Vi snakker nemlig om Jervellbua, senere også kjent som Holmbua etter at familien Holm tok over i 1924.
Fiskeolje, tran, fiskemottak og foredling er viktige stikkord for det som har foregått på innsiden av bygget siden det ble oppført en gang rundt 1860. Stikkord som for øvrig stort sett gjelder byggene i hele Moloveien. Det er faktisk den eneste gaten som ble skånet fra bybrannen i 1904 og som i dag derfor kan skilte med en helt unik atmosfære og original trehusbebyggelse.
Aktiviteten og produksjonen fortsatte i bygget også etter at Holm tok over og det gikk bra. Veldig bra. Det gikk så bra det, at produktene med medisintran merket «Gold Medal» nådde verdensmarkedet.
På 70-tallet var aktiviteten i sjøbua betraktelig redusert, og bua ble kun benyttet som fiskemottak for enkelte mindre aktører. Den ble, etter kort tid, stående helt uten aktivitet til noen kloke hoder i Ålesund by fant ut at her, akkurat her burde det lages et Fiskerimuseum!
Arbeidet ble sparket i gang med stor innsats fra frivillige og selvfølgelig velvilje og raushet fra Kjell Holm selv som ga fra seg bygget til formålet.
Fiskerimuseet bygges dermed etappevis og stadig større deler av bygget blir tatt i bruk. Og takket være et enestående frivillig arbeid kan man i dag ved besøk her oppleve ulike utstillinger og høre mye mer om det vi har skrevet om her.
Sjekk ut Fiskerimuseets egne hjemmesider!
Tekst: Harald Grytten/Trine Klemetsen
Foto: Sindre Nakken/Trine Klemetsen
Gamle bilder: med hjelp fra Sponland foto