Til toppen

IMG_2450
IMG_2450

Dette skjer i Ålesund i 2024

I Ålesund by skjer det små som store ting hele året rundt. Her gir vi deg full oversikt over byens store og små festivaler og større arrangementer som du har i vente i 2024. Bare å glede seg!

For små som store arrangementer på alle byens scener og uteplasser gå gjerne direkte til vår alltid oppdaterte kulturkalender!

OPPLEV ÅLESUND I JANUAR

ÅLERÅKK 19. – 20. JANUAR

Ålesunds eneste renspikka rockefestival. Bli med når T2 inviterer til to dager fylt til randen av klassisk rock, hardbarka punk og alt i mellom. Seks band, morsomme aktiviteter og a lot of bang for the buck!

Følg med på Facebook! 

BYBRANNMARKERING

Den årlige bybrannmarkeringen der vi minnes den dramatiske brannen i 1904 byr på alt fra lyd- og lyshow i Brosundet, til Barnas Byvandring, Bylørdag og guidet byvandring, midt på natten, i brannens fotspor!

BROSUNDET BRENNER 19. JANUAR

Møt opp i Brosundet og få med deg multimediaforestillingen som utspiller seg i Brosundet. 19. januar 2024 kl. 19.04 fylles Brosundet med lyd, lys, film, pyroteknikk (værforbehold) og historier fra den dramatiske bybrann-natten i 1904. Byen brukes som lerret til å samle familier og fortelle byens historie til neste generasjon. Arrangør: Ålesund Sentrumsforening i samarbeid med Konsertsystemer LLB, Fuglefjellet og North Star Fireworks.

BYBRANNVANDRING 

Natt til 23. januar kl. 02.15 (Oppmøte Nedre Strandgate 37 A)

Den første nattevandringen i bybrannens fotspor fant sted i 1976, den gang med Einar Gustafsson og Harald Grytten som initiativtakere og eneste deltakere. Siden den gang har deltakerne blitt flere og flere, “ritualene” er kommet på plass, og det hele toppet seg ved markeringen av bybrannens 100-års dag i 2004. Den natta fant 10.000 ålesundere veien ut i gatene.
Nattevandringen, eller bybrannvandringen, har gjennom alle disse årene blitt drevet av privatpersoner og har et historisk perspektiv. Vandringen er en viktig arena for å videreføre kunnskap om brannen og byens historie. Arr: Sindre Nakken

BARNAS BYVANDRING

Lørdag 27. januar 

Bli med Bypatrioten ut på skreddersydd byvandring for hele familien. Å lære om egen by skal være en kjekk opplevelse, så se opp for overraskelser, praktiske oppgaver og noe å bite i. I år starter runden ytterst på Skansekaia og du får være med på tur i byens gater der mye rart kan skje. Kanskje møter du en sjørøver, en viking eller en keiser, eller kanskje må alle bidra for å vekke en hel by som ikke vet at bybrannen er på vei? Vandringen varer fra 12.00-13.00 er helt gratis, men på grunn av servering og aktiviteter må du løse billett. Arr: Bypatrioten og Sparebank 1 SMN

Januar: Bli med byvandrer Sindre Nakken ut på vandring i byens gater natt til 23. januar.
Parken kulturhus er en av flere arenaer for nykommeren Ålesund Litteraturfestival 25.-27. januar

ÅLESUND LITTERATURFESTIVAL

25.-27. januar

Fjorårets som også var startskuddet for nykommer og byens egen litteraturfestival ble en suksess fra første stund. I år satser de enda bredere så se opp for god blanding av slampoesi, krim, forfattersamtaler, aktiviteter og bokbad.
I år har de valgt å sette et ekstra søkelys på stemmer fra urolige deler av verden. Du vil kunne møte den palestinske friby-forfatteren Somaya Sousi og den ukrainske poeten Iryna Shuvalova i tillegg til stort program for de minste. Festivalen avholdes på flere scener og byens bilblioteker og er gratis å delta på.

