Til toppen

Sporty lørdag med Ålesund Maraton

Uansett om du lyst til å teste løpeformen, småjogge eller gå en tur med gode venner, er Ålesund Maraton klar for å gi deg en heidundranes kjekk og sporty lørdag. For denne lørdagen blir det både hel- og halvmaraton, 5 og 10 kilometersløp, 5 kilometers stafett og barnas minimaraton. Det er duket for en livlig dag i byen, med andre ord!

Lørdag 10. juni er det klart for en skikkelig folkefest i byen, når Ålesund Maraton går av stabelen i Ålesunds gater. Det forteller Monica Giskeødegård Isaksen (midt i bildet), som håper at både publikum og deltakere gleder seg. Foto: Ålesund Maratons egne bilder.

– Vi håper å få med så mange som mulig, på en kjekk dag med løp og gode tilbud i flere av butikkene og spisestedene i byen, forteller Monica Giskeødegård Isaksen, som er avdelingsleder for Bedriftsidretten i Møre og Romsdal.

Mer enn bare løping

Under Ålesund Maraton, lørdag 10. juni, er det duket for bylørdag med flere fordeler for både publikum og deltakere. Monica forteller at de har tett samarbeid med flere aktører i bysentrum, På St. Olavsplass blir det også laget til stander. Nytt av året, er at løypa er snudd og at de har en egen 5 kilometers stafett for bedrifter, organisasjoner eller private lag.

– Vi har valgt å la startskuddet gå fra St. Olavsplass og deltakerne fortsetter derfra opp Løvenvoldgata. Ved å snu løypa, vil deltakerne ha gågata som oppløp inn mot mål. Det tror vi vil bli en kjekkere løype for alle, og det vil være god plass for publikum til å stå på sidelinja og heie løperne inn til mål. I år er det i tillegg mulig å melde på lag til 5 kilometers stafett, som tilsvarer to runder rundt i sentrumsløypa. En fin aktivitet for alt fra familielag til bedriftslag, sier Monica.

– Det blir selvsagt eget minimaraton for barna! Alle skal med, forteller Monica. Foto: Ålesund Maratons egne bilder.

Minimaraton for barna

For de minste bena er det satt opp en egen minimaraton. I år kan man velge om man vil løpe ca. 500 meter, eller to runder og ca. 1000 meter.

– Det er selvsagt helt lov til å ombestemme seg underveis, forteller Monica. – Enten man hadde tenkt én runde, men føler seg supersprek når den er ferdig, eller om man kjente at man kanskje satsa litt for hardt ut på første runde og tenker at det får holde. Alle får medalje når de kommer i mål, og den kan barna vise frem på Bybadet for gratis inngang både lørdag og søndag, 10. og 11. juni, sier hun.

Aldersgrense for minimaraton er 12 år. Men om du er over 12 år og ønsker å bli med på minimaraton, forteller Monica at du bare kan ta kontakt med dem for en ordning.

Flere steder å heie langs løypa

Hel- og halvmaraton, samt 10 kilometersløpet, har lik løype. Med start opp Løvenvoldgata, og videre inn til NTNU i Ålesund. Her snur troppene og løper tilbake mot Ålesund sentrum. Det er mange plasser man kan stille seg opp for å heie dem frem, og Monica forteller at publikum har en viktig rolle for de som løper.

Kom og hei frem deltakerne, store som små! Det er oppfordringen fra Monica, som forteller at man kan plassere seg der man ønsker på sidelinja for å være heiagjeng. Foto: Ålesund Maratons egne bilder.

– Vi håper selvsagt at vi kan fylle både løypa og målområdet med publikum som heier frem de som er ute og løper, jogger eller går. Det er en viktig del av opplegget, så her er det plass til en stor heiagjeng!

La oppløpet forvandles til paradegate!

Per-Andre Olsbø, som i det daglige jobber i Sunn-Trans, er en av de som har meldt seg på årets Ålesund Maraton, og er godt i gang med opptreningen. Per-Andre deltok på Ålesund Maraton både i 2021 og 2022, og fikk virkelig mersmak etter det. Han forteller at han er spent på den nye løypa, men har satt sine egne mål han ønsker å nå.

– Jeg var med på Ålesund Maraton i fjor og året før, og synes det er kjekt å ha et mål å jobbe mot i år også. Det er god motivasjon i å bli med på et løp, selv om ambisjonene selvsagt legges etter egen skala, ler han.

– Jeg er litt spent på tiden min i år, med snudd løype og det å starte opp Løvenvoldbakken. Øyvind Vebenstad som løper selv, har gitt meg god innputt på det at det viktigste er å ha fokus på eget løp, ikke bry seg om alle andre. Det er jo mest gøy og sosialt! Ikke minst blir det motiverende om vi kan fylle opp gågata med et heiende publikum, slik at oppløpet blir forvandlet til en skikkelig paradegate inn mot mål, oppfordrer Per-Andre.

Per-Andre Olsbø, her sammen med Tommy Frantzvåg, sier det å melde seg på Ålesund Maraton har fungert som god motivasjon. Han er klar for 10 km i år, og håper publikum vil forvandle gågata til en skikkelig paradegate. Foto: Privat.

Å være i bevegelse er viktigst

Monica Giskeødegård Isaksen er opptatt av at Ålesund Maraton er et løp for absolutt alle, og er enig i at det skal være positivt for alle deltakerne. Her er det ingen krav og kvalifisering, ta utgangspunkt i der du er og ha det gøy.

– Ålesund Maraton er for alle! Det handler selvsagt om prestasjon for enkelte, men de som deltar velger helt selv om de vil gå, jogge, gogge eller løpe. For oss er det viktigst at du har det kjekt, at du kan utfordre deg selv og ikke minst at vi skal lage en skikkelig artig dag i Ålesund for både deltakere og publikum. Ålesund Maraton er en arena hvor vi kan være sammen om fysisk aktivitet, smiler hun.

Bypatriotens utsendte ble såpass inspirert av denne praten, at det jammen meg endte med en deltaker til på lista. Om du enda ikke meldt deg på, eller er usikker på hva som kan passe for deg med tanke på løpslengde, er det bare å gå inn på hjemmesiden til Ålesund Maraton. Så hva sier du? Blir du med på en aktiv lørdag i byen?

Meld deg på til en kjekk og sporty dag i Ålesund by. Om du ønsker å gå, jogge eller løpe, spiller ingen rolle, forteller Monica Giskeødegård Isaksen. Foto: Ålesund Maratons egne bilder.