Innenfor de store utstillingsvinduene i Borgundvegen 21 kan en se at lokalene pusses opp.
På fortauet utenfor kan en se den nedfelte logoen til bilmerket Ford. De godt voksne blant oss husker nok at Vestlandske Auto solgte nettopp Ford fra disse lokalene.
Nå har butikklokalene i ”Autogården”, som mange kjenner den som, stått tom i lang tid.
For noen år siden hadde Showtime videoutleie i lokalene, og trolig et godt utvalg karatefilmer. Og har du sett filmer av den sjangeren, og kanskje drømt deg bort? Da er løsningen Møre Karateklubb som nå er på full fart inn i lokalene.
-Nå pusser vi opp og regner med at lokalene blir ferdig om en snau måned. Da blir det full aktivitet her, sier hovedtrener i Møre Karateklubb Gjermund Kvernmo Langset.
-Og drømmerne?
-De er hjertelig velkommen, for karate er faktisk for alle. Du konkurrerer jo egentlig mot deg selv, og du bestemmer selv hvilket nivå du vil legge deg på, sier Lars Johnny Hustad, en av medlemmene i klubben.
Møre Karateklubb er ny i Ålesund, men ikke som klubb.
-Den ble etablert i 1988, men da som Tresfjord Karateklubb, forteller Gjermund, som selv er fra Tomren.
Nå bor han i Ålesund, og ved siden av å være klubbens hovedtrener er Gjermund også nyansatt leder i The North West.
-Vi endret navnet slik at vi kan være en karateklubb for hele regionen. Dermed blir det trening i to lokaler. På Vestnes, og her i Ålesund sentrum.
At vi har valgt sentrum og ikke indre bydel eller på Moa er rett og slett fordi sentrum trenger flere aktiviteter. Lys i vinduene, trygghet og varme, for å si det slik. Det ønsker vi å bidra med, forteller han.
(Fortsetter under).
Klubben har rundt 40 medlemmer, og siden initiativet i Ålesund sentrum er nytt, er de fleste bosatt i Vestnes kommune.
-Nå har vi faktisk fått et nytt medlem fra bysentrum allerede, og vi håper flere vil være med.
Kanskje sitter det folk som tidligere har drevet med en eller annen stilart innen karate, og kunne tenke seg å prøve igjen?
De er velkommen til oss, enten de går all in og sikter mot konkurranser, eller rett og slett vil hygge seg på et lavere nivå. Vi skal være et lavterskeltilbud der kontingenten holdes veldig lavt. Den skal ikke stå som hinder for å være med hos oss, forteller Gjermund.
Møre Karateklubb er også en klubb der mange av medlemmene har høye ambisjoner for idretten sin, og som gjør det bra i nasjonale og internasjonale konkurranser.
-Vi skal være med i VM i Japan i 2021, så mange sikter seg inn på gode plasseringer der.
Sist sommer deltok fem utøvere under EM i Ungarn.
Der deltok vi i ”Kumite” som er fighting, og i ”Kata” som er mønster.
Jeg tok sølv i Fighting, forteller Germund.
De fem utøverne som møter Bypatrioten i det nye treningslokalet er klar på hvorfor karate ble nettopp deres idrett.
(Fortsetter under).
-Det er mer action og spennende enn andre idretter, forteller David Leander Hauglid. 14-åringen har holdt på med karate i seks år. Neste år får også han ”voksenbelte”.
-Det er en spennende idrett, men vi oppfører oss ikke som fotballspillere, for vi legger oss ikke ned og filmer, sier Sissel Koivunen.
Også hun har holdt på med karate i mange år, og trekker fram respekt som et viktig punkt.
-På stevner og konkurranser aksepteres ikke dårlig ordbruk. Alle klapper og jubler for alle som deltar, sier hun.
Karate er for alle, sier de seks utøverne vi møter. Det er en idrett som skaper vennskap, og som passer for absolutt alle, også funksjonshemmede.
-En idrett som skaper selvtillit, sier Lars Johnny Hustad.
Samtidig er Møre Karateklubb en klubb med ambisjoner, både på egen vekst og på vegne av de utøverne som vil nå høyere mål, men for å få til alt dette trenger de støttespillere.
-For en klubb som oss så er det helt nødvendig. Vi har en del støttespillere, men vi vil gjerne ha flere sponsorer som kan være med å støtte oss.
Nå er vi i alle fall snart klar i lokalene, og vi ønsker alle velkommen til å besøke oss, sier Gjermund og de fem andre.