten gråtone på hårlokkene.
Det er ingen tvil om at bildene til Øyvind har løftet arbeidsmiljøet i banken, for fra banksjef Eirik følger det med en klar oppfordring.
-Alle som sliter med en slett og kjedelig vegg bør ringe Øyvind, sier han.