-1904, blir navnet.
-Altså Hotell 1904?
-Ja, eller Nittennullfire, i ett ord, som en ofte sier i Ålesund. Så nå avsløres det i Bypatrioten aller først, sier han og smiler.
For tjue år siden startet Andrè Klevberg og samboer Åse Stensvaag kaffebaren Invit i Apotekergata. Nå er kaffebaren snart historie, og arkitektene har hodene full av både badeland og det som skal bli en total fornyelse av Scandinavie hotell.
Vi møter Andrè i restauranten til Invit, ei lita trapp ned for kaffebaren.
Og vi drikker kaffe. Den svarte drikken Andrè egentlig ikke likte i starten, men som like vel førte ham helt til topps med plass på det norske barista -landslaget.
Arkitekten som sammen med samboeren ikke hadde et populært trendsted i Ålesund sentrum i tankene da de satt ute i havgapet på Flø.
(Fortsetter under)
-Vi begynte på Flø. Et arkitektkontor med storhavet som nabo.
Men så fortalte en venn at Stafsethbua skulle rehabiliteres. Der havnet vi med arkitektkontor og interiørdesign med interiørbutikk. Og vi begynte etter hvert å lukte litt på dette med kaffebar.
Dette var jo den tiden det virkelig slo gjennom med kaffebarer i de store byene. Vi prøvde, og folk kom.
-Og du havna på landslaget. Var dere gode?
-Jo, vi var jo det. Vi trente og trente, og vi reiste rundt og konkurrerte. Det er flere verdensmestre fra det landslaget, sier Andrè, og titter ut av vinduet.
Der ligger lekteren han fikk tak i, etter mye leiting. Vi tar oss en tur ut. Ned landgangen, og om bord i den eksklusive lekteren.
(Fortsetter under)
-Harald Grytten er en fast gjest hos oss. Han kommer inn for en kaffe og ei skive. Og når han hørte at vi ønska oss en lekter så ville han hjelpe til med det.
Når vi ikke fant en lekter så leita vi etter en pramme. Men de aller fleste vi kom over var pill råtne.
Men så kom vi over denne ute i Skarbøvika hos Ødegaard.
Den hadde store lasteluker, men vi fikk ordna et flott dekk og laga den til hos et verft.
Vi rakk akkurat å få den på plass til den aller første Båtfestivalen, sier han.
-Men hva skjer med den nå da?
-Nja. Det er flere som er interessert i å by på den. Men hva i alle dager skal en ta for en slik en da?
Interiørbutikken ned ei halv trapp fikk stadig mindre plass etter hvert som restauranten tok over. Til slutt ble den offer for veksten.
-Og nå har vi vokst oss ut. Derfor stenger vi Invit, vi slutter rett og slett, forteller Andrè.
Men dramatisk som det høres ut, spesielt for alle de faste gjestene, så forsvinner ikke Andrè og Åse. De flytter, og det til et av de aller første husene som ble bygd etter brannen, i 1904.
(Fortsetter under)
-Det er jo meningen at det skal bli som her. Et møtested der byen møter omverden, eller omlandet om du vil. Vi vil at det skal smelte sammen. Det har vi gjort her i tjue år. Nå flytter vi til Løvenvoldgata og gjør det samme der.
Det er mye som skal gjøres, om vi skal tro alle endringene som er planlagt ved det gamle hotellet, som så absolutt trenger en oppgradering, skal vi tro fagfolka.
For 1.september starter arbeidet, og i midten av november skal den nye ”gamle” døra stå montert i inngangspartiet, og alle endringene inne skal være utført.
Andrè tar oss med i en virtuell reise gjennom hotellet på datamaskinen.
-Brudes bar forsvinner. Der kommer det en butikk som skal selge forskjellige livsstilsartikler, forteller han og leder oss gjennom hotellets nye uteareal med glasstak, inn i et drivhus, innom den nye frokostsalen, før han manøvrerer oss inn i den gamle, som nå blir omgjort til møte- og konferanserom.
-Og ute blir det ny belysning og nye farger.
Hotellet er i familien Haagensens eie via Hotelldrift Ålesund AS, og som en forstår har Andrè et nært samarbeid med Gunnar Haagensen som nå lar hotellet gå inn i et nytt selskap der Andrè og Haagensen er eiere.
Samarbeidet dem i mellom går også videre i Andrè sitt engasjement i badeland som kommer der ”Stallene” er i dag.
Her har Andrè en viktig finger med i arbeidet.
Som han selv beskriver som ”koordinator med ansvar”.
-Det er jo arkitekt Espen Pedersen som først begynte på det vi nå ser.
Vi har tatt noen solide ”bygrep” som tilknytter Byparken med badeland ved at vi tar bort to bygg bak og ved siden av selve skolen.
Boligene som kommer bak blir en slags kulisse bak badeland, og som dekker en del av fjellet.
(Fortsetter under)
-Snakker vi Badeland større enn det de har i Molde?
-Åja. Klart det blir, smiler Andrè og ramser opp.
-To sklier, bølgebasseng, motstrømsbasseng, boblebad, stupetårn og alt en kan tenke seg, bortsett fra surfebasseng. Vi vurderte det, men fant ut at det ville ta for stor plass.
Men folk vil ikke savne noe. Vi kan faktisk heve gulvet på det ene bassenget fra to meter og helt opp i vannflata. Det heises opp.
Og når vi snakker om heis så blir personheisa som går fra parkeringshuset inne i fjellet og opp på Utstillingsplassen ved Stallene integrert i badeland. Og så får vi store og gode garderober. Det er viktig, sier Andrè.
52 åringen har altså to hender og et klart hode med i mange sentrale ting i byen. Saker mange er opptatt av og er spent på. Vi gleder oss til resultatene foreligger.
Så får tiden vise om de som hadde Invit som sitt andre hjem blir med på flyttelasset, selv om utsikten til selve sundet forsvinner.