I den idylliske bygda i enden av Hjørundfjorden ligger den freda gårdstunet Bakketunet, hvor det eldste tømmeret er datert tilbake til 1549. Tunet er dermed det eldste og mest komplette på Sunnmøre, og med det som er sagt å være den eldste daterte grindløda i landet.
Hver søndag gjennom sommeren yrer det av liv, for da er det privateide tunet åpent for publikum.
I 15 år har forskjellige kunstnere stilt ut i de gamle bygningene, og årets kunster er Inger K. Giskeødegård, som også hadde den æren for ti år siden.
– Årets sommerutstilling av Giskeødegård har den passende tittelen Kultur- og bylandskap, med og uten kyr. Å få motiv med kyr tilbake i fjøsen syns jeg er stor stas. Hun har en sterk og leken strek, som er lett å kjenne igjen, med mange motiv fra Ålesund også, sier innehaver av Bakketunet, Marita Bett Aakre.
– Det er ikke til å legge skjul på at jeg ser på Giskeødegård som en stor kunstner, som har et sikkert formspråk og en tematikk som appellerer til meg. Det er også veldig hyggelig å se at publikum har satt stor pris på kunsten som er utstilt i tunet, legger Aakre til.
Levende kunst og kultursentrum
Etter over 30 år med restaureringsarbeid åpna Aakre gårdstunet for besøkende sommeren 2010.
For Aakre var det viktig at Bakketunet skulle ta vare på røttene sine fra bondekulturen, verne om den felles kulturarven, og samtidig være aktuell og nytenkende i innhold. Målet er å kunne gi både grupper og individuelt besøkende gode opplevelser knytta til kunst, kultur og natur.
Bakketunet har blitt et aktivt og levende kunst- og kultursentrum i Hjørundfjorden med vekt på formidling av gammel byggeskikk, norsk kulturarv og tradisjoner, kunsthandverk og samtidskunst som holder høg kvalitet.
– Gjennom vern gjennom bruk prøver jeg å ta vare på gården som var levebrødet til forfedrene mine. Tunet har status som nasjonal verdi, og det er derfor viktig for meg å drive formidling rundt den gamle gården.
Byguttene hentet kjerringemner i fjorden
Det er ikke vanskelig å forstå at Aakre er opptatt av historie.
– Historisk sett har kontakten mellom Hjørundfjorden og Ålesund alltid vært der. Hjørundfjorden er byfjorden til Ålesund, og mang en øyboer har rodd seg inn fjorden for å finne seg et godt kjerringemne. Det vart sagt at dess lenger inn i fjorden du rodde, dess bedre ble dem, sier Aakre med et lurt smil.
– Og det er ikke få hjørundfjordinger som har flytta til Ålesund og funne ny næring i byen. Her er mye historie å fortelle. Besøker du Bakketunet i sommer, vil du få høre noen av dem.
Festivalhelg
I helga er det klart for musikkfestivalen Indiefjord, som går av stabelen for tiende gang. Det blir konserter på flere steder i bygda, også i Bakketunet.
Søndag skal Giskeødegård være til stede og holde en artist talk. Den alene kan være vel verdt å få med seg. Det vil også bli ølsmaking fra KaaB bryggerier, samt at tunet har sin egen kafé som selger både mat og drikke. Søndag blir det pizza fra vedfyrt bakerovn.
Er du interessert i strikking, så er det midt i blinken med en tur til Bakketunet. For Aakre står også bak Hjørundfjordstrikk, som har over 30 forskjellige design i porteføljen.
– Hjørundfjordstrikk er et strikkemerke som ønsker å ta vare på og fornye norsk strikkekultur og -tradisjon. Hovedmålet er å skape et strikkedesign med rot og inspirasjon fra Hjørundfjorden. Gjennom Hjørundfjordstrikk ønsker vi å formidle natur, historier og kulturarv fra fjorden, og med det skape en merkevare som blant anna er med på å løfte Hjørundfjorden som reisemål, sier Aakre.
Bakketunet er åpent hver søndag fra klokka 12:00 til klokken 17:00 til og med 1. september.