Kjønn, identitet og barn på Ålesund bibliotek
Hvordan snakker vi om kjønn, identitet og barn?
25. april 2024 inviterer Ålesund bibliotek til det andre av to arrangement med same tema:
Hvordan kan vi ha trygge, åpne samtaler med barn og unge om kjønn og identitet?
27.februar hadde vi et svært godt besøkt arrangement der alle tre bidragsyterne tok utgangpunkt i en definisjon av kjønn som biologisk, kjønnet kropp. På ulike måter belyste de utfordringene de ser med å gå bort fra en slik forståelse av kjønn og hvordan vi snakker med barn og unge.
25. april går vi nærmere perspektivet som vektlegger kjønn som en opplevd indre essens. Vi møter transerfaring og hvordan denne blir beskrevet i barne- og ungdomslitteratur.
Formålet med de to samlingene denne vårer er å fremme et respektfullt samtaleklima gjennom å øke kunnskapen om tema og hva som skrives i lærebøker og litteratur for barn og unge.
Torsdag 25. april får vi innlegg og samtale med følgende personer:
Silje Hernæs Linhart er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Høgskolen i Innlandet. Hun er utdannet bibliotekar og litteraturviter, og har tidligere jobbet som bibliotekar i folkebibliotek. Hun har blant annet skrevet en doktoravhandling om transidentiteter i barne- og ungdomslitteratur.
Ingun Wik er psykoterapeut med spesialisering i affektfokusert terapi, sexolog og helsesykepleier og er avdelingsleder i Helsestasjon for kjønn og seksualitet. Ingun har innsikt i feltet blant annet gjennom samtaler med barn og unge gjennom 13 års yrkeserfaring.
Viktoria Alme er siviløkonom MBA og jobber som kredittekspert i bank. Hun er også transkvinne og rullestolbruker. Viktoria vokste opp på 70- og 80-tallet i en tid hvor det fantes lite kunnskap om temaet. Hun «kom ut» i voksen alder og har gjort seg mange erfaringer gjennom egen prosess. Viktoria har også vært åpen i media om sin reise. Hun er opptatt av å vise at transfolk finnes, og at dette er en integrert del av deres medfødte identitet. Også transfolk skal kunne leve gode liv. I et samfunn som søker konformitet krever dette åpenhet, kunnskapsdeling og gode samtaler.
Etter innledninger blir det en panelsamtale mellom bidragsyterne.
Det hele skjer i rammen av konseptet «Hvordan snakker vi om…», der også publikum inviteres med i samtalen.
Det hele skjer i rammen av konseptet «Hvordan snakker vi om…», der også publikum inviteres med i samtalen.
Ålesund bibliotek stiller ut bøker om tema både for barn, ungdom og voksne.
-
Pris:
Gratis og åpent for alle.