Til toppen

Utstillingsåpning: Martin White: Big Science

Torsdag 29. februar kl. 18.00 ønsker kunstner Martin White velkommen til en utstilling utenom det vanlige i KHÅK Kunsthall. Hele utstillingen består av én stor installasjon, hvor kunstneren inviterer publikum til å ta aktivt del i kunstverket. Blir du med? Installasjonen er et resultat av et stort researcharbeid som har pågått i syv år. Martin White har undersøkt historien til den norske psykiateren Dr. Carl Wilhelm Sem-Jacobsen og eksperimentene han utførte på Gaustad sykehus, hvor han i årene mellom 1956 og 1977 implanterte elektroder i hjernene til et ukjent antall pasienter tilsynelatende uten deres samtykke.
UNNGÅR ULOVLIG GJENGIVELSE AV ARKIVMATERIALE
White er spesielt opptatt av arkivmateriale tilknyttet saken, og funnene fra arbeidet har han samlet i kunstboken Big Science, som også er utstillingens navn. Når arkivbilder av Sem-Jacobsens eksperimenter gjengis i boken, filtreres de gjennom kunstnerens hånd før de når publikum, som et svar på å unngå forbudet mot fotografisk gjengivelse av materialet. Her er håndtegnede gjengivelser av arkivmateriale møysommelig satt sammen i en brun spesiallaget perm, ledsaget av gule post-it-lapper med håndskrevne notater, som leder publikum gjennom historiene til pasientene.
PUBLIKUM INVITERES TIL Å DELTA
Publikum inviteres til å sette seg ned i installasjonen med et eksemplar av Whites kunstbok og dykke ned i materialet. Gjennom deres oppfatning og tolkning av innholdet, får historiene fra Gaustad utvikle seg videre. Med denne uformelle og spekulative måten å samle og presentere informasjon på stiller kunstneren implisitt spørsmålet: hvem har makt over historiefortellingen? I et større perspektiv aktualiseres spørsmålet om offentlig persondata og informert samtykke. Ved å rette søkelyset mot de svimlende kreftene bak den menneskelige eksperimenteringen – uten samtykke – som har lagt grunnlaget for våre moderne liv, stiller Big Science spørsmål ved hva som står på spill.
OM KUNSTNEREN
Martin White er opprinnelig fra Australia, men bor og arbeider i Norge. Han er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, RMIT University i Melbourne, og Victorian College of the Arts på Universitetet i Melbourne. Før han ble billedkunstner, var han regissør for performancer, film og TV. Han har også utgitt tekster og anmeldelser foruten å drive forskning og undervisning.
KHÅK + MARTIN WHITE
Åpning torsdag 29. februar kl. 18.00
Kunstneren vil være til stede under åpningen.
  • Pris:

    Gratis og åpent for alle.

Dato

29.02.2024
Utløpt!

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Khåk Kunsthall
Keiser Wilhelms gate 36, 6003 Ålesund
Opening Hour
10.00-17.00 tirsdag-torsdag. 11.00-16.00 fredag-lørdag. 12.00-16.00 søndag.
Nettsted
https://www.khaak.no/?source=bypatrioten&medium=kalender
Kategori

Arrangør

Khåk Kunsthall
Telefon
70122237
E-post
ida.haugland@khaak.no
Nettsted
Khåk Kunsthall
QR-kode