Jukebox har tatt vare på minnene dine#Viersentrum: Et besøk hos Bjørn Tore Jeppesen og Jukebox i Kipervikgata vil føre til at du får minnene rett i fleisen. Spesielt om du var ung på 50, 60 og 70-tallet. For i tillegg til alt du kan kjøpe er det også mye som du ikke kan kjøpe, men som kaller fram minner.

Vinylplater har fått et solid oppsving, flere tiår etter at CD-platene tok over. Nå selges det mer vinylplater enn CDer hos Jukebox.

 18.mars 1987 startet da 19. år gamle Bjørn Tore Jeppesen sin første platebutikk i det som da bar navnet Grimmergården.

Den unge mannen var tidlig ute og fikk butikk i Moa Kjøpesenter allerede i 1995.

Men i 2007 skjedde det noe.

Jeg holdt på i Grimmergården til 2000, og på Moa til 2007, men da flytta jeg hit. Det er jo familien som eier lokalene og min mor drev parfymeri her fra 1969 til hun solgte i 2000. Siden har det vært flere leietager her, men i 2007 kom jeg altså hit, og er i dag landets nest eldste platebutikk, forteller han.

-Jeg kan telle fjorten platebutikker som har startet og sluttet her i byen i løpet av de åra.

Bestselgeren til Bjørn Tore, som av kjentfolk blir kalt for ”Jeppe”, er musikk på vinyl. Altså LP-plater og singler laget for platespillere, sånn for ordensskyld forklart.

Og en skal ikke ta store steget over dørterskelen før et voksent menneske får minnene rett i fleisen, for å si det mildt. For her er det retro for alle penga, og det ting godt voksne mennesker hadde et selvfølgelig forhold til i de tre tiåra.

(Fortsetter under).

Radionostalgi. Bjørn Tore Jeppesen har endelig fått tak i den gule radioen og har dermed alle åtte fargene disse radioene ble gitt ut med.

-Favorittårene er 50 og 60-tallet. 70-tallet var litt rart, men før det var det designet, fargene og løsningene på ting som fenger meg. Som disse radioene, sier Jeppe, og peker opp på tre såkalte kombiradioer. Dette var radioer en også kunne spille singler på. Og han tar seg et par årlige turer til store loppemarkeder på Østlandet for å finne tingene. Noe har han jaktet ekstra på.

-Ja, radioer som det der, sier han og peker på andre siden av lokalet. Der, på øverste hylle står åtte radioer.

-Det er radioer av merket Radionette, og ble gitt ut i åtte farger. Nå har jeg alle. De gule er vanskeligst å få tak i, men det gikk til slutt, sier han.

Det aller største klenodiet er likevel den flotte jukeboxen, en strøken Wurlitzer jukebox.

-Den sto på en låve ute på Vigra og er en 1959-modell. Jeg kjøpte den i 1986 for 2.600 kroner. I dag er den verdt 60.000 kroner. Men den er i tipp topp stand. Kunder som kommer inn kan putte på en tier og prøve den, sier han.

Bjørn Tore har blikk for verdifulle ting. Spesielt spesielle utgivelser, som albumet Yesterday and Today fra The Beatles.

(Fortsetter under).

Yesterday and Today fra The Beatles skapte furore aldeles. I coveret til venstr ble dukker som foretiller døde barn brukt, sammen medkjøttstykker. Det gikk ikke bra. Dermed måtte skoleklasser leies inn til å klebe nytt cover på alle platene, slik du ser til høyre. Bjørn Tore Jeppesen har begge utgivelsene, og de er ikke verdt småpenger.

-Det ble skikkelig furore fordi gutta i The Beatles sto i legefrakker med dukker av ”døde babyer” og kjøttstykker. Skikkelig vulgært. Og noe som førte til at de måtte leie skoleelever til å lime på et annet bilde, der gutta står sammen med en koffert. Derfor finnes det utrolig få album med det originale coveret, men det har jeg.

-Og verdien?

-Rundt 10.000 kroner. Så det er ikke noe som står i platehyllene i butikken, for å si det slik.

-Plater av vinyl var jo det vi solgte når jeg begynte, og kassetter. Så kom CD-platene snikende, før det tok over markedet helt.

Men så kom vinylen mer og mer tilbake. Og i 2012 begynte jeg å få tak i noen utgivelser plateselskapene reproduserte. Det var ikke store utvalget, men nå har det snudd helt. 95 prosent av alt jeg selger av musikk er vinylplater. CD-platene selger minimalt, så det store tusenkronersspørsmålet er egentlig om CD-platene om en stund får samme renessanse.

Det er nok mange som eide store platesamlinger på vinyl som angrer i dag på at de kastet dem.

(Fortsetter under).

Hvem har vel ikke i sin barndom brukt en smørkniv i desperate forsøk på å likre ut noen oppsparte mynt. Bjørn Tore har flere av disse populære sparebøssene bankene ga barn på 70-tallet. Denne fra Aalesunds Sparebank.

Alt fra de aktuelle tiårene er Bjørn Tore opptatt av. Og han selger kun om han har flere av noe.

-Det er jo trangt her med 34 kvadrat, men jeg mener jo det har sjel da.

Når jeg får tak i noe så må jeg vurdere sterkt plassen, sier han og tar ned en jordklode i plast.

-Denne har jeg noen av, og det er ei sparebøsse som flere lokale banker ga barn for å spare. Og hvor mange har vel ikke stått med en smørkniv for i smug prøve å lure ut noen mynter?

-Men du liker godt biler også fra den tiden?

-Ja, og spesielt VW. Jeg har jo en grøn 1963 modell VW pick-up som jeg også har brukt som scene utenfor her. Og i den reiser jeg på mange turer.

Men jeg selger jo også leikebiler og mye annet rart, sier han.

-Men din plass i sentrum, hvordan ser du på den?

-Jeg er jo midt i smørøyet. Jeg skal aldri inn i et kjøpesenter igjen, men jeg trives veldig godt med å være nær nabo til Ålesund Storsenter, og det er et flott senter. Her går jo alle forbi på sin rundtur i byen, så her trives jeg veldig godt og er blitt skikkelig glad i sentrum, sier Bjørn Tore Jeppesen.

-Denne er kronen på verket. Jukeboxa sto i en låve på Vigra og er en 1959-modell. Jeg kjøpte den for 2.600 kroner i 1986. I dag er den verdt over 60.000 kroner, og den funker. Kunder som kommer inn kan putte på en tier og få høre to låter, sier han.

Innenfor dørene til Jukebox står minner og nostalgi tett i tett.

Disken står i stil med butikken.

Bilemodeller av ymse slag fortrinnsvis fra 50 og 60-tallet kan kjøpes hos Jukebox. Og utstillingsvinduet er av et slag en gjerne må bruke litt tid på.