-Klart vi stiller lag. Også i år, sier banksjef Andreas Ulvestad i Sparebanken Møre – sin avdeling i Spjelkavika. De stiller i tillegg som hovedsponsor for et arrangement de holder høyt.
Engasjerte ansatte
For det er ikke bare fra egen filial banken henter deltagere til helgens «Stafett for livet».
-Vi stiller med deltagere fra alle filialer og hovedkontoret, både med ansatte, venner og familie. Vi har stilt lag tidligere også, selv om det ble en krasj med et annet arrangement i fjor. Nå er vi sterkt tilbake, sier han.
Så langt er 28 lag påmeldt til stafetten, som skal gå et døgn fra lørdag klokken 12.00 til samme tid dagen etter. Symbolikken er nemlig at kreften ikke tar pause, og at de som har en kreftdiagnose ikke skal stå alene.
-En blir jo stolt når arbeidsplassen din engasjerer seg, og gir deg som ansatt mulighet til å gjøre det samme, sier Andreas. For banken engasjerer seg også i kreftsaken på andre plan.
-Vi ble med fra starten på «Stafett for livet». Første året med å sponse ”Fighter-middagen” som arrangeres på Thon Hotel Baronen for alle som kjemper mot sykdommen, og der de er æresgjester. Nå har vi imidlertid tatt et steg lenger som hovedsponsor, forteller Andreas.
-Det var etter det første året vi fikk ideen om å danne et eget lag. Og «Stafett for livet» passer alle, selv om en i utgangspunktet tenker at det er en voldsom fysisk greie med en stafett. Slik er det jo ikke. Det fikk vi erfare, for en trenger ikke løpe eller være sprek. Det er også et veldig sosialt arrangement, sier han.
Sosialt
Akkurat det vises på arenaen når «Stafett for livet» arrangeres. Lagene lager sine egne baser, i hovedsak med telt der de lager det koselig for de som deltar.
Flere av lagene er satt opp av næringslivet der ansatte deltar. Andre lag er dannet som støtte til noen de kjenner med kreft, og et par lag er åpne, der alle som ønsker å delta, uten å ha en forankring kan være med.
Kreftforeningen sørger også for et godt program både med kultur og moro for store og små, i tillegg til at alle kan bli med å perle armbånd der det står ”Fuck Canser”, til inntekt for Kreftforeningen.
Andreas Ulvestad møter frivillig koordinator i Kreftforeningen Anne Lena Rishaug på det som blir arenaen til «Stafett for livet» på lørdag.
-Det er rekordstor påmelding, og plass til flere, sier Anne Lena, som selv er med på laget ”Team Norborg” fra Søvika. Hun, som mange av de andre som engasjerer seg er sterkt berørt. I løpet av fire år har hun mistet en bror, en søster, en onkel og et søskenbarn. I tillegg kjemper flere av hennes nære mot kreftsykdom.
Nå inviterer Anne Lena til «Stafett for livet». En stafett om håp, og der alle skal kunne kose seg tross et alvorlig bakteppe.
Stort program
-Vi har to skolekorps som skal delta hver sin dag under stafetten. Hatlane skolekorps deltar på åpningen lørdag og starter det hele, noe Spjelkavik skolekorps har gjort tidligere, men som i år får æren av å være med på avslutningen søndag, forteller hun.
-Sofie Laaxa skal synge ved åpningen, og Rikke Lie på kvelden. Det blir som vanlig ellevill maskotstafett og barneløp i tillegg til barneaktiviteter som ansiktsmaling, bamsesykehus, glittertatovering og annen moro, forteller hun.
-Klokken 16.00 lørdag blir det fightermiddag på Thon Hotel Baronen. Der vil det bli musikalsk innslag fra Piker Vin & Sang, samt god mat. På kvelden arrangerer vi også den mektige og sterke lysseremonien. Da skal Frida Sønderland Nustad opptre med sang.
Både Anne Lena og Andreas mener kreftsaken er viktig å engasjere seg i.
Angår oss alle
-Hva betyr det for banken å engasjere seg i kreftsaken?
-Mye, for det angår oss alle, fordi alle kjenner noen eller er i familie med noen som kjemper mot kreft, eller har tapt kampen mot sykdommen, sier Andreas.
-Vi møter også kunder i banken som blir rammet. De trenger finansielle råd fordi de er rammet av sykdom, eller for å avslutte et forhold når et familiemedlem går bort. Vi ser på det som viktig å ha et godt tilbud også for kunder som møter sykdom i livet, sier han.
Vardesenteret er et tilbud Sparebanken Møre har engasjert seg sterkt i. og for to år siden ga banken 10 millioner kroner til senteret. Etter planen skal senteret stå klart til åpning denne høsten.
-Vardesenteret er et tilbud som kommer hele fylket til gode, og akkurat derfor var det noe vi ville støtte med en stor sum, for et slikt tilbud er overmodent her i fylket.
-Hvorfor er Vardesenteret viktig?
-Fordi en kreftsykdom er en enorm omveltning både for den som blir syk og de pårørende. Vardesenteret i Ålesund blir derfor et godt tilbud til mennesker som står i en krevende situasjon, sier han.
Nå skal ansatte i banken, venner og familie gå sammen med andre firma og pårørende, der de klikker på telleren for hver runde de går eller løper, på en av de fire opplagte løypene.
Og trodde du at «Stafett for livet» var et arrangement preget av sorg og elendighet? I så fall er det feil. For her står gleden, håpet, kulturen, samholdet og alt det andre positive samlet i en 24 timers tydelig solidaritet for de som er rammet av kreftsykdom.
Åpent lag for alle
Også for de som ikke har en tilknytning til et lag har mulighet til å delta på «Stafett for livet».
-Vi stiller åpent lag der alle som ønsker å delta kan bli med, sier lagleder for “Vikalaget”, Per Kristian Olsen.
Det er andre gangen “Vikalaget” stiller, etter initiativ fra Spjelkavika.no.
-Vi skal sørge for et sosialt og hyggelig lag i eget telt som er innkjøpt for året. Og nå av det proffe og solide slaget siden det gamle blåste bort i fjor. Så her blir det sittegrupper, noe å bite i og ikke minst god prat disse timene. Det er bare å melde seg på, og nei, du trenger ikke være fra Spjelkavika for å delta på Vikalaget. Alle er velkommen, sier han.
Og ønsker du å finne “Vikalaget” for å melde deg på så kan du klikke deg inn her.
Ønsker du å se programmet for «Stafett for livet» så finner du det her.