Til toppen

\ loading=

Her er pus i de beste hender

Har du katt, så kan du være trygg på pus får den beste behandlingen om du bor på Sunnmøre. For i Ålesund finner du regionens eneste sertifiserte kattevennlige dyreklinikk.

GODE HENDER: Katten er i gode hender hos Eirik Svendsen og Merethe Molvær Terøy.

Kjæledeggen Dyreklinikk har status som Cat Friendly, som er et verdensomfattende system som gir klinikker status som eksperter på kattebehandlinger.

For det er ikke slik at alle dyreklinikker kan kalle seg kattevennlig. Det er en lang prosess en må gjennom for at klinikken skal få den riktige sertifiseringen.

– Vi er den eneste klinikken som har denne sertifiseringen på Sunnmøre. Hvert tredje år er det ny sertifisering, så da må vi gjennom en ny søknadsprosess for å vise at vi klarer å opprettholde kriteriene. Vi ønsker å tilby pasientene kvalitet gjennom den beste og nyeste behandlingen, for det er det som er vårt varemerke. Vi er også en klinikk som er ISO 9001 sertifisert gjennom Veterinærforeningen, som en av om lag 20 smådyrsklinikker i Norge og den eneste i fylket. Det går litt på det samme, men den er mer omfattende og sikrer kvalitet i alle ledd, sier veterinær Merethe Molvær Terøy.

– Vi har flere kunder som kommer hit fordi vi er en kattevennlig klinikk. De vet hva det betyr for katten sin. Om lag en tredjedel av de som får behandling hos oss er katter, legger hun til.

– Alle kriteriene til Cat Friendly handler om å ivareta katten på best mulig måte. Og sertifiseringen har forskjellige nivåer som er bronse, sølv og gull, alt an på hvilke kriterier du som klinikk klarer å følge opp. Vi har gull som betyr at vi tilfredsstiller alle kriteriene.

BILDE: Eirik Svendsen sjekker resultatene av noen bilder de har tatt av en katt.

Kvalitetsstempelet er viktig for oss, og det er godt å vite at det er uavhengige som har gått god for oss og de tjenestene vi tilbyr, sier veterinær Eirik Svendsen.

Må dekke mange behov

Klinikken må legge forholdene til rette for kattene og ha det riktige utstyret for behandlingene. Akkurat som om det var et menneske som skulle på et sykehus.

– Vi må ta vare på kattens behov helt fra de kommer inn døra til de drar igjen, og for så vidt etterpå også. Vi har separate venterom og oppstallingsrom for hund og katt. Undersøkelsen foregår på eget undersøkelsesrom. Vi bruker tid med katten slik at den blir vant med rommet. Katten skal for eksempel ikke stå på gulvet, for den må stå høyt oppe for å få oversikt, sier Molvær Terøy.

– Vi må ha alt nødvendig utstyr, som røntgen og ultralyd, eget tannbehandlingsrom og operasjonsfasiliteter. Det handler også om hvilket utdanningsnivå vi som veterinærer og dyrepleiere har. Vi skal ta etterutdanning og kurs jevnlig som setter fokus på katter og kattesykdom, legger hun til.

Spesialisering i bløtvevkirurgi

Svendsen har gått gjennom flere års etterutdanning for at kattene og hundene skal være i de beste hender når de blir syke eller skadet.

– Før var det vanlig at veterinærer gjorde alt, dro på gårder og så videre. Nå forventes det at vi kan gjøre de samme operasjonene på dyr som vi gjør på mennesker. Om det er svulster eller hjerteproblemer, så skal de behandles, og da må vi også bli mer kompetente. Da blir etterutdanning viktig, for vi er ikke utdannet til å gjøre diverse inngrep i det vi er ferdig med studiet. Etter endt utdanning ved veterinærstudiet finnes det mulighet for spesialisering, men det er likevel ikke så vanlig, sier Svendsen.

BEDØVD: Katten har fått bedøvelse så den ligger helt i ro.

– Jeg har tatt Certificate-utdanning i bløtvevkirurgi. Utdanningen har tatt 5 år og gir kompetanse innen ulike kirurgiske inngrep på både hunder og katter. Jeg har vært gjennom en rekke eksamener før jeg fikk graden. Dette er et kvalitetsstempel på lik linje med ISO-sertifiseringen og Cat Friendly, for da vet kundene at kompetansen ligger der og er reell siden den er kvalitetssikret av andre. Vi håper at eierne av kjæledyrene setter pris på de sertifiseringene som vi har på vår klinikk, legger han til.

Katter kan ha behov for avanserte kirurgiske inngrep, og noen ganger i små format.

– Ting kan være veldig smått. Vi snakker om et dyr som kan veie ett kilo, og et nyfødt barn er mellom to til fire kilo, så det viser hvor små blodårer og organer er hos en katt. Kattunger kan være utsatt for fremmedlegemer i tarmen som krever operasjon. De har små lunger og da må en også være veldig påpasselig med narkosen. Det som er mest utfordrende er varmetapet, fordi kroppene er så små. Robusthet til kroppene må en ha i tankene hele tiden, fordi de tåler mindre, sier Svendsen. Heldigvis har i god kompetanse til å hjelpe de som trenger det.

TANNPLEIE: Katter kan få problemer med tennene, så man bør faktisk pusse tennene deres.

– Det kan være stort spekter i de vi behandler i løpet av en dag. Tidlig på dagen opererer vi kanskje en katt som veier et kilo og senere på dagen er det en hund på 80 kilo. Det er i grunnen veldig likt, bare at ting er 80 ganger større. Det kan være noe mer utfordrende når det er så stort, for ting kan være grov og uhåndterlig.

Sensitiv til miljøskifte

Det er også slik at det er viktig å ta store hensyn til katten når man skal på en dyreklinikk.

– Det er fordi katter, i motsetning til hunder, er sensitive til miljøskifte fordi de går stort sett hjemme 365 dager i året. Den eneste dagen de skal ut er når de skal på en klinikk. Hunder tar en med seg både hit og dit, og de takler et miljøskifte mye bedre, sier Svendsen.

– Har man en glad katt, er den oftere i godt humør og da er det lettere å gjøre en god undersøkelse. Det gir en lettere arbeidshverdag for oss, for det er enklere å møte en avbalansert og hyggelig katt enn en som er stressa, redd og nervøs. Det kommer alle parter til gode. Det er derfor vi ønsker å være en CatFriendly klinikk. Vi ønsker også at katten er i best mulig form etter å ha vært her, legger han til.

EGET HJØRNE: Eirik Svendsen og Merethe Molvær Terøy i et hjørne av klinikken som er kun forbeholdt for katter.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!