Til toppen

Mange må ta nytt sertifikat

I 2021 kom det nye krav om kompetansesertifikat for å føre båter på mellom åtte og femten meter. Det betyr høy aktivitet for Marint Kompetansesenter i Ålesund som nå holder kurs på kurs med folk og bedrifter fra hele landet.

Mannskaper fra Kystverket i full gang med teoretisk opplæring fra Marint Kompetansesenter.

I forrige uke var mannskap fra hele landet, tilhørende Kystverket, på kurs hos Marint Kompetansesenter for å bli utrustet med kompetansesertifikatet D6.

Nye krav

Sertifikatet er et krav for å kunne føre små lasteskip på mellom åtte og femten meter. Og fristen går snart ut.

-Det stemmer. 1.januar 2024 må du ha dette for å føre disse skipene, forteller daglig leder, Ole Andreas Holm hos Marint Kompetansesenter.

Kystverkets «Slåtterøy» ute på praktisk undervisning sist uke.

-De nye reglene kom i 2021, og fram til nyttår gjelder overgangsregler, før en altså må ha D6, forteller Holm, som forrige uke hadde storfint besøk på skolebenken.

-42 ansatte i Kystverket har denne uken hatt både teori og praksis hos oss. Før de kom har de på egenhånd lest seg opp og sett undervisningsvideoer gjennom vår e-læring rundt sertifiseringen.
I tillegg har de også hatt et eget opplegg.

Teori og praksis

Å få D6 kan en oppnå på flere måter.

-En kan oppnå det med erfaring. For nå, før fristen holder det med en oppkjøring. Eller en kan ta et fullt kurs, noe en må etter nyttår. Det innebærer 120 timer med teori og praksis. Det å ta et kurs og heve kompetansen sin er jo aldri feil å øke sin egen kompetanse, sier Holm.

-Først får en begrenset sertifisering for båter mellom seks og femten meter etter kurset og tolv måneders fartstid. Etter ytterligere tolv måneder og en praktisk prøve vil en oppnå D6 med førerrettigheter på skip på mellom åtte og tjuefire meter, sier han.

Ole Andreas Holm og folkene hans i Marint Kompetansesenter står klar til å utruste sjøfolk med kompetansesertifiseringen D6.

-Dette gjelder mange?
-Ja. En kan jo bare tenke seg hvor mange som er berørt av dette kravet.
Ambulansebåter, politi- og brannbåter, er heller ikke unntatt reglene, så det er mange mennesker som må tilegne seg denne sertifiseringen. Flere enn en tror.

-Og dere står klar til å gi denne kompetansen?

-Ja, og vi er i full sving. Og det er ikke slik at alle må komme til oss for å få kursene gjennom Marint Kompetansesenter. Vi har en filosofi om at en skal slippe å komme til oss. Vi kommer til dem.
Og da har vi med alt av kursmateriell, simulator og instruktører, sier Ole Andreas Holm.