Han har ansvaret for flere hundre ansatte i Hofseth. Sjømatselskapet som er Norges største foredler av laks med hovedkontor i Ålesund.
– Her har vi alt fra røktere som passer fisken ute på anlegg og ansatte i fabrikken til de som holder på med kvalitetskontroll, administrasjon og salg, forteller han for å gi oss et lite innblikk i hverdagen og type arbeidsoppgaver som skal løses hver eneste dag.
Her holder de altså på med alt som skal til for å passe på fisken fra den er rogn til den er ute som ferdig produkt på markedet.
– Det er mye praktisk arbeid og det er klart at noen av oppgavene må man ha fysiske forutsetninger for å holde på med. Det må jeg være ærlig på, men derfra og ut så er det ingenting som tilsier at folk ikke skal få muligheten og gjerne både to og tre sjanser for å lykkes med å finne seg til rette, sier han når vi kommer inn på temaet arbeidsliv.
For det handler om inkludering og det å få enda flere ut i arbeid. Hofseth er nemlig en av flere bedrifter som skal i ilden fra scenekanten når det inviteres til «Fabelaktig Fredag» på Parken kulturhus i morgen. En helt ny møteplass for jobbsøkere og næringslivet.
Trenger nye møteplasser og engasjement
Han er svært positiv til at det skapes nye arenaer som setter temaet på agendaen.
– Det er et supert tiltak. Vi trenger alt som kan løfte temaet. Her er det nok ikke en enkel løsning, men mye som må gjøres samtidig.
– På den ene siden har vi myndighetene som gjør det stadig vanskeligere for unge å slippe til. Vi skal ikke utsette de for risiko, men vi må heller ikke gjøre alt så vanskelig og utilgjengelig at vi tar fra folk muligheten til å få lære i ung alder, sier han og tankene vandrer fort tilbake til tiden da han selv vokste opp i Stordalen.
– Der hadde vi møbelfabrikken med oppgaver til alle. Vi jobbet der gjerne både ett og to år før vi visste hva vi skulle bli, sier han om ungdomsårene og erfaringene han aldri kunne tenke seg å være foruten.
Vi er enige. Sånn er det ikke lengre. De unge slipper nok ikke til på samme måten som da vi var unge og kunne både prøve, lære og feile på ulike områder uten at vi nødvendigvis visste hvor veien skulle gå videre.
Arbeidstakere må tåle “å stå i det”
Og da er det kanskje ikke så rart om det også skjer noe med folks holdninger til arbeid.
– Det er klart at alt er situasjonsbetinget, for eksempel om det er sjukdom med i bildet, men vi ser også et spesielt utviklingstrekk i samfunnet. For arbeidstakere må også få vite at det mange ganger handler om egenskapen og viljen til å klare «å stå i det». Å tilby arbeid er ikke nødvendigvis en heksekunst, men de som skal ut i arbeidslivet må også ha tålmodigheten til å stå i det og holde på til man får det til, sier han om oppgaver som kanskje er både vanskelige, tunge og kjedelige i starten.
– Premien får man i andre enden. Både mestring, lønn på konto og kollegaer som bryr seg om at du dukker opp, sier han om økonomisk trygghet og det å ha noe å gå til.
Tallene viser at 1 av 5 står utenfor arbeidslivet og det er høye tall. Han ser helt klart nødvendigheten av at samfunnet snur på seg for å kunne utnytte ledig kapasitet.
– Det er viktig at alle begynner å tenke annerledes og at næringslivet er med på å åpne dører for å skape sjanser for enda flere. Her er det nok mange som ha mye å gå på, også vi i Hofseth, og det gleder vi oss til å både snakke om og helt sikkert lære mer om i morgen, sier han.
Blir du med?