Til toppen

Statuer og kunst i byrommet

<- Tilbake til Opplev Ålesund

Ei ruslerunde i Ålesund sentrum byr på mange spennende blikkfang og opplevelser om du bare ser etter. Ikke bare gjelder det utsmykningen på byens hus, men også i form av statuer og kunst i byrommene. Her får du enn guidet runde og tips til statuer og kunst å stoppe opp ved.

«De falne til minne»

«De falne til minne» av Finn Eriksen ble avduket i 1950 og er laget i lys granitt. Står ved Ålesund kirke på Aspøya. -Ei stemning av hjelpeløshet og ensomhet hviler over denne skulpturen, men i guttens ansikt spores nytt håp. Kan vi oppfatte det som en påminnelse om de muligheter som ligger i den unge generasjonens seilas gjennom livet. Mot en ny og bedre verden? skriver Harald Grytten.

«Skårungen»

«Skårungen» også kalt «Fiskergutten» av Knut Skinnarland er laget i bronse og ble avduket i 1965. Den står på Apotekertorget og ble bekostet av privatinnsamla og kommunalt bevilga penger. I avdukingstalen sa Biskop Norderval blant annet: “Han er full av begeistring, han vil prøve kreftene sine og se om han holder mål. En vi setter vår lit til.

Denne oversikten er basert på boken «Skulptur og relieff på offentlig sted i Ålesund» av Harald Grytten, Malvin Dalhus og Øyvind Dalhus, og tekst gjengitt med tillatelse fra forfatter Harald Grytten.

Alle foto til denne oversikten er tatt av Trine Klemetsen om ikke annet er oppgitt.

«Sildekona»

«Sildekona» av Tore Bjørn Skjølsvik er laget i Bronse og ble avduket i 1991. Statuen står senntralt til på Apotekertorget ved de vakre sjøtrappene og er en hyllest til sildekonene. De som la sild i tønner til saltinng og eksport. Byens økonomi var avhengig av slikt arbeid, men selv fikk sildekonene kun en beskjeden del av verdien de var med på å skape. Dette skjer først og fremst i mellomkrigstiden og frem til ca. 1950.

Annonse:
Annonse:

«Byvandreren»

«Byvandreren». Statuen av byhistoriker, forfatter og byvandrer Harald Grytten ble avduket i 2013 til stor begeistring fra publikum. Statuen som er laget av kunstner Olav Leon Roald og kom til på initiativ fra «Nytt i uka» som skulle markere sitt 25-års jubileum og det med ei gave til byen.

«Klovn»

«Klovn» av Nina Sundbye ble avduket i 1973 og står ved Nordea i Notenesgata 2. Den ble i sin tid bekosta av Sunnmørsbanken.

«Foler i galopp»

Like ved klovnen finner du også «Foler i galopp» av Skule Waksvik. Den er laget i bronse og ble avduket i 1974. -Uten tvil har det lyktes Skule Waksvik å formidle gleden ved å bevege seg med hjelp av egne krefter, styrt av ens egne sanser og impulser, skriver Grytten.

«Joachim H. Rønneberg»

Statuen av motstandshelten Joachim H. Rønneberg er laget av Håkon Anton Fagernes og ble avduket på hans 95-års dag til glede og stolthet for flere tusen mennesker som hadde møtt frem for å være med på feiringen og markeringen på Rådhusplassen 30. august 2014. Statuen ble til på initiativ fra Aalesunds Museum og Aalesund Rotary øst og ble i all hovedsak finansiert av Sparebanken Møre. Statuen er en viktig påminnelse om heltemotet til de som deltok i to av de mest kjente aksjonene han ledet; Tungtvannsaksjonen på Rjukan og operasjon Fieldfare i Tafjordfjella på Sunnmøre.

«Sorte mann»

«Sorte mann» heter han og står sentralt ved inngangen til Rådhusplassen i Ålesund. Den er laget av Boge Berg, i betong og ble avduket i 1987. Her er en sprengkraft og higen etter å heve seg ut over seg selv, og det er flukt og vilje i skulpturen, som vant konkurransen om utsmykning på plassen. Figurenn kan også minne om Ikaros, han som fløy så høyt mot sola at vingene smelta og han falt mot jorda. Det at der er rom for ulike tolkninger viser hvilken rikdom som ligger i figuren.

Løven ved Posthjørnet

Denne avstøpningen av ei løve treffer du i det du runder Posthjørnet og er gjerne til stor begeistring for mange av byens små bypatrioter!

Annonse:
Annonse:

«Mot havet»

«Mot havet» heter statuen som står og speider mot sør på Kiperviktorget. Den er laget i bronse av kunstner Kirstin Kokkin ble avduket i 1989. Skulpturen ble reist til minne om Buholmulykka 15. august 1885 der 33 fiskere omkom. De fleste fra Buholmen/Buholmstranda. Skulpturen er også til minne om alle som har omkommet på havet. “Kommer de tilbake nå?” tenker hun trolig der hun står som en representant for alle sjøfolks pårørende.

