Til toppen

\ loading=

Tildelt forskerstipend for å bevare jugendskatter

Peder Alme fra Valderøya er tildelt et treårig stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt. Der skal han forske på en nesten glemt ornamentteknikk som preger mange av fasadene i jugendbyen Ålesund.

Fra 1. september trer Alme inn i rollen som håndverksstipendiat. Som utdannet gipsmaker og stukkatør skal han fordype seg i opplegningsarbeid – en tradisjon der ornamenter formes direkte på bygningers fasader i frihånd.

Peder Alme er én av få i landet som fortsatt utøver gipsmakerfaget. Som stipendiat skal han nå dokumentere og videreutvikle et håndverk som nesten har gått tapt. (Foto: Stine Roald)

Jugendbyen Ålesund spiller en sentral rolle i prosjektet, og han har allerede begynt planleggingen.
– Opplegningsarbeid er en fascinerende og nærmest glemt teknikk. Men i Ålesund finnes det mange flotte eksempler, særlig fra jugendtiden, som gjør byen til et fantastisk utgangspunkt for prosjektet mitt, sier Alme.
Prosjektet skal ikke bare dokumentere og videreføre kunnskapen om teknikken, men også gi økt forståelse for arkitekturen som vokste fram etter bybrannen i 1904.
Norsk Håndverksinstitutt har til enhver tid seks stipendiater og de utlyser to nye stipendiatstillinger hvert år.
– I stipendiatperioden skal Alme samle og utvikle solid kunnskap om opplegningsarbeid for å kunne ta best mulig vare på denne typen arkitektur, både i Ålesund og i andre deler av landet, heter det fra instituttet.

Ornamentet over inngangsdøren i Giskegata 15 er et av elementene Peder Alme har restaurert. (Foto: Peder Alme)

Restaurering i praksis

Alme har i en årrekke arbeidet med restaurering av historisk ornamentikk, særlig i Ålesund og på Sunnmøre. For tiden jobber han med et originalt frihåndsornament over inngangen i Giskegata 15.
– Å jobbe direkte med autentiske modeller gir både inspirasjon og dypere forståelse. Nå får jeg mulighet til å gå enda dypere inn i teknikken, både her i byen og gjennom studier nasjonalt og internasjonalt, sier han.
Tidligere i år jobbet han videre på Latinskolen i Ålesund, en bygning rikt dekorert med frihåndsmodellerte elementer.
– Arbeidet der har vekket både nysgjerrighet og faglig engasjement. Det å få gå videre inn i et forskningsbasert løp føles naturlig, sier han.

En av de siste i sitt fag

Alme driver Ornamentfabrikken på Valderøya og er en av få aktive utøvere av gipsmakerfaget i Norge. Han har svennebrev fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en bachelor i keramisk kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo.
– Når man jobber med restaurering, kreves det ofte at man tilegner seg kunnskap underveis i arbeidet. Det er ikke alltid man kan ta betalt for den læringsprosessen, så det betyr mye å få satt av tid til å utvikle ny innsikt og metoder, forklarer han.

Peder Alme fra Valderøya er tildelt stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt. Nå skal han forske på ornamenthåndverk med utgangspunkt i Ålesunds jugendarkitektur. (Foto: Kristian Moe)

Viktig for byen – og for faget

Prosjektet skal ha overføringsverdi også utenfor Ålesund og bidra til økt forståelse for ornamentikk og byggetradisjoner i hele landet.
– Det er verdifullt å kunne jobbe målrettet med problemstillinger som ellers lett blir nedprioritert i en travel hverdag. Jeg tror arbeidet kan få betydning både for byens egen arkitektur og for lignende miljøer andre steder i Norge, sier Alme.
Selv om prosjektet offisielt starter til høsten, er forarbeidet godt i gang.
–  Jeg gleder meg til å starte i det nye arbeidet til høsten, og til å utforske de praktiske sidene ved håndverket, og å kunne reise for å lære mer om opplegningsarbeid andre steder og til andre tider, avslutter han.

Før restaurering: Her ser du at hundesnuten på et av ornamentene på Latinskolen bar preg av tidens tann, med tydelige skader og tap av detaljer. (Foto: Peder Alme)
Etter restaurering: Hundesnuten fremstår nå med sin opprinnelige form takket være grundig arbeid og kunnskapsbasert håndverk. (Foto: Peder Alme)