Til toppen

\ loading=

Ønsker flere bøssebærere til TV-aksjonen i Ålesund

TV-aksjon nærmer seg med stormskritt og de som står bak lokalt håper at flere melder seg som bøssebærere. I årets aksjon går midlene til bygging av familieboliger nær sykehusene som behandler barnekreft.

FRIVILLIGE: Emilie Marie Glas, Anne Berit Støyva Emblem, Merete Kløvning og Kristian Wennevold, håper at mange melder seg som bøssebærere til årets TV-aksjon.

Søndag 20. oktober er det klart for årets største dugnad landet over når frivillige skal gå fra dør til dør for å samle inn penger til Barnekreftforeningen. Nå håper TV-aksjonskomiteen i Ålesund at mange melder seg slik at de får dekket hver en krik og krok i kommunen.

– Vi trenger folk over hele området. Så dess flere som stiller opp, dess bedre er det. Vi håper at mange går inn og registrerer seg. Da kan de velge sitt eget nærområde eller et annet sted. Vi oppfordrer spesielt foreldre, besteforeldre og tanter/onkler å gå sammen med barna for å samle inn til dette viktige formålet, sier leder i årets TV-aksjonskomite i Ålesund og formannskapsmedlem, Anne Berit Støyva Emblem.

– Det var veldig gledelig å se at vi så en økning i antall frivillige i fjor, og det tyder på at frivilligheten er på vei opp. Vi håper å se enda flere med bøsser i år, for alle kjenner jo noen som har eller har hatt kreft. Så dette er en sak som engasjerer, legger frivilligkoordinator Emilie Marie Glas til.

– I fjor kom det inn 1.800 kroner i snitt per bøssebærer i kommunen, sier Glas.

Hun forteller at det i fjor ble det samlet inn 3.314.179 kroner i Ålesund kommune. 996.858 kroner kom fra bøssene, men det inkluderer også digitale bøsser.

– Vi håper selvsagt at vi skal overgå det i år.

– Hjerteskjærende

NRK TV-aksjonen 2024 «Sammen for små helter» går til Barnekreftforeningens arbeid med å etablere familiehus for barn med alvorlig sykdom og deres familier i umiddelbar nærhet til de fire sykehus som driver med kreftbehandling for barn.

BARNEKREFT: Kristian Wennevold har opplevd hvor vanskelig det er når familien splittes under kreftbehandling.

Og en som virkelig har kjent på kroppen hvordan det er å oppleve at ens barn får en så alvorlig diagnose er Kristian Wennevold. Han er medlem i TV-aksjonskomiteen i Ålesund, og sitter også i fylkesstyret for Barnekreftforeningen.

– Sønnen vår fikk kreft. Og vi måtte dra til St. Olavs i Trondheim og være der i nesten tre måneder, noe som gjorde at vi måtte splitte opp familien vår i en veldig tung tid. Vi var der flere ganger senere i opp til tre uker hver gang. Totalt tilbrakte vi seks måneder i Trondheim. Og skyggebarna, de som er søsknene til den som blir syk, blir satt helt til side i en slik situasjon. Det er en enorm påkjenning å ha i tillegg til å skulle vise omsorg for den som er blitt syk. Det er rett og slett hjerteskjærende, sier Wennevold.

– Det som er så fint med at slike boliger blir bygget, er at det gir en grad av normalitet for hele familien når de kan være med og bo der under behandlingen. Tanken er at de skal bygges så nært sykehusene at sykepleiere og leger kan komme i boligen og utføre deler av behandlingen der, legger han til.

Gode erfaringer i Sverige og Danmark

Kreftrammede barn og unge fra Ålesund vil i de fleste tilfeller bli behandlet i Trondheim. Slik det er nå, kan det være vanskelig for familien å finne et sted å bo nær behandlingstedet.

Med pengene fra TV-aksjonen skal Barnekreftforeningen etablere familiehus nær universitetssykehusene i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo der alvorlig syke barn kan være sammen med sin familie. Her kan foreldre få tid og rom til å ta vare på det syke barnet, søsken og hverandre. TV-aksjonen vil derfor bidra til at alvorlig syke barn får ha hele familien hos seg i behandlingsperioden.

Prosjektet som skal gjennomføres har allerede vært etablert med gode resultater i våre naboland.

KOMMER ETTER: Merete Kløvning mener det er på høy tid at Norge får de samme tilbudet som i Danmark og Sverige.

– De lokale sykehusene kan ta seg av de voksne som blir rammet av kreft, men kompetansen på barnekreft sitter i få sykehus, så da må en i mange tilfelle reise langt bort. Mens voksne som får kreft ofte kan få behandlingen lokalt på kreftavdelingen i Ålesund, må kreftramma barn og unge reise til et universitetssykehus for å få behandling.  I Sverige og Danmark har de allerede lagt til rette med boliger og der har man svært gode erfaringer. Nå er det på tide at vi kommer etter, sier pårørendekoordinator Ålesund kommune, Merete Kløving, som også sitter i årets komité.

Annenhver dag får et barn i Norge kreft. Fire av fem barn overlever kreftbehandlingen, samtidig er barnekreft den sykdommen flest barn over ett år dør av i Norge. På landsbasis ble det registrert 214 med påvist barnekreft i 2023, og totalt 2131 barn og unge siste ti år.

I region Midt-Norge der Ålesund hører til, var det 27 barn og unge som fikk påvist kreft i 2023, og totalt 318 tilfeller i regionen siste ti år (tall fra Kreftregisteret.no).

Ringedugnad

TV-aksjonen i Ålesund har også en viktig ringedugnad til det lokale næringslivet i regi av B2B Arena onsdag 16. oktober. Dette er 10. året på rad at Frank Victor Valderhaugstrand arrangerer denne viktige ringedugnaden for TV-aksjonen.

I fjor samlet næringslivet inn hele 373.847 kr, og slo Molde i innsamlinga.

– Målet er selvsagt å slå Molde i år også, sier Støyva Emblem.

KOMITEEN: Årets TV-aksjonskomite i Ålesund består av (frå venstre): Emilie Marie Glas (Ålesund frivilligsentral), John-Anders Nordhaug (barnekoordinator Ålesund kommune), Ulla Hay (TV-aksjonen Møre og Romsdal), Kristian Wennevold (styremedlem Barnekreftforeningen), Anne Berit Støyva Emblem (formannskapet og leder TV-aksjonskomiteen), Frank Victor Valderhaugstrand (Gründer B2Barena, TV-aksjonens næringslivsdugnad), Merete Kløving (pårørendekoordinator Ålesund kommune) og Else Irene Steinshamn (helsesykepleier Ålesund kommune) Ikke til stede: Heidi Engelkor (senterkoordinator Vardesenteret) og Kai Oskar Eidsvik (Ørskog frivilligsentral).
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!