«Kjetta som var så fær til å ete»

“Kjetta som var så fæl til å ete” finner du i Byparken. Den er laget i bronse av kunstner Skule Waksvik og ble innkjøpt i 1966 og var ei gave fra Borgund Sparebank.

«Gener»

Skulpturen “Gener” av Per Inge Bjørlo står ved avsatsen like ved starten på trappenne til Fjellstua. Den er laget i rustfritt stål og bekostet av Stiftelsen Kjell Holm. I ordet “Gener” som er navnet gitt av kunstneren selv, ligger der muligheter for både det positive og det negative.

«Rollon»

«Rollon» Vikingen Gange Rolv er laget i bronse av kunstner Arséne Letellier og ble avduket i 1911. Den står i Byparken og er ei gave fra den franske byen Rouen i Normandie. Statuen forestiller Gange Rolv, fra ei av øyene utenfor Ålesund, eller hvor han nå var fra. Han har fått æren for å ha grunnlagt hertugdømmet Normandie i Frankrike, noe som skal ha skjedd i 911. Ålesund fikk statuenn i gave til det som ble tusenårsjubileét fra byen Rouen. Der finnes ei avstøpning til og den står i byen Fargo i Nord-Dakota i USA. Foto: Terje Bratholm Eidsvik

Annonse:
Annonse:

«Gener»

Skulpturen “Gener” av Per Inge Bjørlo står ved avsatsen like ved starten på trappenne til Fjellstua. Den er laget i rustfritt stål og bekostet av Stiftelsen Kjell Holm. I ordet “Gener” som er navnet gitt av kunstneren selv, ligger der muligheter for både det positive og det negative.

«Rollon»

«Rollon» Vikingen Gange Rolv er laget i bronse av kunstner Arséne Letellier og ble avduket i 1911. Den står i Byparken og er ei gave fra den franske byen Rouen i Normandie. Statuen forestiller Gange Rolv, fra ei av øyene utenfor Ålesund, eller hvor han nå var fra. Han har fått æren for å ha grunnlagt hertugdømmet Normandie i Frankrike, noe som skal ha skjedd i 911. Ålesund fikk statuenn i gave til det som ble tusenårsjubileét fra byen Rouen. Der finnes ei avstøpning til og den står i byen Fargo i Nord-Dakota i USA. Foto: Terje Bratholm Eidsvik

«Skater-rat»

Tar du turen innom Hotel 1904 og Green Garden i Løvenvoldgata treffer du denne tøffingen. Ei hipster rotte signert Bjarne Melgaard. Untitled «Skater-rat» opplyser André Klevberg og vi kan legge til at dette vesenet går igjen i flere av hans arbeider i ulike varianter. Bypatrioten fikk hverfall veldig lyst ut på storbytur, og det spørs om han ikke peker oss i retningen New York.

«Måser i flukt»

«Måser i flukt» av Nic. Schiøll er laget i Bronse og står ved grøntarealet i Notenesgata. Den ble avduket i 1955 og er ei gave fra Aalesunds Handelsforening. En figur med driv og liv akkurat som det er over de vitale måsene her i byen.

«Nyskaperen»

«Nyskaperen» av Terje Fagermo er laget i stål og står sentralt på Dronning Sonjas plass. Denn er ca. sju meter høy. og er bekostet av Næringsforeningen og kunstneren selv. «Nyskaperen» står åpen for ei tolkning som går ut på at det er vekst og spirende krefter i skulpturen. Når kreftene når toppunktet som er ei rund og flat form noe som kan sees på som både et mål og hinder for kreftene som av og til bryter gjennom og skaper nytt, på samme tid som det viser vei mot det ukjente.

Annonse:
Annonse:

«Søster og bror»

«Søster og bror» står på St. Olavsplass og er laget i bronse av kunstner Odd Hilt. En tydelig stram og tydelig komposisjon preger de to der jenta holder en blomsterbukett og gutten har en lekehest ved foten. Jenta holder ei beskyttende, ledende hånd på broren. Bekostet av Aalesunds Sparebank og avduket i 1961.

«Avisgutten»

«Avisgutten» er laget av kunstner Arne Martin Hansen og ble avduket i 1998. Den står i Kongens gate og er bekostet av Sunnmørsposten og gitt som gave til byen. Avisguttene var i sin tid et viktig og fast innslag i bybildet frem til 1960-årene. Merk at skulpturen har undertittel «Sømmer-på´’åst» som var den kjente ordlyden fra selgerne. Det var Sunnmørsposten og Sunnmøre Arbeideravis som ble solgt.

