Til toppen

\ loading=

Lyskunst skal bidra til en tryggere møteplass

Tre kunstnere. Tre nasjonaliteter. Tre tanker. Sammen har de på forskjellig vis bidratt til å gjøre byrommet i Ringgata fullkomment.

LYDKUNST: Fargene og lysene vil endre seg til forskjellige tider.

I øsende regnvær ble byrommet i Steinvågen erklært åpnet for andre gang siden kunsten også var kommet på plass. Det at himmelen lot de fleste slusene være på vidt gap gjorde sitt til at lysene fikk et mystisk slør over seg da de ble slått på for første gang for publikum.

Parken i Ringgata er delt i tre områder, og lyskunsten har sitt preg på Woodland-området. Dette er et grønt område der en kan vandre gjennom på en sti mellom gamle og nye trær, og er kanskje et sted for å senke skuldrene litt.

– Jeg liker virkelig å knytte vegetasjon til belysning, og jeg setter også pris på den naturlige lysforandringen i vår nordlige region mellom dagslys og skumring, samt de lange kveldene. Jeg elsker denne kvaliteten. Vi er alle veldig knyttet til naturen, så belysningen reflekterer også dette. Jeg har laget ulike belysningsscenarier som stadig endres, slik at du vil oppleve en annen belysning neste gang du kommer tilbake. Jeg håper dette vil få folk til å besøke Ringgata på forskjellige tider av dagen og gjennom ulike sesonger, sier den danske kunstneren Jesper Kongshaug.

– Jeg føler meg ydmyk over tilliten de har vist meg, og det var så fint at jeg ble møtt av en vennlig atmosfære for kreativ utvikling, legger han til.

Familie fra kysten

Han håper at besøkende skal få kjenne på forskjellige følelser når de er i byrommet.

– Jeg har ønsket å skape et lite rom for avslapning, refleksjon og gjensyn. Jeg tror at det er fint å bruke belysning og kunst for å fremme verdien av dette fellesskapsrommet om kveldene. Jeg føler at folk ønsker å møtes og være sammen hvis vi kan gi dem den rette atmosfæren for å gjøre nettopp det. Jeg håper også at flere vil komme, slik at det føles trygt fordi man ikke er alene.

Prosjektet har en ekstra sterk betydning for Kongshaug av en helt spesiell grunn.

KUNSTNER: Jesper Kongshaug står bak lyskunsten i byrommet i Ringgata.

– Jeg er virkelig takknemlig for denne muligheten, for min familie kom opprinnelig fra denne vakre kysten, så det gir en ekstra dimensjon for meg. Jeg ser frem til å komme tilbake og se dette i en annen sesong, og kanskje legge til flere belysningsscenarier. Jeg er også stolt over at denne installasjonen er topp moderne når det gjelder LED-teknologi og fargekontroll, og at vi bruker veldig lite strøm med rike farger og definerte skygger.

Mosaikk

I det samme området ligger en svær stein. Og den har fått et nydelig lag med mosaikk på seg.

MOSAIKK: Vilde Vegem står bak mosaikken.

– Den steinen er en urkraft og vi menneskene dens verktøy, og den har havnet her på grunn av trollene som har kastet den hit i urtiden da de eksisterte. Og så har Ålesund kommune fraktet den hit fra der de gravde den ut, sier den norske kunstneren Vilde Vegem.

– Den heter mulighetens stein. Det er det den handler om. Å se muligheter for seg selv og skape visjoner, legger hun til.

Hun er svært imponert over det kommunen har fått til i Ringgata.

– Det er magisk å skape noe slikt i et så lite byrom. Jeg gikk fra Ysteneset og helt ut hit, og det å komme til dette nydelige stedet, ble som en åpenbaring for meg. Det er utrolig at de har fått til så mye på en så liten flekk. Det er helt fantastisk, sier Vegem.

Gatekunst

I midten har de skapt en lekeplass med forskjellige apparat, mulighet til å løpe fritt rundt samt en multibane med basket, minitennis og fotball.

Her har fasadene blitt prydet med gatekunst.

– Et av de beste valgene jeg har gjort er å flytte til Ålesund. Det siste året har kanskje vært det beste året i livet mitt og da er det stas å være med på et så fantastisk prosjekt. Så jeg føler meg heldig som har blitt valgt ut. Det blir ekstra spesielt siden jeg føler en tilknytning til dette stedet, så derfor følte det så riktig for meg å bli med, sier den svenske kunstneren Albin Siggesson.

GATEKUNST: Albin Siggesson står bak gatekunst på fasaden.

– Jeg ble inspirert av helleristninger, hvor det visuelle er noe enkelt. Og det er noe som har overlevd i svært mange år. Jeg ønsker det samme for gatekunsten. At den skal ha en lang levetid, legger han til.

Siggesson var på stedet flere ganger før han lot kreativiteten få utløp.

– Jeg er ikke 100 prosent sikker, men jeg har hørt at dette er første gang Ålesund kommune har bestilt gatekunst. Om det stemmer, så er jo det en historisk hendelse, og det er ekstremt spesielt for meg.

Det tredje området er møteplass med beplantning og benker, laget for å møte både kjente og ukjente.

– Det sto en gammel kiosk der, men det var ingen nytte av den lengre. Ålesund kommunale eiendom så derfor muligheten til å inkludere det i byrommet og stod for rivingen av den. Da fikk vi et mye større areal til å lage en bedre møteplass med flere møbler og planter. Prosjektet har vært et samarbeid mellom oss og Ålesund kommunale eiendomsforetak ved prosjektleder Rebecka Nikolaisen. Det har vært et nytt og spennende samarbeid, sier prosjektansvarlig hos virksomhet Miljø og samferdsel i Ålesund kommune, Linda Fiskerstrand Sperre.

Stolt over prosjektet

Byromsprosjektet i Steinvågen hadde en kostnadsramme på syv millioner kroner, og det er ikke vanskelig å se at det har løftet området. Det har vært etterlyst gode uteareal og møteplasser for folk på Aspøya, og nå har de fått på plass en nydelig oase som kan brukes på tvers av generasjoner.

RINGGATA: Slik vil se ut til sommeren. Foto: Kompan Norge AS (Illustrasjon).

– Jeg er veldig stolt over prosjektet, og det følte jeg allerede da vi åpnet for første gang for vel én måned siden. Vi har fått veldig mye ut av dette arealet med tre ulike rom i et byrom. Det er ulike tilbud og noe for alle. Og så kommer kunst oppå det igjen, for å skape en ny dimensjon, og det var også det som var tanken, sier Fiskerstrand Sperre.

Kunsten kom til prosjektet etter at det ble tildelt ekstra midler fra støtteordninga «Byen som regional motor» hos Fylkeskommunen.

– Da kunne vi legge til noe i prosjektet som vi savnet. Vi så da at Woodland kunne ha blitt bedre med noe ekstra, og da var det enkelt å gå for kunst. Kunst bidrar til å skape opplevelser og det synes jeg vi har fått til. Byrommet har blitt veldig bra, og fylkeskommunen er kjempefornøyde.

– Kurator Solveig Fagermo har styrt tre forskjellige kunststiler slik at de passer sammen. Etter å ha sett hva vi har fått til, så håper jeg dette prosjektet kan være med på å vise hvordan kunst kan bidra til å gjøre gode møteplasser enda bedre, legger Fiskerstrand Sperre til.

RINGGATA. Foto: Kompan Norge AS (Illustrasjon).
RINGGATA. Foto: Kompan Norge AS (Illustrasjon).
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!