Røde og blå biler kommer kjørende bortover Skansekaia i Ålesund, og inne i bilene fant vi smilende ungdom i alle seter.
– Vi har nettopp gjort ferdig heldagsprøven i norsk! Nå blir det kjekt med en fin russetid sammen med gode venner, sier de nærmest i kor.
For selv om fokuset på skole i russefeiringa noen ganger kan være «så som så», forteller denne gjengen at det viktigste er å være sammen, få gjort unna det de må av skolearbeid og ellers ha det kjekt med ulike aktiviteter og nye venner.
– Vi startet russetiden 24. april, men det er jo nå i mai det virkelig blir russetid. Det er veldig stas med ungene som står i flokk helt fra vi tar på oss russedressen, man har liksom ventet på dette siden man var barn og ba om russekort selv, forteller Elise Linge, som er med på en av russebilene.
Vil først og fremst ta vare på hverandre
Det er tydelig at de vi møter har store forventninger til hvordan russetiden skal være, og de prater i munnen på hverandre om hva de skal finne på og hva de allerede har fått oppleve. Tidligere i vår ble det avholdt et eget foreldremøte, hvor russens foreldre fikk informasjon om hva som var lurt å følge med på og forholdsregler som er fine å ta med seg. Foreldremøtet ble satt opp etter et samarbeidsmøte mellom russekullet, kommunen og andre etater. Her ble det gitt god støtte og veiledning for hvordan russefeiringen skulle bli best mulig. Og denne russegjengen er klar på at de skal ha det gøy, men at de også selvsagt vet å ta vare på hverandre.
– Har dere laget dere noen regler for hvordan dere skal ta vare på hverandre på best mulig måte?
– Det var nok mange foreldre som tok en ekstra prat med sine russ hjemme etter foreldremøtet, og det er jo en fin ting tenker jeg, sier Hege Tverdal som skjønner at foreldre kan bli bekymret. – Men vi vet jo å ta vare på hverandre og prøver å ikke å la noen vandre av gårde alene. Alle her vil at alle skal ha det bra, uansett. Vi har ingen fastsatte regler, men vi er oppegående nok til å skjønne at vi skal passe på hverandre. Det er jo vennene våre, russetid eller ei.
– Ja, for å si det slik, så synes jeg det var ille nok å sprute med vannpistol da vi kjørte forbi noen barn, ler den ene av jentene.
– Det er noe av det skumleste jeg har gjort i hvert fall!
– Hva gjør dere for å passe på at alle har det bra da?
– Vi har laget chattegrupper på Snapchat, og da har vi hverandre «Snap-kartet» slik at vi kan finne ut hvor de andre er om vi mangler noen. Ellers har vi i min russegruppe bestilt en brikke vi har liggende i bukselomma, som gjør at vi kan bli funnet av de andre på russebilen om det trengs. En ting som er bra, for eksempel om vi går tom for strøm på mobilen, forteller Elise Linge.
Mange russeknuter å velge i
Det er ikke til å komme unna, at det også i år vil være mange russeknuter som russen kan gjennomføre for å få diverse remedier i hattesnoren. Vi spør hvem av de vi møtte som kom til å ta flest knuter, og alle ser på Elise Linge som nikker og utnevner seg selv.
– Jeg tror kanskje det kan bli meg ja, men jeg velger kun de knutene jeg selv vil ta. Det er faktisk mange kjekke russeknuter som handler om inkludering, forteller Elise.
– Ja! De knutene er faktisk skikkelig fine. Du skal for eksempel gi mat til noen som er hjemløs, så det er ikke bare en hel haug med «slemme» knuter, det er mange ideer til fine ting alle kan gjøre, samtykker Marie Gunnarsdottir.
Èn ting er sikkert, det er en inkluderende og artig gjeng med russ vi hadde gleden av å møte for en i bysentrum. Vi sender dem av gårde i de røde og blå bilene, og ønsker dem en god, gøy og trygg russefeiring videre!