Til toppen

\ loading=

En vakker avslutning på 17. mai

Barnetog, is, pølser og 17. mai-taler. Alt hører nasjonaldagen til. Og for mange er konserten til Ålesund Symfoniorkester en like viktig tradisjon. Nå er de klare for Nasjonal Festkonsert i Parken kulturhus.

Ålesund Symfoniorkester har gjort sine forberedelser i Parken kulturhus, for tradisjonen med orkesterets konsert, ”Nasjonal Festkonsert” på 17. mai er noe mange må ha med seg for å avslutte nasjonaldagen på riktig måte.

Tor Øyvind Hummelsund er hovedsolist under årets konsert med Ålesund Symfoniorkester. For nøyaktig 30 år siden framførte han stykket av Grieg, som han også skal på 17.mai.

Jubilerer

Og i år snakker en også om jubileum på flere måter.

-Det er nøyaktig 30 år siden jeg debuterte med Griegs klaverkonsert i Fagerliaulaen, forteller pianist og konsertens hovedsolist Tor Øyvind Hummelsund.

-Jeg er jo vokst opp med disse konsertene for det har alltid vært en tradisjon for familien med en far som spilte obo og en mor som dirigerte Ålesund Operakor. Først var det på ”Teknikeren” vi gikk på konsertene (Nå NTNU. Journ. Anm.). Deretter ble det Fagerlia, og nå her, forteller Ålesunderen, som jevnlig har vært med Ålesund Symfoniorkester som pianist.

Årets dirigent er unge Tom Ole Elgsaas fra Kristiansund, noe som passer bra siden det i år er 100 års jubileum for komponisten Edvard Fliflet Bræin fra samme by, og som i sin tid også ledet Ålesund Symfoniorkester etter stiftelsen i 1945.

-Nå er det læregutten som skal prøve seg, sier Elgsaas, som ble uteksaminert som dirigent fra Universitetet i Stavanger i 2022, og som blant annet hadde tidligere dirigent i Ålesund Symfoniorkester, Bjarte Engset som sin professor. Nå skal han for første gang dirigere læremesterens gamle orkester.

Det er på mange måter flere ringer som sluttes med konserten 17. mai. Og nasjonalkjærligheten skal slett ikke dempes, tvert om.

Han kaller seg “læregutten”, siden dirigent Tom Ole Elgsaas hadde orkesterets tidligere dirigent Bjarte Engset som professor. Fra samme by kommer Edvard Fliflet Bræin, som også ledet Ålesund Symfoniorkester. To av hans verker skal framføres på konserten.

Nasjonalromantikk

-Dette blir jo en konsert med mye nasjonalromantikk siden vi blant annet skal framføre Fliflet Bræin sitt kjente verk «Ut mot Havet». Denne, og Johan Halvorsens «Norsk rapsodi nr 1» og klaverkonserten til Grieg vil gjøre seg svært godt på en 17. mai, sier Elgsaas.

Klokken 18.30 17.mai løfter dirigenten taktstokken i Parken kulturhus med fullt orkester og solist Tor Øyvind Hummelsund på scenen.

-Konserten på 17. mai bruker å ha et stort publikum, noe vi håper på også i år, så vi gleder oss, sier Tor Øyvind, som foruten å være en høyt aktet pianist er psykiater av yrke.

Gleder seg

Daglig leder i Ålesund Symfoniorkester, Samuel Skrede er klar i talen om kveldens to sentrale aktører.

-Tom Ole er en del av en helt ny generasjon norske dirigenter som er i ferd med å etablere seg ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. Vi gleder oss. Og med en dirigent fra Kristiansund passer det jo veldig bra med Fliflet Bræin, sier han.

-Tor Øyvind er en pianist og kapasitet orkesteret jevnlig har hatt stor glede av å ha med i orkesteret, og det er veldig kjekt å igjen ha ham med som hovedsolist. Hans fremførelse for nøyaktig 30 år siden sitter fortsatt som et sterkt minne hos mange, sier han.

Programmet for kvelden er altså med komponist Edvard Fliflet Bræins «Overture opus 2» og «Ut mot Havet».

Komponist Johan Halvorsens «Norsk rapsodi nr 1», og «Klaverkonsert i a moll» av Edvard Grieg.

Ålesund Symfoniorkester under ledelse av Tom Ole Elgsaas, og med solist Tor Øyvind Hummelsund ved klaveret. Klare for 17. mai og Nasjonal Festkonsert i Parken kulturhus.