Serverer eksotisk mat til folk i farta#Viersentrum: En fikser mobiltelefonen din på en to tre. De fem andre sørger for eksotiske opplevelser for ganen, og du finner dem på Kiperviktorget. Og siden de tilbyr litt forskjellig, så velger vi her å kalle dem for torghandlerne.

(F.v) Bobby Holmstett, Senay Berhe, Katherine Galdames, David Cierpishewski og Hien Thu Thi Nguyen sørger for eksotiske smaker og retter til ålesundere på farta. Nå gleder de seg til våren og sommeren og at folk kan nyte maten på Kiperviktorget.kan sitte

Fra tidligere tider var torghandlerne på Kiperviktorget mennesker som kom inn til byen for å selge varene sine, noe flere fortsatt gjør, men ikke i like stor grad, og gjerne i sesong.

Blomster, frukt og grønnsaker var det mest av, og i sesongen var det ferske bær å få.

Lenge sto Kiperviktorget tomt og øde.
Torghandlerne forsvant. Tilbake lå et bytorg litt forblåst og trist.

Men så begynte noe å skje.

Det livnet til på Kiperviktorget, men med nye aktører. Og fortsatt står faktisk smak, frukt og grønt i sentrum, men nå tilberedes det av dyktige hender som setter sin lidenskap i det de serverer ut lukene på vognene sine.

Begrepet ”streetfood” har slått rot i Ålesund, og blir stadig mer populært.

De seks vognene har litt forskjellig åpningstider, men vi var heldige som fikk samlet fem som jobber i fire forskjellige matvogner på torget.

(Fortsetter under).

Hien Thu Thi Nguyen. T&T Sushi.

T&T Sushi

Hien Thu Thi Nguyen serverer varme og kalde asiatiske retter i vogna T&T Sushi, og det som spises kaldt er selvfølgelig sushi.

-Jeg trives veldig bra med å jobbe her på Kiperviktorget, sier Hien, som akkurat på denne dagen hadde det litt rolig.

-Ikke alle dager er like travel, men alt i alt er det veldig bra.

Akkurat nå er det rolig.

-Er det tider det er bedre salg enn andre?

-Ja, på sommeren. Så den gleder jeg meg til. Da sitter gjerne folk på torget og spiser. Nå selger vi en del take away, forteller hun.

Mat fra T&T Sushi kan en bestille både på nettet og på telefon.

(Fortsetter under).

David Cierpishewski. Evergreens.

Evergreens

I den sorte vogna til Evergreen står David Cierpishewski og lager mat sammen med en kollega.

De serverer nydelig, og stadig mer populær ”streetfood”. Så populært har maten deres blitt at innehaverne snart åpner egen restaurant i Kremmergaarden.

-Det er kult her, for vi møter mange kule mennesker som elsker maten vår, forteller David.

-Er det mange stamkunder som kommer?

-Ja, mange er det. For vi ser at kundene kommer tilbake.

Vi synes jo det er fint at maten faller i smak, for vi gjør vårt ytterste for at de skal komme tilbake en annen gang, sier han.

Evergreens serverer alt fra taco, sandwicher, quesedillas og andre velsmakende retter. Og alt kan en selvfølgelig bestille for å ta med hjem.

(Fortsetter under).

Senay Berhe. Eritreisk hjemmelaget mat.

Eritreisk hjemmelaget mat

Hos Senay Berhe kan de ålesundske ganer reise på smaksopplevelser til Afrika, nærmere bestemt til Eritrea.

Det ”afrikanske kjøkken” skal en nemlig ikke kimse av, for her snakker vi om en verdensdel full av smak.

Det er mannen til Senay som normalt serverer mat i vognen, men selv liker hun godt å stå for serveringen.

-Det er fint å jobbe her, selv om det er litt rolige dager akkurat nå.

-Dere selger også litt mer internasjonale retter som hamburgere og kebab. Men hva kan du si om den eritreiske delen av menyen?

-Det er mye smak i eritreisk mat, og den mest populære retten er nok Zigny. I grove trekk er det snakk om biffkjøtt, ris og eritreiske hjemmelagde lefser, tilberedt på eritreisk vis.

Fra Eritreisk hjemmelaget mat kan en også bestille for å ta med hjem, og vognen er åpen tre fire dager i uken, litt etter pågang, vær og vind.

(Fortsetter under).

The Greedy Box.

The Greedy Box

Navnet forteller raskt at her får du valuta for pengene, og det med mat der alt er laget helt fra bunnen.

-Vi lager alt fra burgerne, hamburgerbrødene, chipsen, ja til og med sausene lager vi selv, sier Bobby Holmstett, som betjener vogna sammen med Katherine Galdames da vi er på besøk.

Hamburgere er altså det store hos The Greedy Box, og det med deres egen signatur på alt. Hamburgerne får du i mange versjoner når en snakker innhold og smak. I tillegg hører kanskje en solid milkshake til?

-Det er moro å stå her, og fantastisk at så mange støtter oss ved å handle hos oss, sier Katherine, som prater med Bypatrioten inn i mellom betjening av kunder, for de strømmer på for å hente sine bestillinger.

-Ja, det er mye å gjøre. Akkurat nå er det mest bestillinger som kundene tar med hjem, men vi gleder oss til sommeren og at været tillater folk å nyte maten her på torget.

(Fortsetter under).

Krua Thai Ikke alle vognene var åpne da Bypatrioten stakk innom. En av dem var Krua Thai, en matvogn som serverer mat med smak av Thailand. Thaimat har blitt et begrep, og spesielt her på Sunnmøre har vi lagt vår elsk på det Thailandske kjøkkenet. Og hos Krua Thai kan du kjøpe mat for å nyte på stedet, eller ta med hjem.

Iphonefixer`n Har noe gått galt med mobilen din, ja så vet vi alle at fortvilelsen ramler over oss. Da kan Iphonefixer`n på Kiperviktorget være løsningen for mobilbrukere i farta. Og det kjapt. Dermed kan du få fikset telefonen din når du samtidig sørger for å innta nydelig mat fra en eller flere av matvognene på torget. Iphonefixer`n var ikke åpen da vi var der, men lover rask behandling, også om du har iPad, Huawei eller Samsung.