Til toppen

\ loading=

– Aldri hatt en artist med så stort spenn under Kammermusikkfestivalen

Festivalprofilen under neste års arrangement blir den norske superstjernen Tora Augestad (44). I mezzosopranen får de en artist som kommer til å gi fire svært ulike opptredener under festivalen.

ÅLESUND: Tora Augestad var en liten tur innom Green Garden da hun var på befaring i byen.

Bypatrioten kan avsløre at det store trekkplasteret til Ålesund Kammermusikkfestival i 2025 er Tora Augestad. Bergenseren er både skuespiller, dirigent, operasanger og jazzmusiker, og i 2018 ble hun årets utøver kåret av Norsk Komponistforening og i 2019 tok hun hjem Spellemannprisen i klassisk musikk.

Følgende ble skrevet om henne i Mitteldeutsche Zeitung: Tora Augestad er langt mer enn en akademisk utdannet sanger. Hun lever og lider gjennom sangene sine, og tar vokale og teatralske evner til det maksimale.

– Vårt ønske er å få de aller beste kreftene og artistene hit. Det er også veldig fint å få en norsk artist med internasjonalt nedslagsfelt til Ålesund, sier Samuel Skrede.

– Tora Augestad er en av de mest spennende, allsidige og flotte artistene og sangerne som vi har i Norge. Til daglig har hun base i Berlin og  er veldig kjent i Europa. Hun har mange interessante prosjekt og uttrykk, fra det teatralske til barokk og samtidsmusikk, og er spesielt kjent for sine tolkninger av Kurt Weill, og kabaret-stilen, legger han til.

– Det er fantastisk at vi endelig har Tora på programmet, for hun er en utrolig dyktig og velkjent sanger. For meg som kvinne og artist, så er Tora et stort forbilde og inspirasjon på måten hun tar scenen på. Jeg er sikker på at det er mange som vil få gode opplevelser når de kommer og hører på henne, sier Ai-Ling Chiu.

Ulike stemninger

Augestad gleder seg til å være festivalprofil under kammermusikkfestivalen, noe hun også var i Nordland Musikkfestuke i Bodø i fjor. Som hovedartist skal hun opptre hver kveld under de fire dagene festivalen varer med forskjellige program.

– Det er utrolig stas å være festivalprofil, for da får jeg gjøre mange ting. Da jeg var i Bodø, oppdaget jeg hvor hektisk det kan være, så nå vet jeg mer om hva jeg går til. Jeg hadde i Bodø kun to uker oppkjøring og det ble for lite, så nå vil jeg ta mine forholdsregler. Med så mange konserter og forskjellig repertoar, så må jeg være i veldig god form, sier Augestad.

I Augestad har Ålesund Kammermusikkfestival hentet noe helt spesielt, som de ikke hatt på programmet før.

– Vi har aldri hatt en artist med et så stort spenn før, selv om vi for to år siden hadde Bjarte Eike og Barokksolistene som tok barokkmusikken til vår tid med en fantastisk formidlerevne. Det er første gang vi har en artist med en slik bredde som Tora har, sier Skrede.

OPPTRE: Tora Augestad (til høyre) skal opptre på Løvenvold Theater. Her sammen med (fra venstre): Viggo Solum, Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede.

– Jeg synes det er så gøy at det blir konserter med så ulike stemninger. Bar til barrikade er en kabaret med musikk fra 30-tallets Tyskland og det har et tøft arrangement og ensemble, så det blir litt av en konsertforestilling. I Norge har den kun blitt vist i Nord-Norge før. Musikken med mitt ensemble «Music for a While» i kirken kommer til å bli veldig gripende. Dagny blir sterk på sitt eget vis, for da skal jeg være en karakter som er veldig fjern fra den jeg er og jeg er heller ikke gjenkjennelig i kostymet. På åpningskonserten er hovedingrediensen fantastisk musikk. Det blir mye for enhver smak, sier Augestad.

Henning Sommerro står bak operakabareten Dagny, som hadde verdenspremiere i 2017.

