Allerede ute i Giskegata kunne en kjenne den nydelige duften av fårikål. Og inne på Varmestua til Frelsesarmeens rusomsorg var bordene dekket til fest.
Feiret med gave
-Frelsesarmeen var så heldige å bli trukket ut som vinner av et måltid med fårikål av Norske Kokkers Landsforbund. De feirer jubileet med å gi et måltid i gave, forteller miljøarbeider Elisabeth Roald Nesvik.
-Etter en nasjonal trekning ble det trukket ut region og vinner, og da ble det Varmestua her i Ålesund som fikk dette nydelige måltidet, legger hun til.
-Stua er full av folk. Er det mange som har meldt seg på?
-Vi hadde 47 påmeldte, og da tar vi også med de som er borte på Stedet. De får maten levert der, siden de er opptatte med sysselgruppe i dag. Normalt er det mellom 15 og 25 som kommer til middag, noe vi har mandag til fredag klokken 13.00 hver uke, forteller Elisabeth.
Bak grytene er det imidlertid mange års erfaring denne dagen. Leder i lokalforeningen, Alf Holkestad og kasserer i styret, Bjørn Darup sørger for gode porsjoner til de frammøtte.
-Har dere laget mye fårikål? Spør vi, og peker på alle termokassene på kjøkkenet.
-Bruk tre timer
-Nok, svarer Alf kjapt, litt i mangel på nøyaktig svar, men Bjørn skyter inn noe mange er enige i.
-Fårikål kan enkelt varmes opp igjen. Mange synes faktisk retten er bedre ”dagen derpå” når den varmes opp igjen, sier han.
-Vi vet jo at en skjærer kål i båter, og legger lagvis kjøtt og kål i gryta. Og at en har nedi rikelig med hele pepper, samt at noen bruker litt mel mellom lagene. Men hvor lenge skal det koke?
-Jeg bruker å si at når det nærmer seg to timer begynner den å bli ferdig. Når det nærmer seg tre timer med koking så begynner den å bli god, sier Bjørn.
-Vi begynte å lage maten klokken ni i dag tidlig, inne på kjøkkenet til elevene på Borgund videregående, og det er en del kasser med mat, sier Alf.
Tydelig verdsatt
At gaven fra NKL blir verdsatt er tydelig på Varmestua. For flere kom med et godkjennende ”mmm”, før de gikk for runde to hos Alf og Bjørn.
-Hadde dere hatt fårikål på menyen i dag også om Bjørn og Alf ikke hadde dukket opp?
-Ja, vi hadde nok det på fårikålens dag. Men dette var bare nydelig, og personlig er jeg, og vi fire som er her fra Frelsesarmeen glade for å slippe å stå ved grytene i dag, sier Elisabeth.
Frelsesarmeens rusomsorg har sju ansatte på Varmestua og Stedet, i tillegg til en stilling i Molde, som også går under rusomsorgen i Ålesund.
-Selv om vi har ansatte er vi helt avhengige av frivillige, så der inviterer vi alle som kan tenke seg å bidra, sier Elisabeth.
Oppfordringen er overlevert, og med et lite tillegg; Som frivillig kan en jo risikere å få nydelig fårikål på Fårikålens dag, slik Bypatrioten fikk denne dagen.