Alle finner veien til Brokiosken#Viersentrum: Det begynte med en drøm for søstrene Birgitte og Monica. En drøm om å starte sitt eget, og da en vogn de kunne selge fish & chips fra. Og drømmen utviklet seg til det vi alle kjenner som Brokiosken ved Hellebroa. Men tro ikke at drømmene slutter der.

Birgitte Kløvning og søsteren Monica tok over driften av Brokiosken i 1999, etter karrierestart med ei "fishan-vogn" de startet med i 1996. Fortsatt er "fishan" en viktig del av menyen.

-Å neida, det gjør den slett ikke, sier Birgitte Kløvning, den ene av søstrene som startet med ”fishan” i egen vogn.

-Det hadde seg slik at i 1996 var det ingen igjen i byen som solgte fish & chips, eller ”fishan” i byen. Derfor skaffa vi ei vogn og starta opp med det som skulle bli noe vi gjorde på lørdagene, for vi gikk jo på skole begge to. Men det utvikla seg jo til å bli mye mer enn bare en lørdagssyssel, sier Birgitte, som sammen med søsteren Monica eier selskapet Lille Aalesund AS, som er driftsselskapet deres.

I årevis var det familien Bjørdal som drev kiosk på den østlige enden av Hellebroa, en kiosk som etter hvert måtte rives.

-De fikk bygd en ny kiosk her når de måtte rive gamlekiosken. Og da fortsatte de med kioskdrift med vanlige kioskvarer og pølser i brød.

I 1999 tok vi over og fortsatte med en delt kiosk og gatekjøkken. Og da ble det alvor, og ikke minst mye å gjøre, forteller Birgitte, som nå står som leietaker hos familien Bjørdal.

(Fortsetter under).

En logo som oser både søskenkjærlighet og kjærlighet til Ålesund.

-Jeg var småbarnsmor og amma baby bak døra, men vi ga oss ikke.

Heldigvis var vi to, og vi har tatt utdannelse inn i mellom, forteller Birgitte, som en finner oftest i luka.

-Monica er her inn i mellom, men er for tiden opptatt med andre ting. Men vi driver sammen, bare å se på logoen vår det, sier hun og smiler.

For i logoen oser det både av søskenkjærlighet og kjærlighet til byen, der de sitter i en båt og drar garn.

-Når vi snakker om båt og Ålesund. Du er ikke ferdig å drømme du, for en båt står fortsatt og skinner i drømmene?

-Du tenker på ønsket mitt om å utvide og bygge nytt?

Birgitte stikker inn i kiosken og henter ei mappe.

(Fortsetter under).

Drømmen er en båt, i alle fall formen på en båt. Og med utkikkspunkt på toppen og en gatekjøkkenmeny som oser Ålesund.

-Her er planene. Det er en ren skisse vi har fått utarbeidet, men ja, ønsket mitt er et sted med bedre plass, formet som en båt der folk kan gå på taket og få en flott utsikt mot sundet, sier hun og blar gjennom mappen.

-Som sagt er dette skisser, og jo, jeg er veldig klar over at en slik forandring ville skapt en voldsom debatt i Ålesund. For slike ting gjør jo gjerne det.

Jeg har aldri gått ut og offentliggjort planene, eller drømmen om realisering, men de er der, selv om det er flere detaljer som må endres. Og så er det jo gratis å drømme, sier hun.

-Men du ønsker mer plass?

-Ja, for jeg ønsker å servere mer lokal sjømat, litt mer typisk Ålesund, for å si det slik. Det skal fortsatt være et gatekjøkken, men vi skal ligge i toppsjiktet. Første klasse.

Men vi får se. Det er lov å drømme og ha planer, sier Birgitte og klapper igjen mappa.

(Fortsetter under).

Joda, litt vind inn i mellom, men Brokiosken er et sted alle finner veien til, og om det kommer en bris inn i mellom så klarer Birgitte å få fram kosen på plassen utenfor.

-Hva vil du si er din plass i sentrum?

-Nja, hva skal en si. Kan jo først nevne at det er dumt å ikke ha parkering i nærheten, og at det kan være vindfullt her.

Men, det er et perfekt sted for blant annet natt- og kveldsåpent, for da er vi midt i smørøyet.

Og vi trives i sentrum av Ålesund, og beliggenheten er knallviktig uansett hva en driver. Og vi ligger veldig godt an, selv om jeg gjerne skulle gjort noe både med parkeringsmulighetene og vinden som kommer inn i mellom. Men det er jo ikke umulig, sier hun.

-Der er med i en kjede. Hvordan er det?

-Det betyr mye, og vi var av de aller første som gikk inn i Jafs-kjeden.

Det er en liten og hyggelig kjede der vi har vært med i 16. år nå.

De har gode kampanjer vi og kundene nyter godt av. Som for eksempel mandagsburgeren, forteller Birgitte, som slett ikke har lagt bort drømmene eller mappa med tegninger.

Alt til sin tid, og i Ålesund vet vi hvor broa er, og dermed også Brokiosken.

Og på en mandag vet vi at en kan få seg et ekstra rimelig måltid.