Moloen/Molja ble tegnet av løytnant Falsen i 1849 og bygget i 1852-55, noe som utvidet selve Ålesundet for både små og store båter, som før moloen kom, kun samlet seg i indre deler av Brosundet.
Ikke bare var dette et flott kommunalt/offentlig samarbeid, men også naturen var med på laget. Moloen er nemlig bygget på flere undervannsskjær som dannet et fantastisk grunnlag for det som i dag har blitt et kjent og kjært syn og miljøinnslag ved innseilingen til Ålesund.
Steinen ble sprengt ut fra fjellveggen vest for molofestet og moloen har tre nivå: øverste, mellomste og nederste «molje».
Fyret som fortsatt er i bruk for skipsfarten, ble bygget 1858, men ble omgjort til fyrlykt og avbemannet i 1889.
Visste du det du? At «livvidden» til fyret er 12 meter? Det blir det samme som 6,38 norske favner. – (Ei favn = 1,8288 m.)
I dag er fyret ett av byens mest unike hotellrom driftet av 62°NORD som en del av Hotel Brosundet i Apotekergata.
I perioden 2018/2019 ble det gjort et fenomenalt arbeid i regi av Stiftelsen Kjell Holm og Ålesundsregionens Havnevesen for å gjenskape det som kalles en Bradbenk (=tjærbre) på moloen.
Bradbenken ble brukt til å kjølhale (ålesundske) seilskuter: Her kunne seilskutene festes med fortøyninger i de store ringene på hver side av det gjenoppmurte bradbenkspillet. Ved hjelp av trosser og tau ble båtene så bikket over på sida, og det ble mulig å komme til både kjøl og skuteside for vedlikehold og påsmøring av tjære. Den lå (opprinnelig) på innsiden av moloen, men ble fjernet en gang i 1930-åra.
Se flere bilder under!
Tekst: Harald Grytten/Trine Klemetsen
Foto: Sindre Nakken/Trine Klemetsen
Gamle bilder: med hjelp fra Sponland foto
Les om flere av byens hus her! (Nye episoder publiseres fortløpende)