Les mer og bli med! 

Ålesund Kammermusikkfestival er klare for sitt 14. år.

OPPLEV ÅLESUND I FEBRUAR

ÅLESUND KAMMERMUSIKK VINTERFESTIVAL

1.-4. februar

Årets festivalmusikere er den svenske sopranen Elin Rombo og Anders Kjellberg Nilsson, konsertmester i Den Kungliga Operan i Stockholm. De vil begge bidra i konserter alle de fire festivaldagene. Det blir seks hovedkonserter kveldstid, og ytterligere seks gratiskonserter dagtid. Du får mer om programmet og lenker til billettkjøp på festivalens hjemmesider.

Se hele programmet og skaff deg billetter her!

For flere arrangementer hele uken se vår store  kulturkalender her!

OPPLEV ÅLESUND I MARS

BORGUNDFJORDFISKET

7.-16. mars 

Opplev det historiske fiskeriet på bygrunna like utenfor Ålesund sentrum. Har du ikke tilgang på egen båt, så settes det opp turer med den fantastiske bankskøyta Storeggen av Aalesund i regi av Viti/Fiskerimuseet. De stiller med fiskeutstyr og mannskap. Du trenger gode klær og fiskelyst! Turen varer i 2 timer.

Billetter sikrer du deg her! 

KAISALGET

I forlengelse av det fantastiske Borgundfjordfisket legger vi inn en påminnelse om at man får den ferskeste sjømaten, hele året, rett fra de lokale fiskebåtene på kaia i sentrum. En opplevelse i seg selv! Følg Facebook-siden Kaisalg for oppdatert informasjon om fangsten og båter som er på vei inn.

Bli med Storeggen av Aalesund ut på torskefiske. Her midt i bildet.

WEST NORDIC INTERNATIONAL FILMFESTIVAL 7.-10. MARS

I det som blir den 11. utgaven av filmfestivalen skilter arrangørene med visning av rundt 30 kortfilmer og dokumentarer av høy kvalitet på Løvenvold Theater. De er klare med flere spennende aktiviteter og ett av høydepunktene for året blir en egen dag med fokus på kvinnelige filmskapere 8. mars. Les mer her! 

For andre arrangementer på byens mange scener i mars se vår alltid oppdaterte kulturkalender her!

OPPLEV ÅLESUND I APRIL

VÅRSLEPP 19. – 20. APRIL

Gjør deg klar for årets Vårslepp i Sparebanken Møre Arena. Opplev artister som DDE, Carina Dahl, Vassendgutane og coundtry-rap bandet Hagle. Arrangør: Ekip Live. Sjekk ut program og kjøp billetter her! 

 

OPPLEV ÅLESUND I JUNI

Det rigges for aktiviteter og underholdning hele sommeren i “Sommerteltet” på rådhusplassen.

SOMMERTELTET PÅ RÅDHUSPLASSEN 1. JUNI-31. AUGUST

De ønsker å gjøre Ålesund til den ultimate sommerbyen med konserter, forestillinger og underholdning hele sommeren gjennom når de rigger “Sommerteltet” på rådhusplassen. Arrangørene i Ekip Live byr på show, humor, fotball EM og matservering og skal holde åpent på både dag- og kveldstid.

STETTEVIKFESTIVALEN 1. JUNI 

StettevikFestivalen inviterer til en fullpakket dag nede i Stettevika.
Dagen er delt i to og fra kl. 12.00-16.00 blir det program for for hele familien. Kl. 19.00 åpner de dørene igjen og lover ei herlig sammensetning av både band og artister. Fra lokale til nasjonale og internasjonale stjerner i magiske omgivelser.

Følg med på Facebook!

ÅLESUND MARATON

8. JUNI

Venner og familie, kollegaer, naboer, store og små, korte og lange – Dette er dagen hvor vi alle samles i Ålesund sentrum, lyder starten fra arrangøren av Ålesund Maraton som lover løyper for alle. Her kan du for eksempel sette ny pers på halvmaraton, jogge i det tempoet du selv ønsker på10 km, slite deg gjennom en helmaraton eller gå deg gjennom en 5 km løype. Eller hva med å få med gjengen på jobb på en stafett?

