Til toppen

Lærer eldre å bruke app for kollektivtransport

Eldre i Ålesund kommune har denne uken fått opplæring i bruk av FRAM-appen. Tilbakemeldingene gikk på at dette både var kjekt og nyttig, og at digital kompetanse er viktig for kunne være en aktiv medborger.  

- Digital kompetanse er viktig for å hindre utenforskap, og det skal være enkelt å ta buss for alle sier FRAM som derfor har samme pris for honnør enten du kjøper hos sjåføren eller bruker appen.

– Digital kompetanse er viktig for å hindre utenforskap, og det skal være enkelt å ta buss for alle sier FRAM som derfor har samme pris for honnør enten du kjøper hos sjåføren eller bruker appen.

- Dersom seniorer fremdeles skal kunne være aktive og deltagende i samfunnet, er det viktig at de får mulighet til å styrke sin digitale kompetanse. Det sier prosjektleder i «Fole kjekt å være sosial og digital» fra Ålesund kommune, Synnøve Opsahl Melseth.

FRAM har denne måneden vært med å gi digital opplæring til eldre i samarbeid med
kommunen.

- Vi har hatt ulike arrangement gjennom året, men det har lenge vært et ønske fra seniorene å lære mer om reise-apper som FRAM, opplyser Melseth.

Nye busser og digital overgang for kjøp av bussbilletter gjør at det kjøres flere runder med opplæring for byens seniorer.

Nye busser og digital overgang for kjøp av bussbilletter gjør at det kjøres flere runder med opplæring for byens seniorer.

Viser tips og muligheter

Første runde var på Moa bibliotek 25. november, mens Nærmiljøkaféen på Harøya, Ørskog frivilligsentral og Brattvåg hadde samme opplegg noen dager senere.

Christoffer Fatland Lie er rådgiver i markedsseksjonen til FRAM og den som står bak kursopplegget.

- Det er bra at dette er på agendaen. Vi kan vise muligheter og tips til bruk av FRAM-appen, både når det gjelder rutesøk og kjøp av billett, sier han om innholdet. 

Det skal være enkelt å ta buss

Kursdeltakerne hadde med sine egne smarttelefoner og nettbrett for å kunne prøve og lære i praksis. Lie stor forståelse for at de synes det er mye å følge med på.

 

- Det virker som at mange var fornøyde med rutesøket og sanntid, men det å kjøpe billett var det delte meninger om.

Han sier videre at et viktig mål for FRAM er at det skal være enkelt å ta buss. For honnørbillettene er prisen lik om du betaler i app eller til sjåføren. For en del andre grupper er det gebyr om du ikke har kjøpt billett på forhånd. Det handler om at man ikke ønsker kontanter om bord og det faktum at det å billettere om bord er tidkrevende. Noe som igjen gjør at bussen bruker lengre tid en nødvendig.

Men for seniorene er det fortsatt lik pris uansett. 

- Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til inkludering for alle. Det digitale skal ikke være ei hindring for å benytte kollektivtransport.

Rutesøket populært

Etter demonstrasjonen mente noen av seniorene at det fortsatt virket tryggest å betale til sjåføren, men at det var nyttig med rutesøket for å se om man må bytte buss, om der er forsinkelser eller annen informasjon.