Til toppen

\ loading=

Arrangerte høytlesning for både store og små

Vakre ord og toner fylte både området ved lesekiosken i gågata og biblioteket da barn, ungdom og voksne tok del i feiringen av de nasjonale bibliotekdagene.

LAS: Katrine Solberg las for barna i Jugendby Barnehage.

Denne uka arrangeres de nasjonale bibliotekdagene og Lesetimen 2024 på Ålesund bibliotek. Og de ønsker å treffe leseglade mennesker i alle aldre.

– Vi løfter frem både gamle og nye lesearrangement for voksne og barn. Biblioteket håper at vi gjennom arrangementene kan få frontet viktigheten av lesing og leselyst, og vise frem de tilbudene som biblioteket har, seier arrangementsansvarlig i Ålesundsbiblioteka, Katrine Celius.

Lesestund i gågata

I formiddag inviterte biblioteket til lesestund med servering av boller til barn ved lesekiosken og paviljongen i gågata.

– Lesekiosken har siden åpningen i 2021 vært flittig i bruk og det er utrolig gledelig å se. Derfor var det naturlig for oss å arrangere en lesestund der for de yngste, sier Celius.

Lesekiosk er et nasjonalt litteraturformidlingsprosjekt i regi av Foreningen !les. Siden 2019 har 100 telefonkiosker i Norge blitt pusset opp og fylt med bøker.

– Formålet med prosjektet har vært å gjøre litteratur og gode leseopplevelser lett tilgjengelig for alle. Her kan du altså legge fra deg en bok du har lest og forsyne deg med en ny.

Nytt og varig konsept

I ettermiddag ble et helt nytt konsept lansert. Høgtlesing i voksenavdelinga og etterpå ble det feiring med minikonsert fra musiker Lars Øverås.

– Vi inviterte til en skjermfri halvtime der vi leser ei novelle eller et utdrag fra en roman. Tanken er at man skal kunne strikke, tegne eller bare lene seg tilbake og lytte. Mobilen lå stille avskrudd eller i veska, sier Celius.

– Dette blir et fast arrangement hos oss den første onsdagen i hver måned, legger hun til.

Et lignende arrangement har allerede blitt gjennomført denne uka.

– Mandag startet vi opp igjen Samlesing på Ålesund bibliotek. Samlesing (Shared Reading) er også kjent som Les i lag eller Åpen lesesirkel. Alle, som er gamle nok til å lese voksenbøker, er velkommen til å delta utover høsten og vinteren. Vi sitter rundt et bord, og en leseleder les en tekst høgt. Etterpå snakker vi om teksten, sier Celius.

– Vise betydning av biblioteka

Norsk bibliotekforening (NBF) har markert de nasjonale bibliotekdagene siden 2013.

– Bibliotekene er av de viktigste institusjonene i demokratiet vårt. Formålet med nasjonale bibliotekdager er å vise viktigheten og betydninga biblioteka kan ha i samfunnet, sier Celius.

Lesetimen, eller Read Hour, blir markert 8. september hvert år. Kampanjen oppmuntrer alle til å lese i én time på FN sin internasjonale dag for lese- og skriveferdigheter. Lesetimen er et initiativ fra den finske organisasjonen Barn- og ungdomsstiftelsen. I 2024 samarbeider Leser søker bok, Foreningen !les og LO om gjennomføringa av Lesetimen i Norge.

Hovedbiblioteket sparker altså for alvor i gang arrangementshøsten denne uka, og Celius forteller at det er mye å glede seg til.

– Blant annet kommer Are Sende Osen med sitt foredrag om kongerekka, den kjente psykologen og forfatteren Peder Kjøs besøker Ålesund bibliotek med et foredrag basert på den nyeste boka si “Du kan få det bedre – forstå mer av deg selv og relasjonene dine” og syprofil Oda Stormoen kommer for å holde inspirasjonsforedrag om muligheitene i søm og personleg klesproduksjon, både når det gjeld farger, tekstiler og gode langvarige valg.

Arrangementene på biblioteket denne uka er støtta av Foreningen !les.

HØRTE PÅ: Det var mange som turen på biblioteket.
LAS: Publikum hørte på mens Eli Korneliussen las høgt.

KAKE: Biblioteket serverte kake til publikum.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!