Se hjemmeside for påmelding og mer informasjon.

SLINNNINGSBÅLET

22. JUNI

Opplev det verdensberømte Slinningsbålet på nært hold fra båt, i fjøresteinene på Slinningen, Hessa i Ålesund 22. juni, eller via bålgjengens egen livesending i samarbeid med oss i Bypatrioten. (Sendes direkte på Facebook). Interessen for denne unike tradisjonen og bålet fikk seg et solid løft da bålgjengen bestemte seg for å sette verdensrekord i 2016! Nå trekker bålet spente turister fra alle verdens hjørner.

Livesending sendes via Slinningsbålet og Bypatrioten på Facebook med start kl. 20.00 som er en time før selve tenningen kl. 21.00.

Se Slinningsbålet brenne på nært hold eller følg Bypatriotens livesending på Faceboook.

SOMMERFESTEN PÅ GISKE

30. JUNI 

Sommerfesten er ikke helt som andre festivaler. Den er nemlig «Verdens beste» sier arrangørene som inviterer til det som er en stor spleisefest i havgapet på Giske. Aktiviteter, kakebord, musikk, underholdning, tegnekonkurranser, rebuser… og listen fortsetter. Du velger selv hvor mye du vil gi i bidrag for å komme inn og det trenger ikke være penger.  Det kan være en pengegave, ei kake til det gedigne felles kakebordet eller til og med en sekk plast plukket i naturen der du bor.

Her kan du lese mer!

For mer om det som skjer i juli se vår store kulturkalender! 

Sommerfesten på Giske er dagen for hele familien! Husk badetøy om solen skinner.

OPPLEV ÅLESUND I JULI

HAVGAPROCK

(Dato kommer) 

Ytterst i havgapet på Haramsøya har ildsjeler bygget opp en helt unik konsert- og festivalarena i omgivelser som kan ta pusten fra de fleste. Følg med på Facebook og hjemmesider for opplysninger om program og hvordan du kommer deg til og fra. 

Foto: Havgaprock

OPPLEV ÅLESUND I AUGUST

LAAVFEST

10. august

Laavfest er en utendørs sommerfestival i Ålesund med familieprofil på dagtid og voksenprofil på kveldsstid. De satser på å fremheve unge lokale artister ved å gi dem en scene å stå på. Dagsprogrammet fra kl. 12-17 har en tydelig familieprofil med aktiviteter som eventyrskog, ansiktsmaling, hoppeslott, maskotstafett, hinderløype, bamsesykehus, rytmekurs og lokale artister som underholder på scenen. Kveldsprogrammet fra 17-00 har en mer voksen profil med konserter, mat og drikke.
Det er fri aldersgrense for dagsprogrammet og gratis inngang for alle barn under 15 år. På kvelden er aldersgrensen satt til 15 år.

Les mer og følg med for årets program! 

Laavfest i starten av august betyr en hel dag med aktiviteter og konserter.

JUGEND

16.-17. AUGUST 

Zara Larsson, Broiler, Dagny, Gabrielle, CC Cowboys, Emma Steinbakken, Kjartan Lauritzen, Mods og Roc Boyzsom er alle klare for årets utgave av Jugend. Nordvestlandets største festival som hvert år samler tusenvis av glade konsertgjengere i Ålesund i august. Aldersgrense er 18 år. Byens overnattingssteder pleier å være helt fullbooket denne helgen så vær tidlig ute for å sikre deg et sted å sove.

For mer informasjon og billetter se her! 

Jugend 2024 er du klar?

ÅLESUND GATEFESTIVAL

15.-17. AUGUST

En tre dages hyllest til kunst, kultur, det improviserte og det planlagte. Bypatrioten med samarbeidspartnere fyller bygatene med aktiviteter, og overraskelser for hele familien. Og ja, har skal det oppdages nytt, sammen, alene, inne, oppe og i mellomrommene!