– Dagny Juel var en forfatterinne som skrev på samme tid som Henrik Ibsen og August Strindberg. Hadde hun vært mann, så hadde nok hun vært kjent som en av de fremste poetene i Norge i dag. Hun var en ekte bohem, som dessverre ble drept av din polske mann. Viggo Solum skal både fortelle historien og gestalte noen av mennene i hennes liv. Vi har med tre av våre toppsolister innenfor klassisk musikk, Marianne Thorsen, Håvard og Øyvind Gimse, på den konserten. Det er litt vittig, for de blir husmusikere på dette prosjekt, og normalt ville man ikke hatt så fantastiske musikere til en slik jobb. Det blir et luksusprosjekt, sier Augestad.

– Vi legger opp et program som gjør at det blir veldig spennende for publikum å oppleve konsertene samlet. Tanken er at alle konsertene skal gi noe nytt, også fra de andre artistene, sier Skrede.

– Ålesund kirke blir helt vill

De fire konsertene med mezzosopranen vil bli satt opp på flere steder i byen. Og det er noe sangeren ser frem til.

STEMNINGSFULLT: Siden det kammermusikkfestivalen arrangeres i februar er det en bra sjanse for Ålesund kirke er omkranset av snø.

– Det blir så fint å spille på nye steder, som Løvenvold Theater. Jeg har fulgt med i kulissene og sett bilder derfra, og jeg liker at de har tatt i bruk bygget igjen. Jeg har spilt på Parkteateret scene i Oslo og det bygget har mye til felles med Løvenvold, for det er også en 100 år gammel kino. Nå har jeg også vært inne på Løvenvold og det var så vakkert, sier Augestad.

– Ålesund kirke blir helt vill. Den er så monumental. Så gleder jeg meg noe vanvittig til den opplevelsen.

Siden hun skal spille på nye steder i byen, så tok hun like godt en tur til Ålesund for å se nærmere på stedene hun skal opptre i.

– Sist jeg var her er tre år siden, og det var på Teaterfabrikken. Da spilte jeg i et tangoensemble, El Muro Tango. Jeg har også vært der med mitt eget band.

– Grunnen vi henter henne hit allerede nå, er for at hun skal få sjekke lokalene som hun skal opptre i. Da får hun sett lokalene og vi kan vurdere hva vi må gjøre for å utnytte dem på best mulig vis. Hun skal avslutte i Ålesund kirke som kommer til å bli en unik opplevelse og hun skal bruke Sobra Scene, som har utrolig fin akustisk for kammermusikk med flygel. Der blir det åpningskonsert og en kabaret. Så har vi Løvenvold Theater, som kommer til å bli perfekt for musikk fra 30-tallet, sier Skrede.

VARIERT: Det blir mulig å oppleve Tora Augestad i fire forskjellige konserter. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

– Jeg er veldig glad for at jeg tok turen. Min mann lurte på hvorfor jeg skulle til Ålesund siden jeg ikke skulle opptre, og lurte på om jeg ikke kunne ha møte med dem på skype. Vi måtte nok hatt ti digitale møter med tanke på hva vi har fått til på ett døgn og vi ville ikke ha kommet til samme resultatet. Man må være der for å se det. På Løvenvold er scenen dyb, men ikke bred. På Sobra har vi mye plass og god akustikk, sier Augestad.

Bestillingsverk

Festivalen arrangeres fra 6. til 9. februar. Billettene legges ut om en måneds tid.

– Billettsalget starter 1. desember. Så skal vi slippe noen flere navn etter hvert utover i november. Det aller meste av programmet er klart, sier Skrede.

Neste års festival får også en unik åpning på programmet.

– Tora hadde en samtale med Marcus Paus i Oslo og nevnte at Luciano Berio hadde 100 års markering neste år. Marcus har nå sagt seg villig til å skrive et lite verk basert på det og det får urfremføring på åpningskonserten, sier Skrede.

– Det blir samtidsmusikk for de som ikke liker samtidsmusikk og det kommer til å bli utrolig vakkert, sier Augestad.

Sjekk alt som skjer i Ålesund i vår kulturkalender.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!