Bypakke Ålesund skal gjennomføre mange tiltak for økt bruk av kollektivtilbudet. – For å lykkes med det må bussen være et konkurransedyktig alternativ på reisetid. Det betyr at vi må gjøre viktige prioriteringer noen steder. Det kan for eksempel være at enkelte får litt lengre vei enn tidligere til sitt nærmeste busstopp eller at bussen blir prioritert foran bilen i enkelte områder. Disse prioriteringene bidrar til at bussen med passasjerer bruker kortere tid fra A til Å, og dermed får mange et enklere og mer effektivt busstilbud, forteller Erlend Aune, prosjektleder i Møre og Romsdal fylkeskommune.
Et av tiltakene er å oppgradere en rekke bussholdeplasser i kommunen. Alle bussholdeplassene som utbedres får universell utforming, og dermed blir det enklere og tryggere å gå av og på bussen – også for de med spesielle behov som nedsatt syn eller bevegelighet. Noen steder blir det etablert nye bussholdeplasser, og andre steder oppgraderer vi de som allerede er der.
Mye som må vurderes før valg av løsning
I mange etablerte byområder er det liten plass og i følge prosjektlederen er områdene forbi bussholdeplassene ofte de mest krevende områdene for å lykkes med trygge løsninger mellom de som kjører, de som går og de som sykler.
– Når vi velger løsning, vurderes både trafikksikkerhet, tilgjengelig areal og prioritering av kollektivtrafikk. Noen steder blir busslommer valgt, og andre steder vil det etableres kantstopp, som man allerede har sett flere steder.
– Kantstopp er en bussholdeplass der bussen stopper i kjørebanen, og lar øvrig trafikk vente bak. I Ålesund har vi hatt kantstopp langs mindre kommunale veier i mange år, men vi har ikke hatt kantstopp langs større veier med mer trafikk. Løsningen kan dermed oppleves som ny for mange, sier Aune.
– Kantstopp prioriterer kollektivtrafikken og myke trafikanter, uten at det i de aller fleste tilfeller har nevneverdige ulemper for bilister, fortsetter han.
Nye kantstopp langs Borgundvegen
Mellom Moa og Hatlane har det nylig blitt etablert tre nye kantstopp. Kantstoppene er ikke ferdigstilt, og det er mange som lurer på hvordan det skal bli når det er ferdig der.
– Det er klart at det ser litt rart ut slik som det står i Furmyra nå, halvferdig og bare delvis asfaltert. Dette blir ferdigstilt til våren, når Ålesund kommune er ferdig å legge vann- og avløpsledninger, forteller Kåre Mittet Rolandsen, byggeleder i Statens vegvesen.
– Vi har inntrykk av at busspassasjerene forstår hvordan kantstoppene brukes, og løsningen ser ut til å fungere godt. Det er gjort mange observasjoner av trafikken i Furmyra siden kantstoppene ble bygget. Stort sett påvirkes tre til fem biler når bussen stopper ved kantstopp, mens en til tre biler blir påvirket når bussen blinker seg ut i trafikken fra en busslomme. I rushtiden går trafikken uansett så sakte at det ikke utgjør noen forskjell, sier han.
Er kantstopp er like trygt som busslommer?
Det er i følge Bypakke Ålesund gjennomført flere studier på kantstopp kontra busslommer og ulempene kantstopp medfører for biltrafikken. Blant annet har Transportøkonomisk institutt laget en rapport (TØI-rapport 1703/2019) som viser at kantstopp ikke er mer utsatt for ulykker enn busslommer. Rapporten viser også at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt med kantstopp, selv om bilene kan bli litt mer forsinket når de må vente bak bussen fremfor å kunne kjøre forbi busslommene.
– I TØI-rapporten er også trafikksikkerhet og ulykkesfrekvens for de to typene bussholdeplasser diskutert.
Analysen gir lite støtte for hypoteser om hvordan kantstopp kan være farligere enn busslomme, eller hvordan busslomme kan være farligere enn kantstopp, sier Aune.
Fordeler og ulemper
Løsningen med kantstopp er allerede et kjent fenomen andre steder. Nå har det kommet til Ålesund, og prosjektlederen, tror at man ved noe tålmodighet også vil oppdage fordelene. Som er mange.
– Skal man ta noen av de viktigste er det at de prioriterer buss. Kantstopp er et godt tiltak for økt bruk av kollektivtransport fordi fremkommeligheten til bussen settes foran bilen. Det blir mer effektiv kjøring for bussen, som slipper å kjøre av og på veien. Så bruker det mindre areal. Kantstopp er en naturlig løsning i områder med lite tilgjengelig areal. For eksempel i Furmyra så bidrar kantstopp til at vi har nok areal til både sykkelfelt og bredt fortau, noe som er en tryggere løsning for både gående og syklende enn å dele areal (gang- og sykkelveg). Kantstopp er også mer behagelig for busspassasjerene enn når bussen må kjøre ut av veien til en busslomme, forklarer han.
Han legger ikke skjul på alle løsninger, uansett, også har en bakside for noen.
– Det er klart at der også er utfordringer med dette. For eksempel ventetid. Kantstopp er en effektiv måte å prioritere buss over annen trafikk. Det kan derfor være frustrerende å måtte vente bak bussen, spesielt om det er mye av- og påstigning, men i de aller fleste tilfeller er forsinkelsen minimal. Bypakke Ålesund etablerer ikke kantstopp på bussholdeplasser med mye av- og påstigning. I dag er det mye trafikk på strekningen, men den vil bli betydelig redusert når den nye Lerstadtunnelen åpner i 2027. Det hadde vært en fordel å vente med å bygge kantstopp langs disse strekningene til tunnelen åpner, men det ville det gitt betydelig merarbeid og økte kostnader om dette skulle bygges alene om noen år, sier han om hvorfor dette allerede er igangsatt.
– I andre byer ser man at løsningen med kantstopp har fått mye negativ omtale når det er mange kantstopp etter hverandre. Når en bilist får gjentatte stopp etter hverandre vil det naturlig nok være frustrerende. Dette forsøker vi å unngå i Ålesund. For eksempel på strekninga Hatlaåsen-Vindgårdskiftet er det lagt opp til kun ett kantstopp vestgående (mot sentrum). Det er fordi bussen har mange påstigninger i denne retningen, og det tar litt tid. I østgående retning (mot Moa) er det lagt opp til tre kantstopp, hvorav to er etter hverandre (Åse og Furmyrhagen).