Til toppen

\ loading=

Atlanterhavsparken lot seg inspirere av byromsprosjekt!

Den store attraksjonen helt ytterst på Tueneset i Ålesund er i stadig utvikling. Da de denne sommeren skulle skape flere sittemuligheter til de flere tusen besøkende som er innom hver måned, så lot de seg inspirere av byromsprosjektet i sentrum. Nå er trestokkene på plass, og det fungerer ifølge daglig leder Kjetil Aarseth helt utmerket.

Har du sett det nye området på Atlanterhavsparken? Snakk om utsikt! – Vi er veldig glade for inspirasjonen som vi fikk fra byromsprosjektet sier daglig leder Kjetil Aarseth. – Det var et omstridt prosjekt, men ideen er jo veldig god. La oss prøve før vi gjør, sier han.

Atlanterhavsparken i Ålesund satte i fjor publikumsrekord med 191.000 besøkende og det ser ikke ut til å bremse der.

– Vi snakker om snart 2000 besøkende per dag, og da trenger man også gode sitteplasser, både inne og ute, sier Aarseth som sammen med de ansatte har både tenkt og testet for å gi små og store besøkende en enda bedre opplevelse.

– Vi lot oss rett og slett inspirere av tankegangen til byromsprosjektene i sentrum. Å bruke den grunnleggende ideen om å teste noe midlertidig, før man setter opp noe permanent, sier han om det som ikke bare ble ett, men flere prosjekter inne og ute.

Atlanterhavsparken, et av Nord-Europas største saltvannsakvarier, boltrer seg på et stort areal helt ytterst i havgapet, og har store aktivitetsområder og bassenger både ute og inne der de formidler alt de kan og vet om livet i havet.

– Alle som har besøkt et sted som vårt vet hvor deilig det er å også kunne sette seg ned. Bli litt og være til stede. Om det er for å hvile blikket eller beina, eller se etter barna som tumler rundt og oppdager nye ting, forteller han om det som blir en del av en enda bedre totalopplevelse.

– Vi vil jo at folk skal være her og bruke tiden godt når de først har kommet hit, og da er gode sitte- og væreplasser en del av nøkkelen. Så hvorfor ikke teste først? spør han og viser oss prosjektene.

Stolleken for voksne gir svar

Herfra ser du det meste. Også området med sklien i foten på den store blekkspruten på veggen. Her kan barna også turne fra seg på gresset.

Det ene prosjektet handlet om å sette ut mange stoler her og der, og på den måten gi folk selv muligheten til å velge hvor de ønsket å bruke de.

-Det har vært veldig gøy å følge med på. Noen setter seg alene for litt fisketerapi, andre setter seg ned sammen i et hjørne og noen tar med seg stolen ut i solveggen. Her er vi så forskjellige, og dette viser jo at har alle ulike behov til ulike tidspunkt, sier han om prosjektet som ledet videre til det neste.

Den store sandkassen ute ble lite brukt og hadde kanskje utspilt sin rolle? Det gav gjengen på akvariet rom for å tenke nytt.

-Det var liksom ikke etterspurt lengre, og det er et flott areal som i tillegg gir overblikk over hele uteområdet. Der datt stokkene fra byromsprosjektet ned. Hva om vi lager gode sitteplasser av naturlig materiale? Prøver det ut før vi setter opp noe permanent?

Så godt likte de idéen alle mann alle, at kun kort tid etter var stokkene på plass og i bruk.

-Allerede da vi monterte prosjektet kom barna bort for å balansere og var nysgjerrige, forteller han om det nye plassen der du nå kan sitte helt i ro, klatre, balansere eller hoppe. Alt i ett, sier han om prosjektet som involverte lokale krefter fra ende til annen. Lokalt sagbruk, norsk tømmer, anleggsgartner og snekker.

-Jo mer vi tenker over det jo bedre blir det. Og vi vil gi all honnør til Simon Wågsholm, andre kunstnere og Ålesund kommune, sier han om inspirasjonen.

For det er ikke bare, bare å skulle møblere uterommet her.

Må tåle mye

Kaffe her?

– Møblene må tåle mye. Vind, vær og ikke minst mengder med salt. Det er en grunn til at vi heter Atlanterhavsparken sier han og peker mot Breisundet. Havet rett på.

– Også ser det tøft ut. Det kler naturen rundt oss. Naturen er ikke striglet. Der er rom for nøyanser og ujevnheter. Det er ekte. Akkurat som dette. Også ble de tatt i bruk med en gang. Det er veldig kjekt å se, sier han og avslører at der er mer på gang.

– Vår primæroppgave er å formidle kunnskap om livet i havet, men at folk får både god mat og gode pusterom underveis, er jo bare med på å skjerpe mottaksapparatet. Også vil vi ha mer farger. Mye mer farger. Men vi må beholde noen mørke kroker, ler han.

For det er kanskje ikke alle som vet.

-Dette er nemlig en svært populær plass å date på, sier han.

Sånt er gøy da Ålesund. Vi leker med barna, henger med venner og vi dater. På Atlanterhavsparken og i byen. Heldigvis har vi mange dyktige folk rundt oss som også bruker arbeidsdagen sin på å forbedre opplevelsene for oss alle hver eneste dag! Og sånn utvikler vi oss videre. Sammen!