Til toppen

Drømmer om å stille ut på KHÅK

Albin Siggesson (31) har akkurat flyttet til byen og nå håper svensken at noen har et atelier han kan bruke i jakten på å oppnå en av hans drømmer som kunstner.

 

Navn: Albin Siggesson

Alder: 31

Sivil Status: Ugift

Utdanning: Videregående skole

Yrke: Kunstner og Fotograf

I hans unge år i Örebro var det fotballen som fikk alt fokus, men han la en lovende karriere på hylla da han flyttet til Oslo for tolv år siden. Der tok livet hans etter hvert en ny vending. Han tok opp penselen og ble kunstner.

– For å fylle den overveldende tomheten etter fotballen begynte jeg søken etter noe som ga livet mening. Det ble kunst, så nå har jeg malt i fem og et halvt år, sier Albin Siggesson. 

– Et utforskende blikk

Arbeidene hans kan beskrives som utforskende og ekspressive med uregelmessige streker og komposisjoner. Siggesson har eksperimentert med ulike teknikker innen billedkunsten og utformet et særegent malerisk uttrykk.

– Jeg har en fascinasjon for motsetninger og menneskelig samspill som jeg overfører til det maleriske formatet. Det kan sies at jeg bruker en sensibel fremtoning for å skildre mennesker, objekter og hendelser fra mitt eget liv, og bygger videre på historier som allerede har utspilt seg eller som utspiller seg i øyeblikket. Gjennom mørke undertoner og et utforskende blikk gjenspeiles både det vakre og jævlige i oss.

Ved hjelp av ulike materialer som akryl, fettstifter, spraymaling og blekk skaper kunstneren fargesterke motiver som skildrer hverdagslige scener, mennesker og objekter. Resultatet er en leken tilnærming til ofte alvorlige temaer som betrakteren kan relatere til.

– Mitt arbeid kan tolkes som en refleksjon av den menneskelige skjørheten som er iboende i oss, uten at det blir overtydelig eller forutsigbart. Mine kunstverk kan oppleves som et frirom uten fastsatte grenser.

KUNSTVERK: Kunst laget av Albin Siggesson.

Lekkasje i leiligheten

Nylig flyttet han til Ålesund. Men det var ikke bare slik at han en dag bestemte seg for å dra hit. Det ble svært dramatisk før valget ble tatt.

– Ålesund brant i 1904 og reiste seg vakrere enn noe annet. Dette ble min brann, sier Siggesson.

– For tre uker siden våkna jeg klokka fem på natta av at de dryppet vann fra taket. Kunsten min måtte da reddes ut før den ble ødelagt. Det ble 16 lange timer med pakking, hjertebank, leiebil og minilager før kunsten var berget.

– Det ble noen netter på hotell og jeg lå på sofaer hos venner, men jeg sto uten et eget sted. Jeg postet en story på Instagram om at jeg søkte ny bopel, og en venn av meg som hadde flyttet hjem igjen til Ålesund, spurte om jeg ville flytte inn i en leilighet i kjelleren hans. Jeg tenkte hvorfor ikke. Innen ett døgn hadde gått, hadde jeg bestemt meg. Ålesund skulle bli min nye hjemby, tolv år i Oslo var over for denne gangen.

Mektig natur

Men det var ikke slik at dette var første gang Ålesund var på radaren til svensken.

– Ålesund har vært et sted jeg har hatt veldig lyst å dra til lenge. Jeg kjente også noen som bor her, som har pratet veldig godt om byen. Da muligheten dukket opp, ble det et enkelt valg, sier Siggesson.

Allerede etter kort tid har han falt for Sunnmøre.

– Hver gang jeg går ut fra der jeg bor, så ser jeg mot Sunnmørsalpene og det er så fantastisk å se hvor forskjellig det ser ut hver gang. Det er så beroligende og ikke minst inspirerende for meg som kunstner. Utsikten fra Fjellstua er også helt utrolig. Jeg har reist en del, men vet ikke om jeg har sett noe så vakkert før. En nesten nonsjalant skjønnhet!

– Jeg har allerede nå valgt å omfavne følelsen at det var meningen at uhellet med lekkasjen skulle skje slik at jeg flyttet hit.

Han mener også det er noe mektig og storslagent over byen og landskapet som omkranser den.

– Som kunstner kan det vært fint med ny inspirasjon selv om jeg føler jeg har en endeløs inspirasjon som aldri tar slutt. Men en må ha det bra for å prestere og derfor tror jeg flyttingen til Ålesund blir veldig fint for meg og kunsten min. Og allerede nå har jeg tenkt på storslagne bilder som passer med omgivelsene her på Sunnmøre og mektigheten som er her. Det er også ekstremt romantisk med storhavet på utsiden. Jeg er faktisk litt redd for havet, men jeg må kunne gå nær ting jeg syns er skummelt. Så det kan bli en fin terapi.

Drømmer om KHÅK

En ting er at han har sett mot Ålesund tidligere i livet. Men det er også et bestemt sted i byen som kunstneren drømmer om.

KUNSTNER: Albin Siggesson drømmer om å stille ut på KHÅK.

– Jeg oppdaget at kunstneren Johanna Søvik stilte ut på KHÅK. Og bildene fra hennes utstilling så helt fantastisk ut inne i det lokalet. Det finnes mange steder hvor man kan stille ut bilder, men dette var første gangen at jeg fikk tanken om at der vil jeg også stille ut. Så allerede før lekkasjen skjedde hadde jeg allerede en drøm om å stille ut der.

Bypatrioten gikk sammen med Siggesson inn på KHÅK for første gang, og det var ikke vanskelig å se at dette gjorde et stort inntrykk på den svenske kunstneren.

– Besøket forsterket bare drømmen min. Der vil jeg så absolutt stille ut. Så jeg håper virkelig at jeg får drømmen min oppfylt en dag. Stedet minnet meg litt om det gamle Munch-museet på Tøyen.

Men før den tid trenger han et sted hvor kan jobbe med å uttrykke seg gjennom arbeidet sitt. Så nå håper han på hjelp til å finne et egnet atelier.

– Jeg trenger et atelier. Et rom der jeg kan være meg selv. Jeg kjenner kanskje fem personer i Ålesund, så jeg vet ikke en gang hvem man skal prate med om å finne et sted. Jeg er gjerne med på morsomme prosjekt og være med på å skape noe med andre mennesker, for det hadde vært fantastisk å ha blitt en del av et kunstnermiljø her.

Se mer av kunsten på Albin Siggesson sin hjemmeside