Til toppen

Satser stort med hyllest til Joni Mitchell

The Grand Old Lady Joni Mitchell fyller i år 80 år og blir hyllet av musikkelskere og musikere over hele verden. Sangkatalogen hennes blir oppfattet som en gedigen og utømmelig godtepose. Fosnavåg konserthus står som produsent av tre storkonserter som gjennomføres denne uken i Nordfjordeid, Fosnavåg og Ålesund. De har fått med seg Siril Malmedal Hauge som kunstnerisk leder og slår på stortromma med eget band og artister fra både Italia og Danmark.

Gå ikke glipp av den storslåtte hyllesten til Joni Mitchell med hele 40 aktører på scenen kommende fredag i Parken Kulturhus.

Det var Morten Feiring fra Eiksund som fikk ideen til en tribute-konsert da det gikk opp for han at det 13. mai 2023 er nøyaktig 40 år siden han fikk oppleve Joni Mitchell i levende live i Oslo. Det var hennes første og eneste konsert i Norge. Fosnavåg konserthus tente umiddelbart på ideen, men hadde også lyst til å slå litt på stortromma. De inviterer dermed til hele tre konserter med vel 40 personer på scenen når konsertene går av stabelen denne uken i Operahuset på Nordfjordeid 11. mai, på Parken kulturhushus 12. mai og Fosnavåg konserthus 13. mai.

“Roses for Joni” fra Italia og Christina fra Danmark

Silvia Wakte og Valeria Caputo fra Italia utgjør duoen “Roses for Joni” – som kanskje viser til Joni Mitchell sitt album “For the Roses”. De har eksistert som tribute-duo noen år og skal i løpet av konserten fremføre You Turn Me On Im A Radio, Chelsea Morning og Free ein in Paris.

Fra Danmark kommer Christina Friis-Nielsen som har gitt ut intet mindre enn fire hyllest-album med Joni Mitchells musikk. De fleste av albumene har sanger som aldri har vært gitt ut av Joni Mitchell selv, og det siste albumet heter “The Quiet of Knowing: Joni Mitchell Unknown”. Hun vil framføre sanger, og skatter som kanskje ikke er like kjente.

Siril og Emma fra Sunnmøre

Siril Malmedal Hauge er ansvarlig for å sette det hele sammen til den store hyllesten arrangørene ønsker å lage. Da Joni Mitchell fylte 70 år satte Siril sammen et band under navnet Wild Things Run Fast sammen med musikerkollegaer fra jazzlinjene i Trondheim og Oslo. Det er de samme musikerne hunn har med seg i dette prosjektet som også har gitt ut flere album med egen musikk. Siril jobber i tillegg med mange ulike prosjekt som sanger og komponist.

Emma Sævik fra Fosnavåg er en ung vokalist som tidlig gjorde seg bemerket som en fin tolker av Joni Mitchell sin musikk. Hun jobber for øyeblikket med en bachelor i Tekst og Skribent ved Kristiania – Westerdals i tillegg til å skrive og produsere egen musikk.

Magnus med kor og orkester

– For å gjøre dette så stort og spektakulært som vi ønsket det, er det også satt sammen et stort orkester, forteller arrangørene om det som for anledningen har fått navnet Wild Things Run Fast-orkesteret – i tillegg til det Fosnavågbaserte koret Tolvtetten. Trombonist, komponist og arrangør Magnus Murphy Joelson fra Sandefjord er engasjert som arrangør og orkesterleder for de sangene som er valgt ut til å få “full pakke”. Han har bakgrunn fra jazzlinja i Stavanger og Noregs musikkhøgskole. Han er aktiv i ensemble som Ojkos, Vestfold Jazzensemble og Beinreddik, og sine egne ensemble i kvintett-, oktett-, 14-tet og storbandformat. Joelson jobber mye som arrangør og komponist og har blant annet skrevet bestillingsverk til fire av Toneheims store ensemble, og arrangert for KORK og Dansk radiostorband.

Publikum kan glede seg til et fyrverkeri av et orkester satt sammen av:

Ålesund strykekvartett (Ai-Ling Chiu, Laurens Weinhold, Linda Bønes og Samuel Skrede)
Trompet: Vegard Kvamme Holum
Horn: Nora Hannisdal
Tuba: Knut Elias Barstad
Fløyte: Oskar Sletfjerding
Klarinett/bassklarinett: Håkon Hagen Knudsen
Obo: Arnulf Johansen
Harpe: Birgitte Volan Håvik
Perkusjon: Bendik Langlo