På folkemunne er huset gjerne omtalt som den herskapelige villaen, men også som det spennende kråkeslottet. Det er kanskje ikke rart at de fleste har ei oppfatning. Huset har nemlig lagt på samme sted siden 1910. Helt siden Herr og Fru Jervell fikk det fraktet til Ålesund på fiskebåt.
I dag drives Jervellhuset som Bed & Breakfast og den nye eieren som tok over i 2020 har investert det meste av både sjel og økonomi i det hun sier er «den store drømmen».
-Jeg måtte gjøre noe annet. Tiden var inne for å virkelig prøve noe nytt, forteller Aslaug Tørlen om hvordan hun forlot en verden med tall og regnskap og gav alt for å skape gode gjesteopplevelser i egen by.
-Det var datteren min Lisa som fant huset og fortalte at det skulle selges. Hva om vi bare…? spurte hun høyt og da visste jeg det. Da visste jeg at dette måtte vi bare få til! Det er nesten uvirkelig at vi har kommet hit. Helt uten erfaring, men med en viljestyrke av stål, sier hun og ler.
For perioden siden de tok over i oktober 2020 har vært alt annet enn rolig.
-Huset trengte ei skikkelig oppussing skulle vi kunne åpne for publikum og gjester. Det kan du trygt si at ble en mye større jobb enn vi noen gang kunne forestilt oss. Men det ble også en fantastisk og lærerik prosess. Mye takket være Anne Mette Thu, sier hun om interiørkonsulenten som var innleid for prosjektet, men som endte opp som nær venn. Vi ble bare det råe tospannet av heile greia, forteller hun.
Og inn døren kommer hun susende. I rosa topp med et smil som lyser opp et rom alene.
-Det er jo sånn hun er. Ikke bare kan hun mer enn de fleste, men hun har også en helt unik energi som har en tendens til å engasjere andre, sier Tørlen om makker Thu som til daglig driver fagbutikken Malertorget i Ålesund sentrum. Butikken som fikser det aller meste til de aller fleste, men dette prosjektet innrømmer hun at har vært noe helt for seg selv.
-Vi er vant til å tilpasse oss kundenes ønsker og behov, men jeg hadde virkelig ikke forutsett hva dette skulle bli til, sier hun om tiden oppe på haugen. Det er nemlig ikke få timer hun har tilbrakt på stedet. Og denne gangen har hun ikke bare tilpasset seg. Denne gangen har hun gått langt i å få det som hun vil, selv når kunden var usikker eller ville ha det annerledes.
Hun ler høyt.
-Vi har vært oss selv begge to, hele veien, og det har kanskje betydd en del direkte kommunikasjon, forklarer Thu som til vanlig kanskje ville tonet ned egne ideer og bøyd av for kundens ønsker.
-Jeg kunne ikke det. Jeg klarte det ikke. Her fikk jeg bruk for alt jeg har av kunnskap, magefølelse og stahet, sier hun.
-Og det ble helt rett, bekrefter eieren som er evig takknemlig for hjelpen hun har fått.
-Her har ingenting vært overlatt til tilfeldighetene. Anne Mette har skrapt frem farger, forsket i underlag på gulvene og brukt kontakter for å få spesialbestilt det hun trengte. Hadde jeg skullet betalt det dette egentlig kostet, hadde vi vært ute av drift før det en gang var begynt, sier hun om oppussingen som var budsjettert til 300.000 kroner.
-Det sprakk med flergangen, men verd hver eneste krone, sier hun og viser oss rundt i det som nå er to etasjer spekket med sjel, identitet, historikk og muligens ett og annet spøkelse.
-De sier det. At Fru Jervell fortsatt er her. Det er bare koselig om det stemmer. Hun har ikke laget styr for oss så det betyr kanskje at hun er glad for at vi er her? Sier hun høyt og tar oss med opp i andre etasje. Det er der alle soverommene er.
-Vi har fire, alle helt unike, rom med bad, så med åtte gjester på plass er huset fullbooket, sier hun om det som er en helt unik og spesiell opplevelse i Ålesund.
1. juli 2021 var de endelig i mål og klar for å ta imot gjester og det tok ikke lange tiden før bestillingene rant inn. Dette var året da nordmenn spesielt var på jakt etter unike opplevelser i eget land, men de merket også at folk fra andre steder ville oppleve jugendbyen og gjerne bo annerledes.
-Vi har fått mange gode venner fra alle verdens hjørner, og det er så fint når de i ettertid sender meldinger og skriver at de gleder seg til å komme tilbake. Sånn sett så er det spesielt å være en familiebedrift. Gjestene treffer oss her sent både sent og tidlig og på den måten får vi også god kontakt med mange, forteller hun.
Forrige høst begynte de jobben med å tilpasse seg, også for å være et sted for lokale gjester. I tillegg til å leie ut selskapslokaler inviterer de til lørdager med «Afternoon tea» og nå i vintermånedene inviterer de til opplevelsen som inkluderer overnatting med omvisning, tapas og frokost.
-Vi har hatt helt fullbooket fra starten av på våre event med «Afternoon tea» og det fortsetter vi med fremover. Så håper vi på god respons på overnattinger også, sier hun og minner om at det nærmer seg Valentines.
-Hva er vel bedre enn å stikke seg av ei natt med sin kjære, ei god venninne eller vennegjengen? Nå fikk vi endelig tilbake muligheten for å også servere vin til maten og da regner vi med enda flere koselige kvelder med mye god prat og mat på stuen nede, sier hun.
Ble du nysgjerring? Følg Jervell Gjestehus på Facebook!