«Rådyr»

«Rådyr» er laget av kunstner Nic. Sciøll og står like ved starten av «Tusentrappa» i Kongens gate. Den ble avduket i 1960 og ble forært byen av skokjøpmann Reidar Nilsen (Viktoria skomagasin, i dag Monark som fortsatt ligger i gaten). Det er bra at det står et rådyr akkurat her, midt i sentrum, slik at vi på vår vei gjennom bygatene kan få med oss en hilsen fra ett av naturens vare og sårbare vesen som bylivet gjerne ikke har mye tid og tanke for, skriver Grytten.

Relieffet av Per Bolstad

Relieffet av Per Bolstad finner du like til høyre for paviljongen i Kongens gate, på Per Bolstads plass. Kunstneren er Kari Rolfsen og relieffet som ble avduket i 1974 hedrer musikeren, komponisten og ålesunderen Per Bolstad (1875-1967).

«Monument over Englandsfarten»

«Monument over Englandsfarten» er laget av Ola Stavseng av bronse på høy steinsokkel. Den ble avduket i 1995 og står ytterst på Skateflua like ved hutigbåtkaia. Deb ble bekostet av folk flest samt offentlige midler. Under andre verdenskrig 1940-1945 var Ålesund sentral for alle dem som av en eller annen grunn måtte flykte unna det nazistiske styret i Norge. Flukten gikk vestover til de britiske øyene og foregikk tildels med små motorbåter. Så stor var trafikken at Ålesunnd fikk tilnavnet “Little London” og trafikken er i ettertid kjent som Englandsfarten.

Bysten av Margit Johnsen

Bysten av Margit Johnsen også kalt «Malta-Margit» står på nordsiden av Skateflua like ved benker og et lite grøntareal. Den er laget av Olav Leon Roald i bronse, ble avduket i 2013 og bekosta av Sparebanken Møre, Stiftelsen Kjell Holm og Ålesund kommune. Margit Johnsen som ble født i 1913 dro tidlig til sjøs. Hun var seilende ved krigsutbruddet og allerede i 1949 opplevde hun sinn første torpedering i Biscaya. i 1942 gikk hun om bord i M/S Talabot som skulle til Malta. Underveis ble skipet som gikk i konvoi angrepet gjentatte ganger av tyske jagerfly og flere ble senket. Også M/S Talabot som gikk ned ved kai på Malta. Hun fortsatte å seile utenriks frem til 1960 og i 1987 døde hun i Oslo. Men hun er begravet i hjembyen Ålesund. Det fortelles at hun ikke snakket om sine opplevelser, men hun fikk tåle å bli regnet som Norges mest dekorerte kvinne i løpet av siste verdenskrig.

Annonse:
Annonse:

«Hundevakta»

«Hundevakta» et minnesmerke over krigsseilerne under andre verdenskrig, er laget av Arne Martin Hansen. Den er i bronse og ble avduket i år 2000. Den står i Tollbugata ved «Stuenparken» og er bekostet av krigsseilerfondet og innsmlede midler. Til sjøs delte man inn døgnet i vakter, og hundevakta var regnet som den mest anstrengende og tøffeste. Den varte fra midnatt til klokka fire om natten. Tiden da folk gjerne er i sin mest årvåkne og sårbare tilstand. Krigsseilerne var alle de tusener av menn og kvinner som ofret liv og helse i krigen fra 1940–1945 ved å stå om bord i båter i norsk og alliert tjeneste.

«Utfferdstrang»

“Utfferdstrang” heter kunstverket satt sammen av flere elementer på nye Skansekaia. Det er kunstner Anne Katrine Dolven som står bak og de er i materialene bronse, glass og finsand. Verket er bekosta av enedomsbesitterne av de nye byggene og kunsten ble avduket i 2017. På bildet ser du jakka som henger «tilfeldig» på veggen. Den er i metall.

«Ignis»

«Ignis». Minnesmerket over Bybrannen i Ålesund laget av Ole Lislerud stør på sørsiden av Skansekaia. Laget av stein og keramikk og ble avduket i 2005. Skulpturen som er bekosta av Stiftelsen Kjell Holm er bygget opp av fire industrielt tillaga steinstøtter satt opp på rekke, skråstilt mot hverandre. Her fortelles historien om den dramatiske brannen i 1904. En brann som skulle vise seg å bli til lykke for byen som ble bygget opp igjen på kun få år.

«Gutt med spann og spade»

«Gutt med spann og spade» er laget av Fritz Røed i lys granitt og ble avduket i 1966. Den står i lekeparken ute i Steinvågen og er bekosta av Borgund Sparebank. Her kan man tolke på mange måter. Gutten som er klar for å herje i sandkassa, eller han som kanskje står på sidelinjen og ikke får være med.

Øyeblikkets kunst

Så dukker det opp i det du minst forventer det. Her et fantastisk eksempel på øyeblikkets kunst, som bare må nytes så lenge det varer. Herlig innnslag som lar tankene fly. Er det barn som bor i sentrum som har utfoldet seg, eller kan det være godt voksne på vei hjem fra julebord? Hvem vet, men artig er det! Foto: Marit Brunstad.