Ryktet om jordbærkaka som serveres på den sjarmerende kafeen, snaue fem kilometer opp i dalen fra Valldal sentrum har spredt seg gjennom mange år.
Parkeringsplassen er full utenfor Jordbærstova.
Inne summer det i samtaler på mange språk, men av de norske dialektene vi fanger opp er en mistenkelig likt den vi snakker i sona Ålesund. Mange av gjestene er nemlig ganske så kortreist.
Og det er atmosfæren, den gode maten og ikke minst ryktet om ei helt spesiell kake som har fått folk til å ta en dagstur til den koselige kafeen midt i jordbærland på Riksvei 63 mellom Trollstigen og Valldal.
De utenlandske øynene blir store og betraktende hver gang de ser en sunnmøring bære ei kake til bordet. Ei slik vil de også ha. Og dermed snakker vi raskt om et europeisk rykte.
Ute på kjøkkenet, på en fast plass, står Åse Erstad. Selve kilden til den himmelske jordbærkaka, som også bærer hennes navn, Åses jordbærkake.
-Jeg sto opp klokka seks i dag, før alle andre, slik at jeg fikk laga ti kaker før vi åpna. For i dag er det jo søndag, og da har vi lunsjbuffet i tillegg, sier Åse, som sammen med mannen Kåre, for øvrig fra Ålesund, har drevet Jordbærstova i mange år nå.
-Hva er suksessoppskriften for kaka? Eller er den hemmelig?
-Neida, hemmelig er den ikke. Den lages med kjærlighet, for det er mi mors oppskrift, så kaka kommer fra gården her, som er min barndomsgård. Den oppskrifta følger jeg slavisk.
-Vi topper den med egen jordbærsaus og jordbær. Om noen er ekstra snille så får de med ei bonusbær, humrer Åse, der hun med stødig og fast hånd fordeler kremen utover den store kaka.
Tunet heter Solheim og er en del av Valldal gård, der Åse sin familie holdt til, og der de startet butikk i 1957 med gårdsdrift ved siden av.
Men i 1979 ble plassen hardt rammet av naturkreftene.
-Det kom et enormt snøras, noe som ikke er vanlig akkurat her. Men så var det jo en spesiell vinter med mye snø også. Og raset tok gården med butikk, fjøs, bolig og campingplassen med ti hytter, forteller hun.
Ting ble bygd opp igjen, men i 1996 tok ekteparet avgjørelsen om å legge ned butikken. De valgte å gå en annen vei, og i 1998 åpnet de Jordbærstova. Og siden da har gjetordene om Åse si spesielle jordbærkake spredt seg.
-Kaka var med fra aller første dag, sier Åse, som ikke har tall på hvor mange kaker hun har laget opp gjennom åra.
-Nei, det har jeg ikke. Men jeg lager ti til femten kaker daglig i høysesongen. Rekorden er vel på rundt 20, men det var tøft, innrømmer hun.
-En normalsesong for oss er mai til september. I år åpnet vi litt seinere, 10.juni, da Trollstigen åpnet. Siden har jeg stått her, sier Åse, og avslører en tanke som stadig har blitt mer aktuelt for ekteparet.
-Vi vurderer å trappe ned. Vi er ikke ungdommer lenger, men vil ikke overlate drifta til hvem som helst heller. Det må være noen som kan drive videre, gjerne lokale krefter.
-Og da følger kakeoppskrifta med?
-Åja, de skal få opplæring også. Men det krever at en gjør det med hjertet, for det kan være en tøff jobb.
I tillegg til selve Jordbærstova driver ekteparet med utleie av selskapslokale i ”Låven” med plass til 50 gjester.
”Gamlehuset” er renovert og tjener som gjestehus for overnattingsgjester.
Maten som serveres er hjemmelaget fra grunnen, med lunsjbuffet hver søndag.
Åse og Kåre produserer sin egen økologiske eplemost, i tillegg til at en kan kjøpe en rekke lokale matvarer fra gårdene i området.
Åse setter den ferdige kaka til kjøling, og kommer ut med ei halv kake.
-Det er slik vi gjør det. Deler kakene i to, og deler opp fire store stykker på hver halvdel. Åtte kakestykker blir det, og de skal jo være litt størrelse, sier Åse, og pynter et kakestykke raskt og rutinert.
-Sånn, nå kan Bypatrioten få lov å smake Åses jordbær kake, sier hun og smiler.
Åses jordbærkake var som ryktet forteller. Himmelsk.
Muligens er vi i overkant glad i kake, men vi står ved at Åses jordbærkake er verdt turen fra Ålesund til Jordbærstova.
I alle fall er det å hoppe over en velsmakende attraksjon om en er i Valldal og ikke tar turen opp dalen for å smake.