Følg med for mer! 

Ålesund Gatefestival er årets nykommer!

STIFTELSENS DAG KJELL HOLM

13. AUGUST

Bli med når Stiftelsen Kjell Holm markerer stiftelsens dag med aktiviteter og konserter i kriker og kroker av hele Ålesund sentrum.

Følg med for nyheter og program!

 

DEN NORSKE MATFESTIVALEN

22. – 24. AUGUST

Den Norske Matfestivalen i Ålesund arrangeres hvert år i slutten av august. Lokalmat, Barnas Matfestival, Streetfood, Ålesund Ølfestival og en rekke matrelaterte opplevelser på kaikanten i jugendbyen.

For mer!

 

FJORD CADENZA

29. AUGUST-1. SEPTEMBER

Fjord Cadenza har gjort det til sitt å skulle forene den klassiske sjangeren, utvikle nye talent, og tilgjengeliggjøre klassisk musikk og kunst for et bredere og større publikum. Opplev magiske, musikalske opplevelser fordelt på det som er helt unike arenaer i hele regionen.

Se program og les mer!

 

OPPLEV ÅLESUND I SEPTEMBER 

ÅLESUND STANDUPFESTIVAL

12.-14. SEPTEMBER

Standup Ålesund sin årlige festival på Teaterfabrikken. her pleier det å være stappfulle hus når kjente og ukjente komikere entrer scenen i Moloveien.

Følg med på Facebook!

SPIREFEST 24

Ålesund sin helt nye ungdomsfestival! Arrangeres av SpireU18, Ung i Ålesund og Terminalen Byscene. Billettene ligger ute og vi anbefaler deg å følge med for nyheter på festivalens Facebook-side. Marstein, Kamelen og Victoria Nadine er allerede klar og flere artister kommer!

HØSTSCENA

25.-29. SEPTEMBER

Høstscena har røtter tilbake til tidlig 1990-tallet og har en lang historie som Ålesund Teaterfestival. Med endring av navn til Høstscena i 2011 startet et nytt kapittel for festivalen, som samtidig gikk fra å være en ren teaterfestival til å favne bredere. Høstscena er i dag en femdagers scenekunstfestival i Ålesund med et rikt program innenfor feltene scenekunst, visuell kunst, musikk og poesi.

Se program og les mer her! 

 

OPPLEV ÅLESUND I OKTOBER

LEKIVALEN

19.-20. oktober

Bli med på årets Lekivalen i Sparebanken Møre Arena. Regionens absolutt største arena for lek, læring og underholdning. Her får du prøve deg på alt du kan tenke deg av fritidsaktiviteter, idrett og forske på nye ting.

Følg med for program og informasjon! 

Bli med på årets utgave av Lekivalen i Sparebanken Møre Arena. Regionens største arena for lek og læring.

 

OPPLEV ÅLESUND I DESEMBER

Julebyen Ålesund har et rikt program med tradisjonelle julemarkeder, konserter, julegrantenninger og opplevelser for hele familien.

Programmet legges ut i sin helhet så snart det er klart.

Julemarkedet i Ålesund i regi av Bypatrioten arrangeres 13.-14. desember 2024. For påmelding: post@bypatrioten.com

Bypatriotens julemarked er regionens største med lokale utstillere lokalmat og håndverk i Korsatunnellen i Ålesund sentrum.

 

FOR MER OM DET SOM SKJER I ÅLESUND HELE ÅRET SE OPPLEV ÅLESUND OG VÅR KULTURKALENDER

#hvaskjeriålesund #detskjeriålesund #opplevålesund

Noen andre store arrangementer verd å merke seg: 

Mars: 

Båt & Caravan

April:

The North West

August:

Ålesund Pride

September:

Bil og motorshow (SBM Arena) 

Blue Fish Expo (SBM Arena)

Oktober:

BRA BY konferansen (Scandic Parken Hotel)

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!

Annonse:
Annonse: