Til toppen

Hjelp! Bunaden har krympet…igjen!

Plutselig er vi kommet til mai måned, og det er duket for feiringer av både konfirmanter og nasjonaldag. Flere har begynt å tenke på at bunaden bør sjekkes, men hva gjør du om den flotte bunadsskjorta har gulnet? Eller om bunaden har fortsatt en ketchupflekk fra fjorårets feiring og i tillegg har krympet i skapet? Husfliden i Ålesund gir oss sine beste tips til hva du bør og absolutt ikke bør gjøre.

Ingunn Thorarinsdottir og de dyktige medarbeiderne på Husfliden i Ålesund har heldigvis noen triks, dersom du trenger hjelp til å få bunaden klar til feiringen.

Når Bypatrioten kommer på besøk til Husfliden Ålesund, er det tydelig at her er det god kok om dagen. Daglig leder, Ingunn Thorarinsdottir, forteller at de har hatt hendene fulle siden januar, med både tilpassing av arvebunader til konfirmanten, reparasjon av skjorter, nye bunader og mere til. 

– Om du tar ut bunaden for en sjekk i dag, når det kun er noen uker igjen til 17. mai eller konfirmasjon, er du dessverre altfor sent ute om du trenger hjelp fra oss. Men noen gode råd har vi heldigvis å gi ut til de som trenger det. Vi hjelper med det vi kan, sier hun. 

Kanskje flere av dere lesere er som Bypatrioten, og enda ikke har sjekket over bunadene i huset? Da bør du ta en ekstra titt på huskelisten vi fikk av de dyktige medarbeiderne hos Husfliden. Først noen råd som gjelder bunaden i ull.

Nødhjelp til selve bunaden

Ikke vent til april neste år!

Vi vet at veldig mange venter med å ta ut bunadene for å se over dem. Men da kan gode råd være dyre. Om du ser at bunaden ikke sitter som du ønsker i år, eller at den trenger reparasjoner, ta kontakt med oss allerede nå for å få en time til høsten. Så er problemet ute av verden, oppfordrer Ingunn. 

Fjern flekker på bunaden før du pakker den vekk

For all del IKKE bruk vanlig flekkfjerningsmiddel! Det mest skånsomme, er å først forsøke å fjerne flekkene med en klut med vann eller en våtserviett. Om det er vanskelige flekker kan du bruke litt sitronskum, som du lar være på en veldig kort stund før du vasker det godt vekk. Vi anbefaler aldri kunder å sende bunaden på rens, så prøv alt annet før du gjør det, råder Ingunn. 

Beskytt mot møll

Ullstoffet i bunaden er ikke beskyttet mot møll, så Ingunn anbefaler bruk av møllkuler eller kleshenger i sedertre.

– Sedertre holder møllen vekke, så heng for eksempel bunaden på en henger lager av sedertre. Ellers kan du også bruke møllkuler i oppebevaringsposen. Det er utrolig trasig om bunaden får hull, da er det kun kunststopping som redder den. Det kan vi selvsagt hjelpe med, om du allerede har vært uheldig. 

Om du skal fjerne vanskelige flekker, er det sitronsåpe som gjelder. Susanne forteller at den også fjerner alt av flekker som dukker opp ellers i året også, så den kan være godt å ha i hus uansett.

Fjern lukt – Heng bunaden ut

For å fjerne lukt, er det kun én ting som er lurt å gjøre. Heng bunaden ut, gjerne under tak om det er nedbør. Ull er selvrensende, og vil ta til seg og slippe fuktighet fra luften ute. 

Oppbevar bunaden i riktig pose

– Bruk bunadspose av naturmateriale til bunaden din. Ikke oppbevar den i plast. I tillegg er det lurt å henge den i et skap som ikke åpnes for ofte, da bevarer du stoffene på best måte. 

Bunadsforsikring

Noe ikke alle vet, er at bunaden ikke er forsikret gjennom innboforsikringen. Ingunn anbefaler derfor at du investerer i en egen bunadsforsikring. 

– Veldig mange tror at skade eller tap av bunad, går på innboforsikringen. Men du må faktisk ha en egen bunadsforsikring på den. Bunader har både stor kostnadsmessig verdi og affeksjonsverdi, så det kan være lurt å ha den forsikringen.

Hva med linskjorta?

Skjortene er et kapittel for seg selv, forteller Ingunn. Og i Ålesund, er det linskjortene som rår.  

Gjør dette før du pakker vekk skjorta i år!

– Vask og tørk skjorta før du pakker den vekk, men ikke stryk den! Om du stryker den, kan du risikere at den gulner i skapet. Se også over om det er flekker på den, og fjern dem med skånsom sitronsåpe. Husk å passe på at alt vaskemiddel er vekke fra skjorten etter vask. Da har du et mye bedre utgangspunkt for en fin skjorte til neste gang du skal ta den frem, forteller Ingunn. 

På loftet i lokalene til Husfliden, er det full aktivitet med både nødhjelp til skjorter, nye bunader og omsøm av arvebunader.

Fjern flekker med sitronsåpe – IKKE vanlig flekkfjerningsmiddel 

Ingunn og de andre som jobber hos Husfliden kan ikke få sagt nok ganger at:

– Du absolutt IKKE bruke flekkfjerningsmidler av typen Vanish eller lignende, på skjorta di. Prøv først å legge den i kaldt vann, for å se om ikke flekkene går bort. Det er det beste rådet vi kan gi, før du eventuelt tar i bruk sitronsåpe på vanskeligere flekker.

Nødhjelp til gulna skjorte

– Om du tar frem skjorta og den er gulnet, prøv å legge skjorta i en bøtte med kaldt vann og sitronsåpe, forteller Ingunn. – Ta en tallerken eller lignende oppå, slik at hele skjorta er dekket av vann og forblir dekket. La skjorta ligge i ett døgn, skyll av og se om du har oppnådd ønsket effekt. Om ikke, kan du gjenta prosessen til ønsket resultat er oppnådd. 

Bruk såpespon minst hver tredje vask

– Linskjorter bør behandles med såpespon minst hver tredje gang du vasker skjorta. Da blir den mye enklere å både stryke og behandle. I tillegg bevares skjorta bedre, opplyser Ingunn.

Stram opp skjorta med kaldt vann 

Om du føler at skjorta begynner å bli litt «levjete», er det bare å legge den i iskaldt vann. Det kalde vannet gjør at trådene i skjorta styrkes og den blir «fastere i fisken». 

Har du gjort som Bypatriotens utsendte og hatt skjorta hengende på en kleshenger i skapet? Den bør heller oppbevares i en pose av naturlige materialer, kunne Husfliden opplyse om.

Stryking av skjorte

– Fukt gjerne skjorta og legg den i en plastpose i kjøleskapet en time, før du stryker den. Det gjør jobben så mye lettere. Et godt tips er at du gjør lurt i å stryke skjorta og henge den opp et par dager før den skal brukes, da holder den seg fin og glatt ved bruk, råder Susanne, som er bunadstilvirker hos Husfliden. – Stryk den alltid på rettsiden med dampstrykejern. 

Slik oppbevarer du skjorta di

Vi har alle hørt om bunadspose, men kanskje er det nytt for deg at det også finnes en egen pose til skjortene. 

– Oppbevaring av linskjorter, gjøres på lik måte som selve bunaden. Legg skjorta i en pose av naturlige materialer, som for eksempel en skjortepose av bomull eller lin. Mange bruker putetrekk av 100 % bomull, men da må du være obs på at det skal være et putetrekk som ikke er farget. 

Pusse, pusse, pusse sølv!

Så er det den evige pussinga av bunadssølvet, da. Flere og flere har begynt å ta i bruk flytende sølvpuss, og joda, det er lettvint det. Men Husfliden anbefaler det virkelig ikke.

IKKE bruk flytende sølvpuss – det kan koste mer enn det smaker 

– Flytende sølvpuss kan tynne på sølvet ditt, og gjør du det feil kan det også bli matt. Men den største grunnen til at vi ikke anbefaler flytende sølvpuss, er at det kan gjøre at linskjorta får grå felt som aldri vil gå vekk. Bruk vanlig sølvpuss, vask sølvet godt etterpå og sørg for at det er helt tørt før det kommer i kontakt med skjorta og bunaden, sier Ingunn og Susanne nærmest i kor.

Husfliden har mange gode “verktøy” som kan lette jobben. Blant annet et pussesett for knappene på herrebunaden.

Bruk pussesett til knappene

For å få pusset knappene herrebunaden, finnes det et praktisk pussesett hos Husfliden. Da slipper du å være redd for å komme borti stoffene.

Sprett av sølvet som er fastsydd

– Om du har sølv som er fastsydd i bunadsstoffet, anbefaler vi å sprette det av dersom du skal pusse det. Som for eksempel låsen på bunadslomma, forklarer Ingunn. 

Bruk sølvpusseklut på sølvet før du pakker det vekk 

Når vi tar av oss bunadssølvet etter feiringen, overføres hudfett på sølvet (om du da ikke er av typen som bruker bomullshansker til dette). Ingunn forteller at du derfor bør pusse over sølvet med en sølvpusseklut, før du pakker sølvet ned.  

Oppbevaring av sølvet

Best mulig bevaring av sølvet, får du ved å legge det i lufttette plastbokser eller poser. Enkelt og greit. 

Et siste tips, som kan dempe stresset

Jeg vet ikke med dere, men Bypatrioten ble i hvert fall en hel haug klokere av å få gode råd fra Ingunn og de andre på Husfliden. Og før vi drar hjem for å rette opp i alle feil vi har gjort på bunadsfronten, spør vi Ingunn om hun har noen siste råd på ting som går igjen år etter år? 

– Vi har røde strømpebukser i butikken! Nærmest roper hun, før hun fortsetter. Jeg vet at det hvert år springer rundt fortvilede kunder som ikke finner røde strømpebukser noen plass i sentrum. Så da kan det være kjekt å vite at de kan komme hit og få gode strømpebukser som både holder kløe fra ull unna og som holder seg fine.

Da gjenstår det bare å ønske alle sammen lykke til med bunaden, skjorta, feiringene og det som hører til. Om du er lur, printer du ut huskelisten og henger den opp i nærheten av bunaden. Så er du sikret en god fremtid for både bunaden og stressnivået fremover. 

Nytt av året, er bunadsbøylene som Husfliden i Ålesund har produsert opp. I butikken bugner det av bunadsglede, så her er det bare å la seg inspirere!