Til toppen

Gjesteartist til Tattoos

Den kjente tatovøren David «Alex» Alexander kommer til Ålesund og er klar for kunstneriske oppdrag hos Tattoos i Keiser Wilhelms gate 43. Om man tar en rask titt innom Instagramkontoen til @tat2alex, skjønner man raskt hvorfor han er en populær gjesteartist å få besøk av. Her snakker vi kroppskunst med stor K!

Gjesteartist og tatovør i mer enn 30 år, David “Alex” Alexander, kommer til Tattoos i starten av august. Her fra et tidligere besøk i Ålesund. Foto: Are Eide, Tattoos.

I starten av august blir det Ålesunds tur å få besøk, og Are Eide sier at han håper på mange bookinger den uken tatovøren som er mest kjent som «Alex» er her.

– Vi har hatt månedlige besøk av Alex hos oss i noen år nå, og har sett utrolig mange flotte tatoveringer, eller kanskje vi heller skal si kunstverk, blitt til når han tar tatoveringspennen fatt, forteller Are. – I starten av august er det igjen mulighet for å få en egen tatovering fra denne kunstneren, og vi ser frem til å få besøk av både han, nye og gamle kunder.

Ville ha mer tid til kunsten

Alex drev sitt eget tatovørstudio i København i hele 18 år, men ønsket etter hvert å ha mer tid til kunst og bruke mindre tid på administrative oppgaver. Han tok dermed steget og la ned driften, for å heller reise verden rundt og gjeste hos ulike tatoveringsstudio. Denne uken forteller han at han er i London, som er mer på hjemmebane for denne engelskmannen.

– Jeg har vært tatovør i mer enn 30 år, noe som føles som nærmest hele livet.  Det begynte med at jeg likte å ta tatoveringer selv, og så utviklet lidenskapen seg til at jeg ville lære mer om det å tatovere og hele prosessen. Fikk lærlingplass hos en utrolig dyktig tatovør her i England, og bygde sten på sten frem til jeg etter hvert var ferdig opplært, forteller han engasjert.

– Etter å ha drevet eget studio i København i 18 år, ønsket jeg å komme hjem til England, ha mer tid til familie og venner og ikke minst bruke mer tid på kunsten enn på administrative oppgaver som følger med det å drive eget. De siste årene har jeg derfor heller besøkt ulike studioer i England og Norge, alt etter hvor forespørselen er. Jeg har besøkt Ålesund og gjengen på Tattoos jevnlig i flere år nå, så det går nok rundt en del personer med mitt arbeid på kroppen i den fine byen deres, smiler han.

Inspirasjon, idéer og fotografi

Alex forteller at han ofte tar utgangspunkt i et ønske, et fotografi eller flere illustrasjoner, når han lager klar tegningene av den ferdige tatoveringen for kundene.

Alex har selvsagt tatt trappene opp til Fjellstua ved ett av sine tidligere besøk i den flotte byen vår. Da må en aldri så liten “sjølfie” til. Foto: David Alex Alexander.

– Jeg elsker prosessen i forkant, det å få ta utgangspunkt i illustrasjoner eller bilder, som jeg kan jobbe videre med og lage et eget design på. Jeg tar ofte bilde av det stedet på kroppen som kunden vil ha tatoveringen på, og tegner direkte på bildet på Ipaden. Da får kunden en bedre visuell fremstilling av hvordan sluttresultatet vil bli og det er enklere å gjøre justeringer før man starter selve tatoveringsprosessen. Mitt mål er alltid at det skal bli et godt resultat, og da er det veldig kjekt å kunne vise et bilde til kunden som viser mest mulig hvordan det ferdige resultatet blir. Det handler om forventninger, og det å få det visuelle mest mulig virkelighetsnært, forklarer han.

– Hvordan jobber du når det er større tatoveringer som skal jobbes frem?

– Det første som må på plass er en konsultasjon med kunden, hvor vi ser på bilder som illustrerer det kunden ønsker å ha. Så gir jeg råd på hvordan jeg kan få til et best mulig resultat ut i fra ønsket. Det er ikke alltid at et fotografi eller design vil se like bra ut på huden som på papiret, så jeg veileder kunden til hva vi kan gjøre for at det skal bli best mulig. Noen ganger er bildene kun til inspirasjon, andre ganger er det portrettfoto eller lignende som kunden vil ha mest mulig likt det utgangspunktet er. Når det er større tatoveringer, som hele ryggen eller armen, lager jeg tatoveringen i flere omganger, uten at det ser «uferdig» ut. Jeg tar én og én del av tatoveringen, og fullfører hver del som et eget verk. Kunden skal slippe å gå i flere uker med en tatovering som ser uferdig ut, delene kan nytes hver for seg også, forklarer Alex.

Skal det være litt kroppskunst?

Hos Tattoos er det bra aktivitet når Bypatrioten titter innom lokalene på hjørnet. Det er per i dag 6 faste ansatte her, alle med fokus på kvalitet og kunstnerisk integritet. Are forteller at de håper at det blir like høy aktivitet den uken Alex kommer på besøk, og oppfordrer kundene til å booke tid tidlig.

– Det er generelt godt med kunder innom oss om dagene, noe vi er veldig takknemlige for. Vi har fokus på fornøyde kunder og at vi alle er godt utdannet innen hygiene og har høy kvalitet på tatoveringsfaget. Når Alex kommer på besøk blir det alltid god kok her, så det gjelder å booke tid med denne dyktige karen. Det er helt utrolig hva han kan få til, og det er alltid artig å se resultatene etter at han har tatt pennen fatt, skryter han.

– Hvordan booker man tid når Alex er i byen?

– På samme måte som ellers, smiler Are lurt. – Det er bare å ta kontakt med oss på Tattoos, enten på telefon eller e-post, så finner vi ut av tidspunkt for deg, forklarer han.

Da er det vel bare å gjøre lerretet klart, la idéene komme og drømme om den nye kroppskunsten. Her er dyktige fagfolk på saken, så om du ønsker å forevige noe i form av en tatovering vet du hva du skal gjøre.

Ett av mange kunstverk som vandrer rundt med signaturen til Alex. Foto: David Alex Alexander.