Til toppen

\ loading=

Går for stappfull sal til Bra By 4. oktober

- Vi har aldri opplevd en sånn respons, med så tidlig billettsalg, så det er tydelig at byutvikling engasjerer. Det er ikke rart all den tid våre byer står i stor endring, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten om Bra By konferansen 4. oktober i Ålesund.

Gå ikke glipp av årets Bra By konferanse 4. oktober i Ålesund sentrum.

Årets Bra By konferanse er den femte i rekken siden oppstarten, og så langt ser det ut som at arrangørene skal fylle salen og kanskje vel så det.

– To tredjedeler av billettene er revet vekk en måned før arrangementet og det har vi aldri opplevd før. Det tar vi som et tegn på tillit. Så har vi også et veldig godt program, og tenker vi har truffet godt med programmeringen i all den tid det handler om samfunnsutfordringer, byrom, endringer, krefter og motkrefter, sier Klemetsen om årets program.

Legger frem nytt sentrumsregnskap

Det første sentrumsregnskapet for Ålesund ble lagt frem i 2019. Nå er de klare med et flunkende nytt og oppdatert regnskap.

– Det å ha tall på det som foregår i sentrum har vist seg å være et svært viktig verktøy i kampen om myter og ikke minst videre utvikling. Hvordan skal vi vite hvor vi skal om vi ikke vet hvor vi er? Det å kunne spisse tiltak kan være veldig effektivt. Spesielt i en tid der man ikke har ubegrensede ressurser. Da er det hvertfall en fordel å ha fakta på bordet, sier Klemetsen om regnskapet som førte til at flere butikker valgte å etablere seg nettopp i Ålesund sentrum.
– Det at man har noe i hånden som viser til fakta, har vist seg å være svært viktig både i kommunikasjonen og innsalget av byen, forklarer hun og avslører at hun er spent på tallenes tale. – Det er under arbeid nå, og vi har ikke noe håndfast enda, men magefølelsen sier at vi har en relativ stabil situasjon på fortauskanten i Ålesund sentrum selv etter årene med pandemi, men vi må bare vente og se, sier hun.

Samarbeid på tvers

Hovedsponsor: Sparebanken Møre

Arrangørene i Bypatrioten har siden oppstarten hatt fokus på å samle aktører på tvers denne dagen. – En Bra By må bygges av mange. Alle må bidra med sitt, på ulike fronter og i ulike bransjer. Da trenger vi også bredde på innhold og tilhørere i salen, sier hun og melder om stor interesse fra både kommuner, politikere, kulturlivet, arkitekter og næringslivet med flere.

– Selv om man kanskje ikke alltid er enige om hvordan ting skal løses, så er veldig mange enige om hvor utfordringene ligger. Det å da kunne møtes til felles dyst en gang i året, på tvers av bransjer i samme sal, har vist seg å gi spennende resultater.
– Vi vet om mange som har gått rett ut fra konferansen for å sette i gang med nye prosjekter både internt og eksternt, og akkurat sånn får man mye til å skje samtidig. Om alle drar litt av lasset, og vi klarer å inspirere med ny kunnskap underveis, så får vi faktisk konkrete resultater på fortauskanten ganske fort, sier hun om det hun beskriver som en konferanse med fokus på praktisk byutvikling.

– Selv om vi vet at byutvikling er kontinuerlig arbeid, er vi også utålmodige som aktører. Å øke kunnskapen, utvikle felles holdning og forståelse, vil jo faktisk kunne ta oss raskere til målet tenker vi. Mye handler om modning. Nye tanker må modnes, ikke bare hos de som bestemmer, men også hos folk flest. Det har vi sett mange eksempler på. Det er ikke alle som er klar for endringer, og kanskje tenker at ting var best før, men vi skal jo ikke tilbake, vi skal fremover. Da handler det mye om hvordan man forholder seg til akkurat det i ulike prosesser, sier Klemetsen.

 

Hvem blir Årets Bypatriot?

Årets Program

Arrangørene har som alltid et rimelig tett program som skal fordøyes men lover også gode pauser og overraskelser.

– Ja, hvem vet hva “Jannen” (Ina Breivik) har å melde. Vi vet hvertfall at han er svært glad i byen sin, og vi regner med vi skal få med oss både ei og to ufiltrerte meldinger nå som han har begynt å kildesortere mat, sier Klemetsen som også trekker frem Abbas Ghulam, tidligere medlem av B-gjengen, nå forfatter og foredragsholder og levende opptatt av å bidra til et bedre samfunn.
– Han har erfaringer som gjør at vi virkelig bør lytte. Ikke minst når han snakker om hvordan byenes boligpolitikk er med på å skape grobunn for større forskjeller og manglende integrering, sier hun om konferanser om spenner seg fra Sjøfronten i Molde, til Fredrikstad og spennende tanker om potensialet i kulturlivet utenfor ring 3 i Oslo. Det handler til syvende og sist om et felles engasjement for å skape gode byer, våre bysentrum og vi gleder oss.

– I år overrasker vi også med eget Afterparty på hemmelig location, men det er klart vi har en tanke. Vi har alltid ei plan på hvor vi vil, sier hun om det som kalles “Sørsidastyle”.

– Men Sørsida er jo ikke ferdig?

– Stemmer det, men den er der, og da handler det kanskje om å bare ta den i bruk. Gjør det ikke?

Vil du se hele programmet så finner du det HER!

For påmelding direkte!