Det er konklusjonen fra et forprosjekt Møre og Romsdal fylkeskommune har gjennomført med Klimasats-støtte fra Miljødirektoratet.
Møre og Romsdal fylkeskommune har fra neste anbudsperiode driftsansvaret for to hurtigbåtsamband internt i fylket:
Langevågsruta (Langevåg-Ålesund) og Hareidruta (Hareid-Valderøya-Ålesund). Anbudsprosessen for Kystekspressen mellom Kristiansund og Trondheim blir styrt av Trøndelag fylkeskommune.
(Fortsetter under)
Anbefaler elektrifisering
Forprosjektet konkluderer med at Langevåg-Ålesund er godt egnet for elektrisk drift med dagens rutetilbud. Om rutetilbudet på Hareidruta skal videreføres som i dag, vil det kreve hydrogendrift.
Det forutsetter tilgang på komprimert hydrogen fra lokal småskalaproduksjon eller tilgjengelighet på flytende hydrogen fra et eksternt storskalaanlegg. Hydrogendrift vil også være dyrare og medføre en mer omfattande sikkerheitsverifikasjon enn elektrisk fremdrift da batteriteknologien er relativt moden, har høy energieffektivitet og baserer seg på ei rimelig og lett tilgjengelig energiform.
– På bakgrunn av dette valgte vi å jobbe videre med mulige løsninger for helelektrifisering av begge rutene. En konsekvens av dette er at vi i arbeidet videre måtte ta utgangspunkt i å splitte Hareidruta i to samband, sier prosjektleder Marte Berild Hjelle i Møre og Romsdal fylkeskommune.
Dagens to samband vil da kunne driftes batterielektrisk sånn:
· Langevåg-Ålesund med halvtimesfrekvens
· Hareid-Ålesund med timesfrekvens
· Valderøy-Ålesund med halvtimesfrekvens
Det er konsulenter fra LMG Marin, SINTEF og Thema som står ansvarlige for de faglige utredningene som er gjort i rapporten.
Ønsker du å se mer om dette? Les hele saken her!