Til toppen

Bygg, steder og arkitektur

<- Tilbake til Opplev Ålesund

Ålesund er viden kjent for sin fantastiske arkitektur i bykjernen. I denne serien kan du bli med oss på vandring og bli bedre kjent med noen av byggene, stedene og ikke minst den fantastiske jugendstilen som preger store deler av sentrum. Men så har vi også alt det nye.

Ålesund er en by i sterk utvikling og mye har skjedd siden den store bybrannen feide over sentrum 23. januar 1904 og gjorde rundt 10.000 mennesker husløse. Ny tid krever også nye løsninger og standarder, og er det en plass der det historiske møter det fremtidsrettede på begrenset plass så er det nettopp i Ålesund sentrum.

Ålesund kirke

Ålesund kirke ble bygget og innviet i 1909 på tomta etter kirka som gikk tapt i Bybrannen i 1904. Den er tegnet av arkitekt Sverre Knudsen og forblendet med marmor fra Eide på Nordmøre.

Les mer

Aspøy Skole

Mang en gang har vi opplevd å bli stoppet av nysgjerrige turister som spør: -Hva er det for et bygg? Er det et slott? De blir bra forbauset når vi med stolthet i stemmen kan svare: -Nei, dette er en skole. En folkeskole!

Les mer

Ei vandring fra hus til hus

De brenner begge for det samme; Ålesund by. Med alt det måtte innebære av folk, hus, handel og historier. Et engasjement som nok en gang ført de sammen for et felles prosjekt. Denne gangen handler det om byens hus.

Les mer

Fiskerimuseet

I dag kjenner vi bygget som Fiskerimuseet, men mye skjedde i tiden før Moloveien 10 fikk akkurat det navnet, og dagens innhold.

Les mer

Fjellstua

Fjellstua, oppe på kanten av byfjellet Aksla, er en av regionens mest besøkte attraksjoner med panoramautsikt utover Ålesund sentrum, fjorder, Sunnmørsalpene og øyriket rundt.

Les mer

Hellebroa

Visste du at den Hellebroa du går på i dag er den siste i rekken av totalt fire broer som er satt opp for å binde sammen Aspøya og Nørvøya?

Les mer

Hotel 1904

De aller fleste ålesundere – og tilreisende for den del – har fortsatt vanskeligheter med å slutte å si Hotel Scandinavie. Det er kanskje ikke så rart! Det er hotellet med desidert lengst tradisjoner i Ålesund by, men det har ikke alltid lagt der det ligger i dag.

Les mer

Løvenvold Kino

Løvenvold Kino eller Løvenvold Theater som det står over døra ble tatt i bruk som kino i 1923 og har vært i drift helt frem til i dag.

Les mer

Molja fyr og moloen

Den tidlige utbyggingen av moloen hvor Molja fyr er plassert, var et svært viktig grep for havnebyen Ålesund og det første, større kommunale prosjektet etter at man fikk bystatus i 1848.

Les mer

Rønnebergbua

Her lå ei av byens sjøbuer som også dessverre måtte gi tapt for den store bybrannen i 1904. Erstatningen ble intet annet enn et monumentalbygg i Ålesund sentrum.

Les mer

Trappene til Aksla

418 trappetrinn er det fra Byparken i Ålesund sentrum til toppen av Aksla og Fjellstua. En fantastisk tur, verdsatt av både fastboende og tilreisende fra hele verden.

Les mer