Til toppen

\ loading=

Klare med 12 konserter på fire dager

Arrangørene av Ålesund Kammermusikkfestival ber publikum holde av de aller første dagene i februar. Da vil de nemlig lokke byen inn til hele 12 arrangementer og konserter i Ålesund sentrum. Arrangementet som har fått navnet Vinterfestival 2024 skjer i tidsrommet torsdag 1. til søndag 4.februar og byr på arrangementer sent og tidlig med hele seks hovedkonserter på kveldstid.

Per Arne Glorvigen kommer til Ålesund sammen med sitt GLO2020. Foto: Erik Hanemann

Flere hovedartister

Elin Rombo. Foto: Peter Knutson.

– Vi gleder oss stort over å ha med flere fremragende musikere, forteller Samuel Skrede som starter fortellingen med fiolinist Anders Kjellberg Nilsson, som til daglig er konsertmester i Stockholmsoperaen. Han kommer til Ålesund sammen med sin kone Elin Rombo som er en av Sveriges aller fremste sopraner.

– Allerede som 37-åring ble hun i 2013 tildelt tittelen Hovsongerska, en utmerkelse som kun utgis normalt hvert 3.-5.år. Både Elin og Anders vil bidra hver kveld i festivalen på forskjellig vis, sier han.

Den tredje hovedperson i årets festival er dirigent Petr Popelka.

– Vi er svært stolte over at han kommer tilbake til Ålesund selv om han nå har gått videre fra å være sjefsdirigent for Kringkastingsorkesteret til å bli sjefsdirigent både for Prag Filharmonien og også Wiener Filharmoniker. Han skal dirigere avslutningskonserten i Ålesund kirke, som i år blir ett av musikkhistoriens mest ikoniske verk, Mozarts Requiem. Her har vi også alliert oss med et forsterket Ålesund Kammerkor, flotte solister og et festivalorkester sammensatt av de beste orekstermusikere fra regionen og en bukett musikere fra KORK som Popelka har jobbet mye sammen med.

Film og musikk på Løvevold Theater

Festivalen tar i bruk ulike scener og rom, og i år skal de også til Løvenvold Theater.

– I år samarbeider vi med Løvenvold Theater, og fredag 2. februar inviterer vi til en helt unik og visuell konsertopplevelse. I Nasjonalarkivet har vi nemlig funnet en dokumentarfilm fra 1914 “Fra storsildfisket ved Aalesund”, og til denne får vi skrevet musikk av Anders Kjellberg Nilsson. Han har nylig tatt et komposisjonsstudium i filmmusikk, og vil til denne filmen la seg inspirere av Chaplin og slapstickhumoren som var populær til filmer på den tiden.

I år vil kammermusikkfestivalen by på en helt unik opplevelse i salen på Løvenvold Theater.

– Anders og Elin vil også fremføre et utdrag av Kurtags Kafka Fragmenter, et helt unikt verk for sopran og fiolin til tekster fra Franz Kafkas dagbøker. Som avslutning på konserten fremfører Ålesund Strykekvartett ett av de mest unike kammermusikkverk skrevet siste 50år, Steve Reich sitt selvbiografiske verk Different Trains fra 1988 for kvartett og lydcollage, med filmskaperen Beatriz Caravaggios film skapt til dette verket i 2017, forteller Skrede.

Årets overraskelse

– En joker i årets festivalprogram er Per Arne Glorvigen som kommer sammen med sitt GLO2020. Ensemblet består ev ingen ringere enn pianist Christian Ihle-Hadland, cellist Øyvind Gimse og baryton Bernt Ola Volungholen, og sammen har de et medrivende og virtuost program med et motto om å servere kvalitetsmusikk som fenger folk flest. De vil være her i to festivasldager og bidra i flere arrangement. Det regionale kammerkoret Ensemble Dali gjester også vår festival, og de vil fremføre et av de virkelig store verk for kor á capella, Rachmaninovs Vespers, sier Samuel om noen av høydepunktene i festivalen som engasjerer over 80 utøvere, der 65 han tilknytning til Ålesund. Les videre og se hele programmet!

Dirigent Petr Popelka kommer tilbake til Ålesund.
Ålesund kammerkor er med på den store finalen i Ålesund kirke.

Hele programmet

Torsdag 1.februar

13.00 Green Garden: Gratis lunsjkonsert. Musikalsk møte med årets festivalprofiler sopran Elin Rombo og fiolinist Anders Kjellberg Nilsson.
19.00 Sobra Scene: Åpningskonsert «Skiftende lys»

Romansekonsert med sopran Elin Rombo og fiolinist Anders Kjellberg Nilsson og pianist Sveinung Bjelland.

Fredag 2.februar

13.00 Green Garden: Gratis lunsjkonsert II Musikalske smakebiter med Per Arne Glorvigen sitt ensemble, GLO2020.

19.00 Løvenvold Theater: Fra Ålesund til LA. Filmatisk konsert
Medvirkende: Elin Rombo, Anders Kjellberg Nilsson, Ålesund Strykekvartett.

To kortfilmer med musikk komponert av Anders Kjellberg Nilsson, hvorav «Fra storsildfisket ved Aalesund fra 1914» får sin urpremiere med musikalsk følge.
György Kurtag: Kafka Diaries (utdrag) med Elin Rombo ag Anders Kjellberg Nilsson. Steve Reich: «Different Trains» med Ålesund Strykekvartett og film av Beatriz Caravaggio.

Kl. 21.00 Sobra Scene: GLO2020!
Medvirkende:
Per Arne Glorvigen, bandoneon
Bernt Ola Volungholen, baryton
Øyvind Gimse, cello
Christian Ihle-Hadland, klaver
Med mottoet musikk for folk flest, blir dette en sprudlende og humoristisk mulighet å få med seg med disse fire virtuose mestermusikerne.

Lørdag 3.februar

11.00 Ålesunds Kunstforening: «Verdens kuleste dyresafari» Familiekonsert for de yngste med Jan Beitohaugen, hardingfeler og Eivind Dølerud, fiolin

12.00 Jentekolonien, Skodje: Introklassisk. Gratis familiekonsert i introklassisk serien med GLO2020- ensemblet i samarbeid med FjordCadenza

14.00 Ålesunds Kunstforening: Musikalsk forbrødring. Familiekonsert med Jan Beitohaugen, hardingfele og Eivind Dølerud på fiolin.

19.00 Ålesund Kirke: Rachmaninovs Vespers. Med Ensemble Dali.

21.00 Sobra Scene: Schubertiade. Kammermusikalsk festaften.
Årets festivalartister med Anders og Elin i spissen inviterer til en elegant, vakker og variert musikalsk festkveld i Schuberts ånd. Lettere konsert, med alkoholfri servering og Cinque Minuti som vil selge Sacherkaker og andre lekre saker.

Søndag 4.februar

11.00 Ålesund Kirke: Musikkgudstjeneste med kantor Nikolas Fehr og festivalmusikere

17.00 Ålesund Kirke: Avslutningskonsert Mozarts Requiem
Dirigent Petr Popelka
Solister:
Elin Rombo, soopran
Jeanette Ekornåsvåg Goldstein, alt
Torbjørn Gulbrandsøy, tenor
Magne Fremmerlid, bass
Ålesund Kammerkor
Festivalorkester med konsertmester Anders Kjellberg Nilsson

For mer og billetter se festivalens hjemmeside! 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!