Til toppen

Smil, språk og samarbeid hos Aalesund International School

Hva skjer når man setter sammen en gjeng elever fra Estland, Finland, Litauen – og Ålesund – og gir dem en felles utfordring? Jo, da oppstår det noe ganske spesielt, noe de fikk oppleve på Aalesund International School forrige uke.

– I think you need to go that way, haha! No not that way, the other side, hører vi i mylderet av oppgaveløsende elever hos Aalesund International School. Forrige uke hadde de besøk av elever og lærere fra både Finland, Estland og Litauen, sammen om et trivselsprosjekt på tvers av landegrenser.

Det første som møter meg når jeg åpner døren til klasserommet, er latter, konsentrasjon – og en litt kaotisk floke av armer og bein. En gruppe elever fra Finland, Estland, Litauen og Norge forsøker å løse seg selv opp fra en «Tante floke»-utfordring. Det vris, snus og snurres, noen roper forslag, mens andre må bare stoppe opp for å le.

We did it! utbryter en av elevene fornøyd når alle til slutt står i en sirkel. Like etter setter de seg i grupper og reflekterer: Hvilke egenskaper trengte vi? Hvem tok ansvar? Hva føltes vanskelig – og hva fikk oss til å lykkes?

Bypatrioten er på besøk hos Aalesund International School, som har fått internasjonalt storfint besøk. Gjennom et elevdrevet trivselsprosjekt har skolen fått besøk av 5.–7. klassinger fra Finland, Estland og Litauen. De er her som en del av et Nordplus-støttet prosjekt om trivsel og fellesskap, der hver skole i tur og orden får være vertskap og vise frem hvordan de jobber med temaet.

Skaper trivsel sammen

– Vi jobber med fire områder innen trivsel: sosial, emosjonell, fysisk og utholdende trivsel. Målet er å skape en arena der elevene får samarbeide på tvers av språk og landegrenser – og samtidig lære noe om seg selv og hverandre, forteller rektor Trina Arsenault.

I høst var det elever fra skolen i Ålesund, samt fra Estland og Litauen, som reiste på utveksling til Finland. Der bodde de hjemme hos vertsfamilier og fikk se skolehverdagen til elevene der. Nå er rollene snudd.

– Nå bor elevene fra de andre landene hjemme hos familiene våre her i Ålesund, forklarer Shamiso, som selv var på besøk hos Ella i Finland – og har henne boende hos seg. – Vi har allerede blitt gode venner. Vi chatter hele tiden, og det er gøy å være sammen igjen.

Nye vennskap og perspektiver

Ella fra Finland smiler bredt når hun forteller om oppholdet i Norge. Og det er tydelig at besøket har vært kjekt så langt.

Elevene engasjerte seg og kom med ulike refleksjoner i etterkant av oppgavene de bega seg utpå denne workshop-dagen på Aalesund International School. Ella fra Finland (i blomstret bekledning helt til venstre i bildet) fortalte ivrig om hvilke egenskaper hun merket hun måtte ta i bruk for å løse floken de nettopp har kommet seg ut av.

– It’s very exciting to be here! At first I was a bit scared, but it went so much better than I feared, sier hun. – The nature is amazing – oh my, those nice views! Mountains all around!

Også Loukne fra Litauen trives godt i byen mellom fjell og fjorder. – Det er ganske likt på skolen vår, men her har dere matpakke – i Litauen får vi mat i kantina, sier hun og ler. – Jeg har fått mange nye venner, og vi gleder oss til de kommer og besøker oss neste skoleår!

De norske elevene er enige om at det er lærerikt og litt rørende å se Ålesund gjennom gjestenes øyne. – Vi blir liksom minnet på hvor fint vi faktisk har det her, sier Lorena. – Det er lett å glemme, når man går forbi fjord og fjell hver dag.

Et glimt inn i hverdagen

Elevene har også fått oppleve litt av hvert av det Ålesund har å by på. Besøk i Atlanterhavsparken, en deilig is-pause hos Lamella, bading på Bybadet, fish and chips ved Brosundet – og de forteller at de også har planlagt shopping med boba tea på ønskelista.

– Vi vil jo vise dem det vi liker best selv, sier Shamiso. – Det er ikke alt vi rekker over, men noe har vi i hvert fall fått gjort og opplevd.

Da de norske elevene var i Finland, fikk de både spist sushi og ble med på ballett – og flere av dem forteller at det ga mersmak.

– Vi gleder oss veldig til neste utveksling! sier Hubert. – Det er så kult å se hvordan andre har det – og samtidig kjenne igjen det man er vandt til selv.

En uke som gir etterklang

Prosjektet skal etter hvert munne ut i en felles presentasjon på en konferanse i Litauen neste skoleår, der elevene deler sine erfaringer og viser frem resultatet. Men allerede nå er det tydelig at noe viktig har skjedd.

– Vi ser hvordan elevene vokser – ikke bare faglig, men sosialt og personlig. De tar ansvar, viser omsorg og blir nysgjerrige på hverandre, sier rektor Trina.

På bildet f.v.: Shamiso med blå paraply, sammen med Claire som også var i Finland, Emilja fra Litauen som var på besøk hos Claire, Azania som er lillesøsteren til Shamiso, Ella med blomstra paraply. Alle på bytur og koser seg med nye minner som skapes. Foto: Privat.

Og kanskje er det nettopp det som er selve kjernen i prosjektet: Å finne frem til hva trivsel betyr – på tvers av språk, kultur og landegrenser – og oppdage at det faktisk handler om de samme tingene, uansett hvor man kommer fra.

– I think I will remember this week for a long time, sier Ella, før hun løper tilbake til de andre. – And I hope they will remember us too, roper hun videre.